N. V. | 11. 10. 2024, 18:33

Kako v trgovini prepoznati zelje, ki je sveže? Bodite pozorni na te dele

Profimedia/fotomontaža

Hitro lahko izberete napačno. Podajamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali. 

Pri izbiri zelja v trgovini se lahko soočimo s težavami, saj na prvi pogled ni vedno očitno, ali je zelje sveže ali ne. Pogosto je zelje na zunaj videti dobro, a ko ga prerežemo doma, lahko ugotovimo, da so notranji listi že začeli gniti ali imajo čudne madeže.

Če opazite, da so zunanji listi rumeni, suhi ali oveneli, zelje verjetno ni več sveže. Tudi če se zdi jedro čvrsto, takšni listi nakazujejo, da je zelje že dolgo na polici.

Kako izbrati najboljše zelje?

Pri izbiri zelja morate biti pozorni na vonj in videzZelje, ki je na poti v propadanje, lahko razvije kiselkast ali neprijeten vonj. Če zavonjate nekaj nenavadnega, je to opozorilo, da je zelje staro.

Profimedia

Zunanji listi zelenjave morajo biti celi, nepoškodovani, značilne oblike in barve. Zunanji listi naj ne bodo posušeni, pri belih in vijoličastih sortah pa naj se tudi ti listi "svetijo". Spodnji del stebla mora biti svetel in trd. Če je mehko ali temno, to pomeni, da je zelje začelo gniti.

Sveže zelje je trdo in težko glede na svojo velikost. Če opazite mehke lise ali razpoke, je to znak, da zelje gnije ali je bilo poškodovano med transportom. 

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca