N. K. | 4. 6. 2024, 16:30

Zvezdana Mlakar in Dragica Čarna, srčni prijateljici in soustvarjalki: "Veliko vam imava za povedati"

Federico Ordoñez/Mediaspeed/Anže Krže/fotomontaža

Zelen ljubljanski vrt, Vrt Lili Novy Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12, čisto blizu Tivolija in v srcu Kulturne soseske, bo med 6. in 9. junijem vzcvetel kot osrednje prizorišče vseslovenskega literarnega festivala 29. Slovenski dnevi knjige. V enem od večerov pa boste imeli možnost prisluhniti interpretaciji pesmi Dragice Čarna iz njene trojezične pesniške zbirke Lilith. Dogodek bo povezovala Zvezdana Mlakar.

 

Med 6. in 9. junijem Društvo slovenskih pisateljev, organizator festivala, vabi na knjižni sejem, kjer se predstavljajo velike in male založbe, s knjigami vseh žanrov in za vse generacije. Vse štiri dni bo na vrtu pisateljske hiše potekal raznolik program in se prepletal z utripom sejma. V svojo družbo vabijo literarni ustvarjalci in ustvarjalke ter drugi akterji iz sveta knjig, zgodb in pesmi.

Med njimi s strastjo in brezkompromisnostjo izstopa Dragica Čarna, avtorica šestih pesniških zbirk, ki verjame v zdravilno moč svoje poezije, v besedo holistične zdravilke s posebnimi zaznavami čutenja energij. Je profesorica slovenskega in italijanskega jezika in literature, svetovljanka, ki se izraža v petih jezikih. 

Že več kot 30 let živi v tujini. V Rimu, Madridu, v diplomatskih krogih. Od leta 2002 v Bruslju. Ob poeziji ustvarja tudi pesniške videe – videopoezijo in z leti je stkala močne, globoke povezave v Belgiji, Španiji, Južni Ameriki in ZDA. Poezijo povezuje z drugimi zvrstmi umetnosti, različnimi jeziki, narodi in kulturami. Za kakšen dan se ustavi tudi v Ljubljani.

V soboto ob 17. uri boste na 29. Slovenskih dnevih knjige imeli možnost prisluhniti interpretaciji pesmi iz njene trojezične pesniške zbirke Lilith; v slovenščini, španščini in italijanščini. Dogodek je poimenovala "Lilith, svoja, gola, divja".

O čem govori vaša knjiga Lilith, ki je izšla pri Kulturno umetniškem društvu Plešoče svetlobe?

Lilith je knjiga o moči, ognjevitosti, nebrzdani svobodi prvinske ženske. Ideologije so jo večkrat razglasile za utelešenje zla. V meni se je prebudila kot usodna, divja, uporna, svoja in senzualna. Čista v svoji goloti, v njej uročljiva. Zavetnica feministk s pomembno vlogo za žensko sodobnega sveta. Kot enakovredno žensko moškemu, ki sama odloča o sebi.

Federico Ordoñez

Večer bo povezovala – Zvezdana Mlakar. Skupaj bosta osvetlili dimenzije Lilit skozi mezopotamsko in judovsko mitologijo, pričevali o njeni lepoti prve ženske stvarstva, prvinski in izvorni ženski. Zakaj ste za predstavitev svoje knjige kot sogovornico izbrali prav Zvezdano?

Od vsega začetka najinega poznanstva je bila ona tista, ki je predlagala, da me bo ob izidu pesniške zbirke, predstavljala v gledališču in drugod, tudi po knjižnicah po vsej Sloveniji. Sploh je ni bilo treba ničesar prositi. Uskladili sva samo datume in resnično je že prvo predstavitev v Mini teatru izpeljala - vrhunsko. Gledališče je bilo polno, do zadnjega kotička. Publika evforično zadovoljna. Logično se mi zdi, da bo bo meni tudi na 29. Slovenskih dnevih knjige. Ne imeti je ob sebi – bi mi pomenilo kot izdati prijateljico - vrhunsko igralko, pa tudi povezovalko dogodkov. Zvezdana je slovenska Oprah Winfrey.

Če se ozreva nazaj; kako sta se spoznali?

Slovenske televizije ne gledam od leta 1987 in od Zvezdane se spomnim samo čudovite reklame o barvah in potem naključnih oglasov, ki sem jih videvala v Ljubljani pri Drami, ko sem prihajala v Slovenijo. Nanjo sem naletela na Facebooku, ko sem videla reklame o njeni izjemni televizijski pogovorni oddaji Zvezdana in si eno ali dve ogledala.

S čim vas je pritegnila?

S svojo širino in neposrednostjo. In njenimi noro dobrimi uvodniki pred vsako oddajo.

Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar

Žiga Živulović jr./BOBO

Kako bi jo opisali?

Odlična povezovalka ljudi, poznavalka literature, umetnosti, igralka z najprestižnejšimi nagradami. Tu sva se našli. Če bi se Zvezdana rodila v tujini, bi bila druga Monica Bellucci, je rekel tudi Federico Odroñez, moj dragi umetniški sodelavec in profesionalni plesalec flamenka, s katerim sva tudi skupaj nastopila ob predstavitvi zbirke. Če bi se rodila v Angliji, bi zagotovo delala v filmski industriji v ZDA. Kot avtorica ima v sebi velik potencial, talente za pisanje, globino, ostrino, jasnost in obenem v sebi večnega otroka, ki sanja, hrepeni, upa, se steguje za zvezdami in nikoli ne odneha, pa naj še tolikokrat prijoka domov z razbitimi koleni ali strgano verigo na kolesu.

Sta dve močni ženski z močno karizmo.

Deliva si zelo podobno usodo. Obe imava sonce v osmi hiši natalne karte, kar pomeni, da se skozi celotno življenje soočava s smrtjo in ponovnim rojstvom. Konstantne drobne smrti odrekanja, zorenja, rasti, preseganja in začetkov iz nič. In najina moža sta rojena na isti dan in mesec. S podobno zgodbo v ljubezni in bolečinah. Toliko tega naju druži. Duši se poznata že iz mnogo življenj.

Zvezdana vajino vez opiše z besedami: "Res je, dobri prijateljici sva. Pravi, iskreni, druga drugi pustiva dovolj prostora za drugačnost. Dragica je moja neomajna podpora, jaz, upam, da njena. Nisva si neumno, za vsako ceno predani, druga ob drugi se izboljšujeva in sva veseli ogledal, ki si jih nastavljava." Kakšen je bil začetek vajinega prijateljstva?

Povsem spontano sem ji poslala sporočilo in mail, da prihajam v Slovenijo s predstavo Ljubezni brez doma, v kateri sem svojo poezijo povezala s flamenko plesom in glasbo s španskimi in italijanskimi profesionalnimi umetniki. Močno sem jo začutila - kot umetnico, igralko, žensko, in se z njo želela povezati. Najino prvo srečanje se je nekoliko zamaknilo, a bilo je usodno; trajalo je od pol dveh do osmih zvečer, vse dokler je nisem pospremila v Cankarjev dom, kjer je tisti večer nastopala v predstavi ... Povezala naju je globoka ljubezen do lepega, do umetnosti, do literature, poezije, gledališča. Moja poezija jo je nagovorila, v njej se je našla, začutila in me resnično iz srca pohvalila, podprla. 

Federico Ordoñez

In izrekla: "Dragičina pesniška ustvarjalnost me navdihuje in srčno jo delim, kjerkoli morem. Želim si, da bi vsak od vas okusil kakšno njeno pesem. Zdravilne so te njene pesmi, kot njene roke, kot njene sposobnosti, kako razlaga astrološke karte." Zdi se, da vaju zares povezuje estetika, lepota v vsem, kar vaju obdaja.

Da in prepletena je z duhovnostjo, čutenjem energij in zaznavami. Zvezdano sem tudi – kot mojstrica reikija- priznala za zdravilko. Tako je še bolj poglobila svojo intuicijo, v kateri smo doma vsi, če si le prisluhnemo. Navdušila sem jo s svojim poznavanjem astrologije in ko je pripravljala svojo avantgardno serijo videov – Zvezdina skrivnost – me je povabila k sodelovanju. Posneli sva tri videe - o poeziji, o zdravljenju in astrologiji.

Bili ste tudi del procesa njenega pisanja knjige Pogovori, ki so mi spremenili življenje ... 

Bili sva na morju, na enem od hrvaških otokov. Skupaj, povezani. Ob večerih mi je radostno prebirala odlomke in testirala odzive. Zvezdana nima le čudovitega talenta za komuniciranje v javnosti, talentirana je tudi za pisanje in izražanje. Ko bo izšla njena naslednja knjiga, bo to uspešnica z »norimi« nakladami.

Mediaspeed/Anže Krže

Ste ji dali kak nasvet?

Predvsem sem jo spodbujala, naj bo v vsem svoja, originalna. Da bo tako naslednja knjiga, ki jo bo izdala, še boljša. Z vsako knjigo ali zbirko zorimo, če se posvečamo sebi kot ljudje in tudi kot iskalci svojega prvinskega izražanja. V temo je treba po sebe, pravim v svojih pesmih. In iz te teme luščiti sebe.

Kako pa sta zlili svoje umetniško ustvarjanje?

Bila je ob meni kot artistična voditeljica dveh zadnjih pesniških videov, Genesis in Lilith. Knjigo Lilith spremljajo pesniški videi, do katerih bralci dostopajo s QR-kodami, ki se nizajo skozi zbirko.

Vstopili ste v Zvezdanin krog.

Lepo je v biti del njega. Povezala me je z Majo Keuc, ki je s Tilnom Zakrajškom uglasbila in na dogodku v Mini teatru tudi zapela pesem Lilih. Pa tudi s pisateljico in igralko Majo Gal Štromar, ki je prav tako sodelovala z interpretacijami pesmi v italijanščini in francoščini ob predstavitvi zbirke. Tako so moje pesmi prvič interpretirali in zapeli tudi v Sloveniji. Neprecenljivo.

 

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac