Uredništvo | 8. 3. 2024, 11:46
Bine Volčič iskreno: "Mislim, da smo gostinci pijanci!"
Kolega gostinca Bine Volčič in Grega Repovž sta brez dlake na jeziku spregovorila o tem, koliko je v gostinstvu droge in alkohola.
Priznani slovenski kuharski mojster in gostinec Bine Volčič je nedavno gostoval v podkastu Sladko-kisli svet, kjer sta z gostinskim kolegom Grego Repovžem iz Gostilne Repovž govorila o čarih in pasteh gostinskega poklica ter o ogromnem vložku, ki ga tako delo zahteva.
Morda vas zanima tudi:
- Bine Volčič zapira svoj bistro v Ljubljani, kaj je šlo narobe?
- Slavni kuhar razburil sledilce z objavo računa
V drugi polovici pogovora je Repovž Volčiča izzval z vprašanjem, ali se mu zdi, da so gostinci podvrženi alkoholu.
"Jaz mislim, da smo pijanci," je z odgovorom presenetil Volčič, ki je izjavo podkrepil s trditvijo, da se mu zdi, da je v gostinstvu veliko funkcionalnih alkoholikov.
"Res je, je kar hudič, kot gostinec si stalno na tem, že na raznih žurkah, po službi ..." se je strinjal Repovž, ki je kolegu priznal, da se mora tudi sam krepko potruditi, če želi, da v tednu vsaj en dan sploh ne pije alkohola.
"Da se razume," je nadaljeval Volčič, "Mi ne pijemo zato, ker bi zdaj moral iti na enega kratkega ali kaj podobnega. Jaz kratkega nikoli ne ruknem. Je pa vino, treba je poskusiti, pa je dobro, pa ga še malo poskusiš ... ali smo alkoholiki? Verjetno smo."
"Delajo zato, da šmrkajo"
V nadaljevanju sta se sogovornika dotaknila tudi drog in Volčič je dejal, da se mu zdi, da je v mestih, sploh v Ljubljani, droge zelo veliko, prvič pa se je s tem srečal med delom v Parizu.
"V restavraciji z dvema michelinkama nas je bilo dvajset kuharjev. Tam je grozna hierarhija. Ko narediš eno napako, te opozori, ko drugo, te udari, ko tretjo, pa letiš. Ampak imeli smo pa enega Kolumbijca, ki pa je bil nedotakljiv, to pa zato, ker je celo kuhinjo, od glavnega kuharja do tistega najnižjega, zalagal z drogo."
Sam drog sicer nikoli ni poskusil, a po njegovem mnenju je pogostost drog, sploh kokaina, v gostinstvu posledica tega, da te opojna substanca 'nahajpa' in potem boljše delaš, s tem pa padeš v začaran krog.
"Šmrkajo zato, da delajo, potem pa delajo zato, da lahko šmrkajo," je bil brezkompromisen, dodal pa je tudi, da to ni omejeno samo na gostinstvo, saj je droga vsesplošen problem, posebej v poklicih, kjer se promovira 24-urno delo in stalno dosegljivost, saj noben človek ni ustvarjen za to, da bi brez pomoči vzdrževal tak tempo.
"Mislim, da moramo govoriti o tem. In povedati, da ne potrebujemo droge," je zaključil.