Ste vedeli, da je ta zelenjava bolj zdrava, če jo skuhate?

11. 9. 2023, 06:00 | D. D.
Deli
Ste vedeli, da je ta zelenjava bolj zdrava, če jo skuhate? (foto: Profimedia)
Profimedia

Za večino zelenjave velja, da surova vsebuje več zdravju prijaznih snovi od kuhane, vendar pa obstajajo izjeme. 

Prehranski strokovnjaki pravijo, da bi morali zelenjavo jesti vsak dan, saj vsebuje veliko mineralov in vitaminov. Za nekatero zelenjavo velja prepričanje, da je bolj zdrava surova, kot kuhana, a vendar to ne drži. V nadaljevanju preberite, katera zelenjava ohrani več vitaminov, če jo pred zaužitjem termično obdelamo. 

Korenje

Najbrž ste tudi sami prepričani, da je bolje pojesti surovo kot kuhano korenje, a to ne drži. Korenje namreč spada pod zelenjavo, ki šele med termično obdelavo pride od izraza ves potencial. Čeprav je surovo korenje slastno in hrustljavo, pa je za zdravje boljše, da ga pojeste termično obdelanega. Med kuhanjem ali pečenjem se namreč sproščajo v njem prisotne snovi, ki okrepijo delovanje karotenoidov, ki so močni antioksidanti in vitamina c. 

Paradižnik

Še ena zelenjava, ki jo obožujemo surovo, je paradižnik. Čeprav je paradižnikova solata idealna poletna jed, si občasno le privoščite paradižnikovo juho ali omako. Ker se med kuhanjem te plodovke sprošča močan antioksidant likopen, lahko zaužijemo več koristnih snovi, navaja portal Real Simple

Trik pri pranju, ki bo pozimi hitreje posušil perilo

Gobe

Da niso vse gobe užitne, vemo, številni pa ne vedo, da so nekatere užitne tudi surove. Šampinjone, lisičke in šitake lahko uživamo, ne da jih predhodno termično obdelamo, a prava moč se pokaže šele s kuhanjem. Med toplotno obdelavo se poveča količina antioksidantov, vitamina D, železa in folne kisline, zato je bolje, kot da jeste surove, da pripravite juhe, priloge in omake. 

Zelje

Zelje je vsestranska zelenjava, ki ponuja na tisoče načinov priprave. Lahko ga jemo v solati, praženega ali kuhanega v juhi. Slednje je za zdravje še najboljše, saj se med kuhanjem poveča količina železa v njem. 

Špinača

Špinača se odlično poda v smutije in solate, a najbolj zdrava je termično obdelana. Takšna vsebuje veliko več vitaminov A, E, in B1, pa tudi beljakovin, kalcija in železa. Med kuhanjem pa se sproščata tudi beta karoten in lutein, ki prispevata k ohranjanju zdravja.

Šparglji

Številni jih ne marajo, spet drugi pa obožujejo. Šparglji vsebujejo pomembne vitamine in minerale, prav tako pa so polni antioksidantov in folatov. Užitni so tudi surovi, a jih zaradi trde vrhnje plasti take težko uživamo, zato je bolje,d a jih skuhamo. Ker vsebujejo veliko vlaknin so odlično živilo med hujšanjem. 

https://www.metropolitan.si/trendi/kulinarika/zamrznjena-zelenjava-sadje-zdrava-prehrana/

Novo na Metroplay: Juš Milčinski o vodenju Malih sivih celic in kakšen mora biti avtor humorističnih vsebin