29. 12. 2020, 09:16 | Vir: Aktivni.si

Kako pravilno pripravimo najbolj okusno sarmo? Recepta za klasično in vegetarijansko sarmo!

Sarma je turška narodna jed, ki se je za časa Otomanskega imperija (1299 – 1923) razširila po Bližnjem vzhodu, Balkanu in centralni Evropi ter v južnem Kavkazu. Tradicionalno se jo na mizo postavi prvi dan novega leta, saj velja, da je odličen način za preganjanje silvestrskega mačka.

Danes poznamo sarmo narejeno na več načinov, tako v vegetarijanski (riž ali bulgur in zelenjava) kot v mesni (riž ali bulgur in mleto meso) različici. Sarme se razlikujejo tudi po tem ali jih zavijemo v kislo ali surovo zelje, liste vinske trte, rdeče pese, ohrovta ali rabarbare.

Srbska sarma – meso z rižem in zeljem je glavna jed s prilogo v enem!

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 majhno glavo zelja
  • 1 čebulo
  • 2 žlici olja
  • 450 g mlete govedine
  • 1 korenček
  • 50 g kuhanega riža
  • 1 šopek peteršilja
  • 10 rezin slanine
  • sol
  • poper
  • čili

Priprava

V veliki posodi in v veliki količini vode skuhajte celo glavo zelja. Ko se ohladi, jo razdelite na posamezne liste in jim odrežite trde dele.

V posodi stekleno popražite sesekljano čebulo. Dodajte 2 žlici vode in jo pokuhajte, da se čebula lepo zmehča. Nato dodajte meso in nastrgan korenček ter vse skupaj dušite približno 15 minut. Dodajte še riž in malce vode ter dušite še približno 5 minut. Začinite s soljo, poprom in čilijem ter primešajte sesekljan peteršilj.

Pečico segrejte na 220 stopinj. Po posameznih zeljnih listih porazdelite mesni nadev, zelje zvijte in vsak zvitek ovijte z rezino slanine. Zvitke položite v pekač. Prilijte 1 skodelico vode in zeljne zvitke v pokritem pekaču pecite približno 1 uro. Zadnjih 10 minut odstranite pokrov. Postrezite vroče.

Namig: zvitke lahko pred peko prelijete z mešanico iz pražene čebule, kislega zelja, smetane in paradižnikove mezge. Tako bodo še bolj sočni.

Čas priprave: približno 2 uri.
Na osebo: približno 670 kcal, beljakovine: 27 g, maščobe: 51 g, ogljikovi hidrati: 24 g.

Zapečena vegetarijanska sarma

Profimedia

Sestavine za 4 osebe:

  • 8 velikih listov svežega zelja
  • 100 g dolgozrnatega kuhanega riža
  • 4 drobno nasekljane mlade čebule
  • 1 strt strok česna
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata­
  • 75 g rozin (pol skodelice)
  • 2 žlici narezanih mandljev
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 skodelica goveje ali zelenjavne juhe
  • 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
  • pol žlice mletega cimeta
  • 1 žlica kumine, sol, poper

Omaka:

  • 3 do 4 žlice jogurta
  • 1 žlica mlete kumine
  • 1 žlica nasekljane sveže mete
Priprava:

Pečico segrejemo na 190 °C. Pe­kač premažemo z raztopljenim maslom ali oljem. Zeljne liste za 10 sekund parimo v vre­li vodi oziroma dokler se ne zmehčajo. Odcedimo jih in jim izrežemo trdi stržen.

Priprava nadeva:

V velikem loncu segre­jemo olje. Dodamo mlado čebulo in česen ter oboje skupaj 30 sekund pražimo pri sred­nji temperaturi. Dodamo paradižnikov kon­centrat, rozine, mandlje, kumino, cimet, pe­teršilj in riž ter vse skupaj dobro premešamo. Umaknemo z ognja in pustimo, da se malo ohladi.

Na rob zeljnega lista damo tri žlice nadeva, zavijemo in oblikujemo sarmo. Sar­me položimo v globlji pekač z zavito stranjo navzdol in prelijemo z jušno osnovo. Da ne bi razpadle, jih obtežimo z narobe obrnjenim krožnikom in pokrijemo s pokrovom ali pre­krijemo s folijo.

Pečemo 20 do 25 minut ozi­roma dokler se sarme ne zmehčajo. Pri­pra­vimo jogurtovo omako (v skodelici zmešamo jogurt, kumino in meto), s katero jed pre­li­je­mo, pripravimo tik preden postrežemo sarme.

Skupaj kalorij: 1673 kcal
Na osebo: 418 kcal, 53, 8 g ogljikovih hi­dra­tov, 8, 1 g maščob, 7, 8 g beljakovin

Trije recepti za (lahko) sarmo, ki vas bodo okrepili in razvedrili duha🖉

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču