Uredništvo | 31. 3. 2024, 08:00

Osvežite svojo velikonočno mizo: oglejte si 3 recepte za slastne jedi s kuhano šunko

Profimedia

Pripravite se na okusno kulinarično dogodivščino, saj vam predstavljamo tri edinstvene recepte, ki bodo popestrili vaše velikonočno praznovanje.

Velika noč je praznik, ki je tesno povezan tudi s kulinariko. Gre za tradicijo, ki nas druži že dolga desetletja. Kaj si Slovenci med velikonočnimi prazniki najraje privoščimo, ni skrivnost: brez jajc, hrena, potice in kakopak kuhane šunke preprosto ne gre. Vse lepo in prav, toda kaj storiti s hrano, ki nam ostane? Za vas smo pripravili tri zanimive in osvežujoče recepte, s pomočjo katerih bo vaša velikonočna šunka zablestela tudi nekoliko drugače.

Profimedia

Pita s šunko in sirom

Pita je odličen način, kako porabiti preostalo šunko in hkrati dodati nekaj novega okusa vašim obrokom. Za to jed boste potrebovali listnato testo, narezano velikonočno šunko, nariban sir (recimo čedar ali gavdo), nasekljan svež peteršilj, jajce za premaz in začimbe po okusu (sol, poper, česen v prahu).

Kako pripraviti pito s šunko in sirom? Razvaljajte listnato testo v pekač, nato pa nanj enakomerno razporedite narezano šunko. Potresite nariban sir in nasekljan peteršilj po vrhu. Testo zvijte ali prepognite, da oblikujete pito, ter robove stisnite skupaj. Premažite zgornjo plast testa z razžvrkljanim jajcem. Pecite v pečici, dokler testo ne postane zlato rjave barve. Počakajte nekaj minut, da se pita ohladi, nato pa narežite in postrezite.

Zvitki s šunko in zelenjavo

Zvitki so odlična možnost za lahek obrok ali prigrizek, ki bo zagotovo navdušil vaše brbončice. Potrebujete pripravljeno listnato testo, narezano velikonočno šunko, narezano svežo zelenjavo po izbiri (recimo paprika, bučke, šparglji), sir za nadev (recimo feta ali mocarela) ter začimbe po okusu.

Profimedia

Kako pripraviti zvitke s šunko in zelenjavo? Razvaljajte listnato testo na ravnem delovnem prostoru. Na testo položite plast narezane šunke, nato pa nanjo enakomerno razporedite narezano zelenjavo in sir. Testo previdno zvijte v zvitke, pri čemer pazite, da so vsi robovi tesno zaprti. Zvitke položite na pekač, obložen s peki papirjem, in jih pecite v pečici, dokler ne postanejo zlatorjavi. Ohlajene zvitke narežite na koščke in jih postrezite s priljubljeno omako. Tudi hrenovo? Zakaj ne!

Quiche s šunko in brokolijem

Quiche je odlična izbira za zajtrk, kosilo ali večerjo, saj se lahko prilagodi različnim okusom in sestavinam. Za to jed boste potrebovali pripravljeno listnato testo za pite, narezano velikonočno šunko, kuhani brokoli, nariban sir (recimo čedar ali parmezan), jajca, smetano za kuhanje, sol, poper in začimbe po okusu.

Kako pripraviti quiche s šunko in brokolijem? Listnato testo položite v pekač za pite in ga prebodite z vilicami. Na dno testa enakomerno razporedite narezano šunko in kuhan brokoli. V ločeni posodi razžvrkljajte jajca, dodajte smetano za kuhanje ter sol, poper in druge začimbe po okusu. Zmes jajc in smetane prelijte preko šunke in brokolija v pekaču. Po vrhu quicha potresite nariban sir. Pecite v pečici, dokler se jajca ne strdijo in testo ne dobi zlato rjave barve. Počakajte nekaj minut, da se quiche ohladi, nato pa narežite in postrezite.

Profimedia

Ob tem nikar ne pozabite niti na recept Filipa Flisarja, ki je kot gost Spar podkasta pojasnil, kako si s šunko pripraviti najbolj okusen sendvič.