V tem idiličnem kraju živi obupana gostinka: osupljivo, kaj ponuja, da bi le kdo delal zanjo

25. 4. 2025, 13:07 | E. Č.
V tem idiličnem kraju živi obupana gostinka: osupljivo, kaj ponuja, da bi le kdo delal zanjo (foto: Profimedia)
Profimedia

Pandemija covida 19 je močno zarezala v gostinski posel, nekateri gostinci pa si kljub idiličen okolju, v katerem delujejo, še vedno niso opomogli.

V avstrijskem Salzkammergutu, ki se nahaja 50 kilometrov stran od Salzburga, znana gostilna životari zaradi pomanjkanja kadra. Lastnica obupano išče kuharja, ponudila je celo delež od prometa, a kuhinja ostaja prazna – zdaj razmišlja že o njenem popolnem zaprtju.

Gastronomija si po pandemiji covida 19 marsikje še vedno ni opomogla. Pomanjkanje osebja je postalo kronična težava v številnih državah, zlasti v Avstriji. Mnogo zaposlenih je med zdravstveno krizo zapustilo panogo in se ni več vrnilo. Ena izmed tistih, ki to čuti iz dneva v dan, je Christine Engl-Grafinger, lastnica Dorfhotela.

"Že tri leta iščem kuharja in ga ne najdem," je za Heute povedala 46-letna gostinka. Medtem ko hotel, ki ponuja 24 sob, normalno obratuje, je kuhinja skoraj zaprta. V gostilni trenutno delajo tri sobarice in ena kuhinjska pomočnica, ki pa se bo kmalu upokojina. Njena 72-letna mati je še donedavna pomagala pri kuhi, a je zaradi zdravstvenih težav morala odnehati.

Dela dovolj, a ni nikogar, ki bi ga opravljal

Pomanjkanje osebja je že prisililo gostilno, da opusti kosila. Od srede do sobote obroke strežejo šele od 17.30 dalje, ob ponedeljkih in torkih so zaprti, zdaj pa so zaradi kadrovskih težav vrata zaprli še ob nedeljah. "Kuhinja je praktično zaprta, kar je za naš posel uničujoče," je potarnala Christine.

Čeprav je pripravljena kuharju ponuditi celo delež od prometa kuhinje, se na oglase ne odziva nihče primeren. "Nekateri kandidati ne govorijo dobro nemško. Če kuharju nekaj rečem, mora vedeti, kaj od njega pričakujem," dodaja. Z avstrijskim zavodom za zaposlovanje je v stiku, a najti kuharja je tam – kot pravi – prava redkost.

Kako naprej? "Upam, da se bo kakšen starejši gospod ali gospa po koncu sezone vrnil k delu in mi pomagal še nekaj let," pravi. Kljub težavam ostaja borbena, a realna: brez kuharja bo gostilno težko ohranila pri življenju.

Na hrvaškem otoku, ki ga obožujejo Slovenci, prišlo do ekološke katastrofe