6. 1. 2024, 12:21 | Vir: STA
Na izlet po Sloveniji? Antonovanje obljublja kulinarične in vinske dobrote
Z Antonovanjem na Kogu želijo spodbuditi verski in kulinarični turizem v Prlekiji.
Na Kogu v občini Ormož se danes s koncertom ženske vokalne skupine Evridike in godalne zasedbe začenja prireditev Antonovanje na Kogu. Kot je ob tem povedal predsednik društva Antonovanje na Kogu Slavko Perc, si prizadevajo ohranjati strokovno raven dogodka in tako spodbuditi verski in kulinarični turizem na Kogu in širše v Prlekiji.
Perc meni, da ima Slovenija na področju verskega turizma izjemne možnosti. "Potrebno bi bilo delati na oživitvi vsebin, na žalost pa na tem delamo posamezniki ali kakšno manjše društvo. Sistemsko se s tem nihče ne ukvarja," je dejal. V verskem turizmu vidi velik ekonomski potencial, ki pa je v Sloveniji še povsem neizkoriščen.
Cerkev na Kogu ima sicer dva zavetnika, prvi je sveti Bolfenk, drugi pa sveti Anton, zavetnik domače svinje. Slednjega so po Perčevih besedah ljudje tukaj bolj vzeli za svojega. Tako so bili proščenje oziroma sejem, maša in romanje ob Antonovem na Kog bolj množično obiskani kot drugi tovrstni dogodki. Zato so se v Društvu Antonovanje na Kogu odločili, da bodo praznovanje na Antonovo, ki je 17. januarja, razširili s kulinariko, glasbo, kulturo in drugimi zanimivostmi. S tem želijo privabiti več ljudi, tudi turistov.
Kog je po Perčevih besedah znan po kulinaričnih in vinskih dobrotah in prav v kulinaričnem turizmu vidi še številne priložnosti. V okviru Antonovanja tudi letos pripravljajo dogodek Čurkarijada, posvečen tradicionalni kašnati klobasi, ki ji v regiji pravijo čurka. Gre za najbolje ocenjeno kulinarično prireditev pod okriljem certifikata Jeruzalem Slovenija, pripravili pa jo bodo v obliki odprte kuhinje, na kateri bodo ponudili tudi kogovska vina.
V okviru letošnjega Antonovanja se bo do 27. januarja zvrstilo več dogodkov. Poleg današnjega koncerta in čurkarijade bodo torej pripravili še sejem oziroma "proščenje", romarsko mašo, tekmovanje v pikadu in turnir v malem nogometu. Na čurkarijadi bodo 13. januarja podelili priznanja strokovnega ocenjevanja čurk, pripravljajo pa tudi okroglo mizo o raziskovanju kulinaričnih možnosti in razvoju turističnega potenciala.