Uredništvo | 10. 9. 2024, 12:48

Slovenska pisateljica prejela priznano literarno nagrado

Žiga Živulović jr. /BOBO

Žirija, ki ji predseduje Darka Tancer-Kajnih, je razglasila dobitnico 28. večernice, nagrade Večera za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo. Prejme jo Marjana Moškrič za delo Sneg. 

O nagradi odloča petčlanska žirija, v kateri imajo svojega predstavnika časnik Večer, Društvo za humanistična vprašanja Argo, Društvo slovenskih pisateljev in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije skupaj s Slovensko sekcijo IBBY. V letošnji žiriji so zasedali Darka Tancer-Kajnih (predsednica), Norma Bale, Klara Širovnik, Lenart Zajc in Alenka Urh.

Nominirana dela za 28. večernico so:

Arhiv Večera
  • Ambrož Kvartič: Rimana kaša (Miš založba, 2023)
  • Feri Lainšček: Življenje nima naslova (Slovenska matica, 2023)
  • Lovro Matič: Mali črv Oto in druga golazen (Mladinska knjiga, 2023)
  • Marjana Moškrič: Sneg (KUD Sodobnost International, 2023)
  • Sebastjan Pregelj: Zmaj nad mestom (Miš založba, 2023)  

Žirija je v svoji utemeljitvi nagrade za zmagovalno delo Sneg Marjane Moškrič med drugim navedla: "Roman Marjane Moškrič, umeščen v izrazito distopično okolje, se z izjemno družbenokritično ostrino in problemsko naravnanostjo dotakne ključnih vprašanj sodobnega sveta. Preko skupine najstnikov, ki se soočajo z nefunkcionalno družbo na robu totalitarizma, avtorica prikaže globoko prežeto vizijo upanja. Narava, prijateljstvo in ljubezen predstavljajo temeljne vrednote, ki premagajo izrojenost kolektiva (kot se za mladinski roman tudi spodobi). Ta svež prispevek k mladinski književnosti v slovenskem literarnem prostoru izstopa s svojo sposobnostjo, da bralca povede v globok premislek o sodobnih družbenih problemih, skritih za tančico fikcije.

Marjana Moškrič bo nagrado večernica prejela v petek, 13. septembra 2024, ob 19. uri na podelitvi ob letošnjem srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti.