Vas zanima, v katerem delu Italije 'domujejo' posamezne testeninske specialitete?
Testenine - kdo jih nima rad? Hiter, a okusen obrok, ko smo v stiski s časom in imamo v omari le dve sestavini, z več truda in sestavin pa lahko postanejo prava pravcata gurmanska mojstrovina.
Za deželo testenin kakopak velja Italija, a če so se številne njihove tradicionalne testenine in omake (bolonjska, pesto, karbonara, Norma ...) že dodobra udomačile tudi pri nas, si upamo staviti, da za nekatere med njimi še niste slišali.
Vsaka italijanska regija ima namreč svoje posebnosti in slovi po določeni jedi iz testenin.
V južnem delu države boste tako našli več testenin z morskimi sadeži (špageti z vongolami, testenine s sardinami ali inčuni, špageti s sipo na črno, lingvini z morskimi sadeži), bolj na severu pa domujejo testenine in lazanja z bolonjsko omako, pa bigoli v salsi, špinačni "spatzle" in testenine po valtelinsko (s sirom, krompirjem in ohrovtom).
Kulinarični portal TasteAtlas je zato ustvaril interaktivni italijanski zemljevid z različnimi vrstami testenin, ki jih lahko poskusite po vsej državi.
Slovensko različico smo za vas pripravili mi - tako lahko preverite, s katerimi jedmi ste že seznanjeni, katere pa še morate dodati na svoj kulinarični seznam. To je lahko odličen izgovor za naslednje potovanje v Italijo!
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del