Marijana Podhraški | 27. 11. 2024, 07:00

Noro doživetje v slovenskem mestu: sprehod skozi vinski sod — pod zemljo!

Samo Šmarčan

November s krajšimi in hladnimi dnevi morda ni najbolj privlačen za izlete v naravo, zato so v Kranju obiskovalce pritegnili na zelo svojevrsten način.

Kranj rovi vina

V dveh novembrskih vikendih, preteklem 22. in 23. ter še 29. in 30. novembra, Kranj obiskovalce vabi na nekaj edinstvenega — okušanje slovenskih vin in degustacijo sirnih in mesnih izdelkov številnih domačih proizvajalcev. Vendar to ni običajno doživetje, kot smo ga vajeni s tržnic ali sejmov.

Temperature za popolno ohlajeno vino

Obiskovalci Prešernovega mesta se na vinsko dogodivščino odpravijo skozi rove, skrite pod starim mestnim jedrom. Kranjski rovi, ki so bili še med 2. svetovno vojno namenjeni varnosti in skladiščenju, oživijo v povsem novi luči – kot najdaljša slovenska vinska klet. Vstop v osvetljene podzemne tunele, kjer se zrak napolni z vonjem vina, svežega kruha in sira, je za mnoge popolnoma nova izkušnja.

Podzemna vinska pot je dolga 1.300 metrov, z vhodom na Jelenovem klancu in izhodom na Pungertu. Obiskovalci ob nakupu vstopnice prejmejo kozarec, vrečko za kozarec in vrečko, v katero lahko pospravijo nakupljene dobrote.

Od ene do druge vinske postaje

Ta posebni dogodek, ki združuje zgodovinsko dediščino in vrhunsko enologijo, se začne z vstopom skozi vrata vinskega soda, od tu naprej pa vse poteka enosmerno. Obiskovalci se ustavljajo na različnih "vinskih postajah", na katerih jih pričakajo znani slovenski vinarji. In pokušina se lahko začne.

Med hojo po rovih sem se srečevala in pogovarjala z vinarji, vsem pa je bilo skupno, da so z ljubeznijo predstavljali svoje vino in z navdušenjem delili svoje zgodbe – od vzgoje trt do posebnosti posameznih letnikov. 

Sama sem začela z belimi vini – vino zelen proizvajalca Vina Žvokelj iz Vipavske doline me je navdušil s svojo svežino, polnim okusom in aromami po dišavnicah in timijanu. Nato sem se podala k rdečim vinom, moja vinska postaja pri proizvajalcu vin Peršolja je bila sploh omembe vredna izkušnja.

Kmetija družine Peršolja leži v vasi Kozana, v osrčju briških gričev, njihova vina so dobro znana in cenjena daleč naokrog, v rovih pod Kranjem pa sem imela priložnost spoznati novo generacijo vinarjev iz te družine — mladega Tonija Peršoljo, ki nadaljuje delo svojega "nonota".

Toni mi je postregel z njihovim izjemno pitkim, rubinasto rdečim franc cabernetom, letnik 2006, ki me je prevzel s svojim bogatim, rahlo sadnim okusom in dolgim pookusom. Cabernet franc je sicer v svetu precej redka sorta, prihaja iz Francije, njegov okus pa se v spomin vtisne kot nežen objem.

Vino kot darilo

Na dogodku, ki ga vsako leto obišče več tisoč ljubiteljic in ljubiteljev vina iz vseh koncev Slovenije in tudi iz tujine, se je v 15 letih predstavilo že več kot 250 različnih vinarjev. Rdeča nit prireditve je, poleg druženja ob kozarcu žlahtne kapljice, obiskovalce podučiti o vinu in kulturi pitja. Dogodek je tudi odlična priložnost za nakup najboljšega božičnega darila za svoje najbližje. 

Vinsko pot v kranjskih rovih so zaradi izjemnega zanimanja podaljšali za en dan in jo bo mogoče obiskati tudi v nedeljo, 1. decembra.

Ko sem izstopila na Pungertu, me je pričakal razgled na čudovito osvetljeno staro mestno jedro. Pod vplivom novih vtisov in raznolikih vinskih okusov sem si obljubila, da se bom naslednje leto prav gotovo vrnila.

Novo na Metroplay: "Jedrska vojna je realna" | N1 podkast s Suzano Lovec