20. 8. 2018, 11:31 | Vir: Playboy

7 nasvetov za odličen (ribeye) steak

Gojko Zrimšek

Poletje je čas za kulinarične užitke na prostem – brez kakovostnega steaka, kozarca piva, omamnih vonjav po dimu in pikantnih okusov si pri Playboyu tega preprosto ne predstavljamo.

1. IZBERITE KAKOVOSTNO MESO

Praviloma je debelejši in bolj masten kos mesa primernejši. Steak naj bo marmoriran, prepleten z maščobnimi žilicami, ki dajejo mesu okus in sočnost. Mi smo se odločili za Čadežev rib eye, suho zorjen štiri tedne.

2. OGREJTE GA NA SOBNO TEMPERATURO

Nikoli ne pecite mesa, ki ste ga vzeli direktno iz hladilnika. Meso pustite na sobni temperaturi vsaj 20 minut pred peko.

3. ZAČINITE GA KRALJEVSKO

Tik pred začetkom peke meso dobro posolite z grobo morsko soljo in sveže mletim poprom. Lahko ga tudi premažete z gorčico. Steak lahko tudi marinirate, vendar poznavalci zagovarjajo le sol in poper.

4. PONEV NAJ BO KARSEDA VROČA

Ponev segrejte, vlijte malo olja, steak položite v ponev stran od sebe in pecite pol minute na eni in pol minute na drugi strani. Dodate lahko česen, rožmarin ali prekajen čili. Nato steak obračajte vsakih 15 sekund, da bo enakomerneje pečen. Enako velja tudi, če pečete klasično na žaru.

5. NAJ POČIVA

Temperaturo se praviloma preveri s termometrom v sredini mesa. Za angleško pečen steak mora biti temperatura 45 stopinj, za srednje pečen 55 in za dobro pečen 65. Meso vzemite iz ponve in pustite, da počiva od 5 do 10 minut. Tako bodo vsi sokovi ostali v njem.

6. TRIK Z MASLOM

Rezino sira s plemenito plesnijo položite med dve rezini masla. Zavijte in postavite čez noč v hladilnik. Maslo ločite od sira in ga v posodi, v kateri ste prej pekli steak, na majhni temparaturi stopite. S stopljenim maslom na koncu premažite pečeno meso.

7. EKSPERIMENTIRAJTE

K steaku se odlično podajo zelena solate, paradižniki, gobe, beluši, mlada čebula, razne pikantne omake, čiliji in seveda kozarec piva.

IDEJA & IZVEDBA & TEKST Gojko Zrinšek 

Novo na Metroplay: “Ljudje mislijo, da je podjetništvo bogastvo brez truda!” | Marko Verdev