L. PA. | 17. 7. 2024, 14:46

Hvalevredna akcija: ustvarjalci novega slovenskega filma so se skupaj zavzeli za kakovostnejši prosti čas mladih

Igriscanedamo.si

Ustvarjalci slovenskega filma, ki v kinematografe prihaja jeseni, so zasnovali tudi posebno akcijo za mladostnike iz vse Slovenije.

Septembra v slovenske kinematografe prihaja nov slovenski film Igrišča ne damo! o mladih aktivistih, ki poskušajo preprečiti rušenje igrišča v svoji soseski. V njem igrajo tako vzhajajoče mlade igralske zvezde kot znani obrazi filmskega in glasbenega sveta: Marko Mandić, Gregor Zorc, Saša Pavček, Voranc Mandić, Mark Jacob Cavazza, Dario Nožić Serini in drugi.

Film poleg udarne zgodbe spremlja še posebna akcija: njegovi ustvarjalci so namreč v sodelovanju s kreativnim studiem Trampolin zasnovali kampanjo #GibanjeZaGibanje, s katero želijo mladostnike iz vse Slovenije spodbuditi, da prekomerno uporabo naprav z zasloni in vse večjo družbeno izoliranost uravnotežijo z več gibanja na prostem in kakovostnim druženjem. 

Družbeno odgovorna kampanja #GibanjeZaGibanje je doživela velik uspeh in odmeva po vsej Sloveniji. Otroci in njihovi starši so na natečaj, ki so ga razpisali ustvarjalci filma skupaj s studiem Trampolin, prijavili številna igrišča, na katerih se radi družijo in ki jih želijo ohraniti. Sodelavci kampanje so potem izbirali igrišča, na katerih bodo posneli spot za skladbo Igrišča ne damo! za istoimenski film.

Morda vas zanima tudi:

Raper Nipke je izbrana igrišča že razkril med gostovanjem v radijski oddaji: ekipa bo snemala v Izoli, Ljubljani, Kopru in Mariboru. Med drugim bodo na igrišču Chicago Bulls na Brilejevi ulici v Ljubljani, Bratovževi ploščadi za ljubljanskim Bežigradom, modrem igrišču v Izoli in Skateparku Maribor.

Videospot se bo snemal letos med 1. in 4. avgustom, zato so mladi vabljeni, da v tem času "svoja" igrišča obiščejo in odigrajo vlogo v spotu, ki ga bo režiral Tosja Flaker Berce (režiser mladinske komedije Kaj pa Ester).

Raper Nipke je razkril, na katerih igriščih po Sloveniji bodo snemali film.

Raper Nipke je razkril, na katerih igriščih po Sloveniji bodo snemali film.

Osebni arhiv ustvarjalca


 
Kampanjo podprle tudi organizacije in podjetja

Kampanji #GibanjeZaGibanje se je pridružila tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije, ki bo v naslednjih mesecih izvedla številne dejavnosti, saj menijo, da prav zapiranje igrišč posredno poglablja socialne razlike v skupnostih, med prikrajšanimi pa se kopiči nezadovoljstvo in jeza.

"Pomembno je, da šolska igrišča (p)ostanejo dostopna vsem otrokom, saj so ključnega pomena ne le za njihovo zdravje, ampak tudi dobro počutje njihovih družin. Zato pozivamo pristojne institucije, da omogočijo dostop do igrišč ter na ta način spodbujajo gibanje otrok in mladine na prostem. Kje drugje se lahko ljudje lažje srečujejo in razvijajo dobre medčloveške odnose kot pri igri," pravi Anita Caruso, predsednica Strokovnega sveta za humanitarne programe ZPMS s področja socialnega varstva.

Anja Vogrič, vodja kreativnih projektov pri ZPMS, pa dodaja: "Veseli smo, da lahko ZPMS sodeluje pri tako pomembnem projektu, kot je Igrišča ne damo!. Naša ekipa si bo prizadevala za ohranjanje in širjenje prostorov za igro in druženje. Projekt Igrišča ne damo! je izjemnega pomena za lokalne skupnosti, saj spodbuja povezovanje in skupinsko delo med otroki, mladostniki in odraslimi."

Gibanje podpirajo tudi pri podjetju A1 Slovenija. "Podpora mladih je ključna za razvoj novih generacij in zato je bil logičen korak, da A1 Vajb podpre film Igrišča ne damo! in s tem opozori na pomembnost prepotrebnih sprememb v družbi," pravi Nika Frece, višji ekspert A1 za tržno komuniciranje.

Novo na Metroplay: "Potopljena sem v globoko modrino" | Živa Ploj Peršuh