L. PA. | 13. 10. 2023, 12:36
Ana Roš Stojan v prestolnici odprla novo restavracijo, ki želi biti "prostor za vse", kdo vse jo je prišel podpret? (FOTO)
Restavracija Jaz by Ana Roš se nahaja v novoodprtem As Boutique hotelu, sveži urbani oazi sredi Ljubljane.
Ko je vrhunska chefinja Ana Roš Stojan nedavno gostovala v podkastu revije Elle, je razodela, da kuharske sposobnosti nekoga drugega preveri z zelo preprosto jedjo: testeninami s paradižnikom. "Večina ljudi ne zna skuhati prave pašte s paradižnikom, ker prekrivajo okuse, medtem ko je paradižnik recimo meni daleč najljubše živilo," je dejala.
Tako nas ne bi smelo presenetiti, da je otvoritev njene nove restavracije Jaz by Ana Roš, ki je včeraj slavnostno zaživela v zavetju Knafljevega prehoda skupaj s prestižnim As Boutique hotelom, katerega del je, zaznamovala prav "pašta".
Obiskovalci, med katerimi ni manjkalo znanih obrazov, so si oblizovali prste ob "pašti Ana" z omako iz istrskega paradižnika, oljčnim oljem Buža in fermentirano albuminsko skuto s planine Sleme.
Pašta je jed chefinjinega otroštva, njena mama je vedno ponavljala, da je pašta Ana enostavno popolna hrana za vse. Zdaj pa je postala tudi ena ključnih jedi v novi restavraciji, ki obdana z zelenjem skupaj z As Boutique hotelom in gostilno As tvori novo urbano oazo sredi prestolnice. Po besedah Ane Roš Stojan in njene ekipe želi biti Jaz by Ana Roš "mladosten, mlad prostor, prostor za vse".
"Jaz by Ana Roš ne sledi pravilom 'fine dininga': ravno nasprotno, spodbujamo vas, da si hrano, krožnike med seboj delite in tako pri mizi ustvarite tisti čarobni občutek medsebojne ljubezni, tako kot delimo kruh, ki simbolizira tesne vezi in povezanost. Jaz by Ana Roš je prostor, kjer se srečujejo različne kulture in intenzivni okusi, kjer se pišejo nove zgodbe in hkrati oživljajo tradicije," so povedali. Tako bo nova restavracija bržkone navdušila vse, ki so uživali v Ana in slon pop-up bistroju, ki je nekaj mesecev deloval v hotelu Slon.
Sicer pa kulinarika tako kot v Hiši Franko, restavraciji Ane Roš z rekordnimi tremi Michelinovi zvezdicami, tudi v Jaz by Ana Roš temelji na lokalno pridelani hrani in lahkih okusih. Jedi v Jazu so bolj enostavne, kot navdih služi tržnica, kilometri izkušenj mednarodne ekipe pa so zagotovilo za popoln zajtrk, kosilo ali večerjo. "Elegantno in resno, malo funky, malo rock'n'roll," še pravi ekipa.
Zakaj "Jaz"?
Beseda "jaz" je za ime restavracije premišljeno izbrana, saj ima več pomenov, kot se zdi. "V slovenščini Jaz, Jaz – Ana. V arabščini Ana pomeni Jaz. V angleškem jeziku pa simbolizira dehteče cvetje, prinašalca zakladov in močno, izklesano osebnost, v arabščini pa pooseblja neustavljivega borca, ki želi in mora uresničiti svoje želje, ter dosledno sledi svojim načelom. Jaz so oči," je bilo mogoče prebrati na meniju, ki je obiskovalce pričakal ob vhodu v restavracijo.
Z odprtjem koncepta Jaz by Ana Roš in As Boutique želijo Ana Roš Stojan in družina Raspopović, ki stoji za Asom, v Ljubljano vnesti pridih in šarm svetovnih prestolnic. Družina Raspopović s hotelom nadaljuje tradicijo znane ljubljanske Gostilne AS, stično točko Jaz by Ana Roš in As boutique hotela pa predstavlja "krasen in drugačen" zajtrk v hotelu, ki ga je zasnoval mednarodno priznani arhitekturni biro Ofis arhitekti, notranji dizajn pa je rezultat sodelovanja arhitektke Janje Bulc v soavtorstvu z naročnikom Sebastjanom Raspopovićem.
Mimogrede: v sobo si lahko naročite tudi pekovske dobrote iz pekarne Ana, ki je za vogalom.
Koncept notranje podobe Hotela AS in Jaz by Ana Roš je eklektičen preplet historičnih stilov, mešanje mondenih kosov pohištva in vintage najdb s sodobnimi reinterpretacijami, vse s ciljem ustvariti moderno, a večno udobje, ki se želi oddaljiti od tipskih, generičnih hotelskih interierjev.
Še več fotoutrinkov z dogodka:
Novo na Metroplay: “Ljudje mislijo, da je podjetništvo bogastvo brez truda!” | Marko Verdev