V Gvatemali že vse od februarja bruha tamkajšnji vulkan Pacaya, zaradi česar so lokalni prebivalci in oblasti v stalni pripravljenosti. A vse ni samo slabo. Za 34-letnega domačina Davida Garcio je vroča lava, ki se steka po pobočju vulkana, postala zelo uspešna kuhinja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Garcia, sicer računovodja, je namreč začel streči vulkansko Pacaya pico, pečeno na tlečih vulkanskih kamnih, in z njo navdušil tako turiste kot domačine. Kot je povedal za AFP, ljudje množično prihajajo poskušat jed, pečeno na vulkanski vročini na skalnatem pobočju pod vulkanskim kraterjem. Naporen vzpon gostom še dodatno vzpodbudi apetit in morda jih pica zato še bolj navduši.
Pacaya je sicer eden od treh aktivnih vulkanov v Gvatemali, nahaja pa se le 25 kilometrov od prestolnice. Garcia je pice v majhnih votlinah na pobočju vulkana začel peči že leta 2013, a z njimi sprva ni požel velikega navdušenja. Letos jih je nato začel peči neposredno na vroči, še tekoči lavi in to mu je prineslo slavo.
"Pacaya Pizza" is a specialty cooked on the fresh & still-hot lava flows of Guatemala's Pacaya volcano
— History_of_Geology (@Geology_History) May 16, 2021
🌋 🍕https://t.co/lJ5BEMjMUy pic.twitter.com/47KAmocEf2