Je zamrznjena zelenjava res precej manj zdrava od sveže? (Strokovnjaki pojasnjujejo)

27. 8. 2023, 09:00 | D. D.
Deli
Je zamrznjena zelenjava res precej manj zdrava od sveže? (Strokovnjaki pojasnjujejo) (foto: Profimedia)
Profimedia

Zelenjava je pomembna za zdravo prehranjevanje, številni pa menijo, da je uporaba zamrznjenih živil le slab nadomestek za sveže. Pa to zares drži?

Vemo, da je zelenjava še kako pomembna za zdravo prehrano in najboljše je, če jo uživamo svežo. Sveža vsebuje veliko mineralov in vitaminov, a kaj, če je nimamo na voljo? Preverili smo, ali res drži, da je zamrznjena zelenjava manj zdrava.

Že nekaj časa med potrošniki kroži mit, da sta zelenjava in tudi sadje, ki sta predhodno zamrznjena, manj zdrava. Po mnenju strokovnjakov to izvira iz pomanjkljivih praks zamrzovanja živil iz preteklosti. Danes zamrzovanje velja za najprimernejšo metodo podaljševanja obstojnosti živil, saj se dobro ohrani prehranska in hranilna vrednost živil, vendar pa je treba upoštevati nekaj pravil. 

Pomembno je ustrezno zamrzovanje

Najvišjo kakovost zamrzovanja lahko dosežemo, kadar zamrzovanje poteka zelo hitro na čim nižjo temperaturo, navaja portal prehrana.si. Preden živila romajo v zamrzovalnik, jih je priporočljivo blanširati. S tem namreč uničimo encime, ki so odgovorni za hitrejše upadanje kakovosti.  

Prehranski strokovnjaki svetujejo, da pri zamrzovanju v domačem okolju zelenjavo in sadje narežemo na manjše kose in jih razpredimo tako, da je hlajenju izpostavljena največja površina. Pomembno je tudi, da ne zamrzujemo večjih količin naenkrat. 

Za najboljši učinek je dobro, da živila shranimo v nepropustno embalažo, saj tako preprečimo izsuševanje, hkrati pa tudi povečamo trajnost živil. Zavedati se moramo, da tudi zamrznjena živila nimajo neomejenega roka trajanja. 

Kaj pa odtajanje?

Težje je ohraniti kakovost kupljenih zamrznjenih živil, zato je pomembno, da jih čim prej po nakupu zapremo v primerno vrečko, po prihodu domov pa jih takoj shranimo v zamrzovalnik. Pred uživanjem je pomembno, da so živila pravilno odtajana. Zelenjavo lahko na primer kuhamo brez predhodnega odtajanja, medtem ko za ostala živila načeloma velja, da jih je treba, preden jih vržemo v lonec, odtajati. Pri tem pa je pomembno, da to naredimo na primeren način. 

Če nimamo časa odtajevati v hladilniku, lahko živila odmrznemo tudi v hladni vodi, a le, če je živilo vodotesno pakirano. Za najhitrejše odtajanje si lahko pomagamo z mikrovalovno pečico, kar pa je primerno predvsem za manjše kose. Odtajana živila se hitro pokvarijo, zato jih je treba čim prej uporabiti, odtajanih živil pa ne smemo več zamrzovati. Strokovnjaki poudarjajo tudi, da čas odmrzovanja ne sme biti daljši od 12 ur.

Kakšne so prednosti zamrznjene zelenjave?

Rezultati različnih študij so pokazali, da lahko zamrzovanje ohrani hranilno vrednost in da je vrednost hranil podobna tisti v svežih pridelkih. Podobno razlaga tudi prehranska svetovalka Mojca Cepuš"Testi kažejo, da je zamrznjena hrana boljša od sveže hrane, ki ni sezonska. To pa predvsem zato, ker sta bila sveže sadje in zelenjava pobrana, ko še nista bila povsem zrela. Zorjenje se je nadaljevalo na poti. Toda zaradi tega od rastline ni dobilo vseh hranil, ki bi jih lahko. Nasprotno je zamrznjeno sadje in zelenjava dozorelo na rastlini. Zamrznjeno je bilo s hitrimi postopki. In že zamrznjeno je odšlo na pot," je povedala za vizita.si.

Pod črto, zamrznjena zelenjava in sadje sta dobra in zdrava alternativa, ko nimamo na voljo svežih živil. Vendar pa je treba paziti, da sta pravilno zamrznjena, prav tako pa ju je treba na pravilen način tudi odtajati. 

https://www.metropolitan.si/zdravje/zelenjava-hujsanje/

Novo na Metroplay: Juš Milčinski o vodenju Malih sivih celic in kakšen mora biti avtor humorističnih vsebin