Ma.Po. | 17. 8. 2024, 08:00

Turistka vprašala, kaj naj odnese domov iz Slovenije: odgovori so bili skoraj enotni

Žiga Živulovič jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

 Čarobni dar naše narave je postal priljubljeno darilo, ki ga turisti ob odhodu radi pospravijo v potovalko.

Slovenija je znana po svojih naravnih lepota in bogati kulturni dediščini. A imamo še en neprecenljiv zaklad, ki ga mnogi tuji obiskovalci odkrijejo šele, ko nas obiščejo.

Slovenski med

Zaradi svoje izjemno dobre kakovosti in okusa je slovenski med postal zelo priljubljen med turisti. O njem se je že razvedelo daleč naokrog, tujci pravijo, da naš med v sebi okus in vonj slovenskih gozdov, travnikov in čebelnjakov. Vprašanje turistke na popotniški skupini o Sloveniji, kateri "tipičen slovenski proizvod" naj kupi, je naletelo na skoraj enoten odziv - slovenski med.

Tradicija čebelarstva v Sloveniji

Čebelarstvo ima v Sloveniji dolgo in bogato tradicijo, ki sega več stoletij nazaj. Slovenci se ponašamo z dolgoletno zgodovino čebelarstva, ki je neločljivo povezano z našo kulturo in načinom življenja. "Slovenski čebelarji so znani po svoji skrbnosti in ljubezni do čebel, kar se odraža v visoki kakovosti medu, ki ga pridelujejo," je bilo prebrati med komentarji pod turistkinim vprašanjem v skupini na družbenem omrežju Facebook.

"Čebelarstvo je tako globoko zakoreninjeno v slovenski kulturi, da je bil 20. maj, rojstni dan Slovenca Antona Janše, pionirja sodobnega čebelarstva, razglašen za svetovni dan čebel," so ji še razložili.

Raznolikost slovenskega medu

Slovenski med je edinstven zaradi izjemne biotske raznovrstnosti, ki jo ponuja slovensko okolje. V Sloveniji boste našli različne vrste medu, ki odražajo bogato floro in favno posameznih regij. Med najbolj priljubljenimi so: cvetlični med, lipov med, kostanjev med, akacijev med, goščeni med, so našteli in poudarili, da prav vsaka vrsta medu nosi v sebi značilnosti pokrajine, iz katere izvira, in ponuja edinstveno izkušnjo okusa. 

Med kot darilo

Zatorej ni presenetljivo, da turisti naš med odkrivajo kot popolno darilo. Poleg tega, da je zdrav in naraven izdelek, ta predstavlja del slovenske dediščine, ki ga lahko delijo s svojimi najbližjimi. Lepo zapakiran v lične stekleničke ali okrašene lončke, je tudi estetsko privlačno darilo, ki pritegne pozornost.

Poleg tega se vse več turistov zaveda pomembnosti trajnostnega turizma in podpore lokalnim proizvajalcem. S tem, ko kupujejo med direktno od slovenskih čebelarjev, podpirajo lokalno gospodarstvo in ohranjajo pomembno tradicijo, ki je vitalna za ohranitev naravnega ravnovesja.

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču