Praznična recepta, s katerima se ne boste hudo pregrešili.
Božična miza, ki se šibi pod kaloričnimi prazničnimi dobrotami, je pozneje za marsikoga vir obžalovanja in slabosti: s pečenko, krompirjem, biftkom, potico ali čemerkoli že si damo duška tako zelo, da si je treba odpirati vse gumbe na hlačah, najljubše obleke nam niso več prav in počutimo se tako težke in utrujene.
Kaj pa, če bi na to mislili že prej in praznični jedilnik pripravili nekoliko bolj zdravo in lahkotno? Strokovnjakinjo za zdravo prehrano in avtorico treh kuharskih knjig Zdravo, Tereza! Terezo Poljanič smo prosili za nesramno dobra, a zdrava recepta, s katerimi lahko za praznike nadomestimo kakšno manj zdravo izbiro glavne jedi in sladice.
Rdeče zelje z rdečim vinom
Sestavine:
- 1 manjše rdeče zelje
- 2 česna
- pest svežega kopra, mete in peteršilja (lahko tudi divje rastline – rman, regačica, kopriva)
- 1 žlica črne kumine
- 200 ml rdečega vina
- pest lešnikov
- 80 g tahinija
- 150 g kokosovega jogurta
- 1 limona
- 1 žlička medu
- 1 žlica olivnega olja
- 4 žlice navadnega ali ghee masla
- ščepec soli in popra
Priprava:
Rdeče zelje po dolgem narežite na četrtine. V loncu zavrite nekaj vode in dodajte sol in lovorjev list, če ga imate. Pripravite veliko skledo s kockami ledu in hladno vodo. Zelje blanširajte v vodi sedem minut, preden ga dodate v hladno vodo.
Zelje dobro osušite in ga popražite na maslu na visoki temperaturi, ko začne karamelizirati, dodajte še rdeče vino ter sol in kuhajte nekaj minut. Prestavite v pečico na 200 stopinj Celzija, da ohranjate toplo.
Medtem pripravite preliv. V mešalnik dodajte tahini, jogurt, česen, sol, med, limonin sok, olivno olje in poper. Dodajte še vsa zelišča in divje rastline. Zmiksajte do gladkega.
Lešnike narežite in popražite na ponvi.
Zelje postrezite s tahinijem, lešniki in svežimi zelišči ter črno kumino.
Morda vas zanima tudi:
Praznični 'cupcakes' kolački
Sestavine:
- 240 g bele pirine ali polnozrnate moke
- ena in pol čajne žličke mletega ingverja
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka
- 1/4 čajne žličke mletih klinčkov
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 200 ml rastlinskega mleka
- 150 g medu ali javorjevega sirupa
- 125 g jabolčne čežane
- 2 jušni žlici olivnega olja ali kokosovega olja
- Sredica:
- 100 g mandljevega masla ali arašidovega masla
- 4 jušne žlice kokosovega olja
- Glazura:
- 200 ml veganske ali navadne smetane za stepanje
- 1 čajna žlička vanilje
Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in pripravite maso.
V veliki skledi zmešajte moko, ingver, cimet, muškatni orešček, klinčke, pecilni prašek in sodo bikarbono. V drugi skledi zmešajte vse mokre sestavine – med, rastlinsko mleko, jabolčna čežana in olje. Nežno vmešajte mokre sestavine v suhe. Mešajte tako dolgo, da ne ostanejo lise suhih sestavin.
Uporabite zajemalko in napolnite modelčke za peko približno do 2/3 višine. Postavite v pečico in pecite 25 minut oziroma dokler zobotrebec ne pride ven čist.
Odstranite iz pečice in pustite, da se ohladijo v modelčkih vsaj 15 minut. Nato jih prenesite na rešetko za hlajenje, da se popolnoma ohladijo, preden jih okrasite.
V skledi zamešajte mandljevo maslo in kokosovo olje. V kolačkih izdolbite sredice in jih napolnite z mandljevim polnilom.
Nato v skledi stepite smetano in ji vmešajte vanilijo. Napolnite vrečko z želeno okrasno konico za glazuro in nanesite na vsak kolaček. Okrasite z mini medenjaki.