N.Z. | 11. 5. 2024, 08:00

Kako je Katjuša Štingl ’prebavila’ njegovo ljubezen, da zdaj lahko spet živi

Metropolitan/Katjuša Štingl/Maja Lesjak Gavriloska

6. zjutraj. Pred mano steklenica na pol praznega viskija. V njej tvoja ljubezen. Izpijem na dušek. Pogreje me. Ta tvoja ljubezen. Kozlam. Prebavila sem te, ljubezen moja. Prižgem čik, Sonce vzide.

Katjuša Štingl je marsikaj. Kot dolgoletna samostojna novinarka različnih medijskih hiš, katerih zgodbe se več kot 20 let dotikajo družbeno-odgovornh vsebin, je nekaj časa soustvarjala tudi spletno stran Metropolitana.

Takole se je opisala v svojem profilu: "Preprosto SEM. Iskalka resnice. Raziskovalka življenja. Zbirateljica. Zgodb. Nasmehov. Iskrenih pogledov. Ustvarjalka. Veliko govorim. Veliko sprašujem. Včasih povsem utihnem. Opazujem. Ne zanima me površina, rada se potopim v globino. Krajev, okusov, odnosov, ljudi. Pogledam kaj se skriva onkraj. Zidov, razuma, medijskega blišča. Kateri film se vrti v ozadju? Kdo si, ko nihče ne gleda?"

Še živim

Pred dnevi je pri založbi Chiara izšla Katjušina zbirka poezij z naslovom Še živim, v kateri naslovi teme ljubezni, ljubezenskega slovesa, zlomljenega srca, razhanjanj, celjenja in odpiranja novih življenjskih poglavij. Zbirko v spremni besedi med drugim takole pozdravi pisatelj in pesnik Vinko Möderndorfer: 

"Na vseh nivojih, metaforičnih, podobarskih, čutnih, jezikovnih … je zbirka bogata, kot je lahko bogata trgatev življenja. To so poezije, ki jih pesnik zbere enkrat samkrat v življenju na takšen način in so zato podoba, najbolj iskren portret pesnikovega obraza. Pesnica se nikjer in v ničemer ne zadržuje. Ne olepšuje svojih čustev. Ne pesni zaradi pesnjenja, ampak zaradi resnice, ki jo želi, ki jo mora izpovedati. Iskrenost je ena največjih vrednosti teh pesmi (kot tudi sleherne dobre poezije). Iskrenost do krvi. Iskrenost do norosti. Iskrenost do popolnega razgaljenja."

Minuta tišine

Za vse ljubezni, ki se niso zgodile

Za vse ljubezni, ki so davno minile

Za vse ljubezni, žive pokopane

Za vse ljubezni, še ne spoznane

Pesmi Katjuše Štingel niso pesmi, ampak poezija, pojasnjuje Möderndorfer. Medtem ko je zbirka pesmi tematsko enotna in zaokrožena znotraj določene teme, zbirka poezij načenja veliko tem in celostno zaobjame pesnikovo življenje.  

"Pesnica se nikjer in v ničemer ne zadržuje. Ne olepšuje svojih čustev. Ne pesni zaradi pesnjenja, ampak zaradi resnice, ki jo želi, ki jo mora izpovedati. Iskrenost je ena največjih vrednosti teh pesmi (kot tudi sleherne dobre poezije). Iskrenost do krvi."

Metropolitan/Katjuša Štingl/Maja Lesjak Gavriloska

Lična knjižica, ki jo je z barvito ekspresivnimi ilustracijami opremila ustvarjalka Maja Lesjak Gavriloska, predstavlja dve plati iste (in hkrati vsake) ljubezenske zgodbe. Polovica knjige je namreč napisana v ženskem, polovica pa v moškem spolu. Najdeta se na sredini, kjer sta Ona in On, vsak zase, srečna.

"Z naslovom Še živim avtorica sporoča, da ne glede na to, kaj vse se nam je zgodilo v življenju, koliko bolečine smo čutili ali jo še čutimo, kolikokrat smo 'umrli', še vedno smo tukaj, še živimo. In vsaka bolečina se z dovolj ljubezni nekoč spremeni le v izkušnjo, ki nas je oblikovala in pripeljala bližje k sebi. V ljubezen," še zapiše založnik knjige.

...ti si ta, ki ljubiš globoko....
....ti si ta, ki letiš visoko....
...ti si ta, ki joče v temi...
....ti si ta, ki še živi...

O avtorici

Avtorica poezij Še živim Katjuša Štingl je bila rojena v Celju, kjer je obiskovala tudi Prvo gimnazijo in od šestnajstega leta pisala za lokalni časopis. V rodnem kraju se je začela njena novinarska pot, ki jo je nato zanesla v Ljubljano na študij Fakultete za varnostne vede, kjer je postala diplomirana varstvoslovka. Njene zgodbe se že več kot 20 let dotikajo družbeno-odgovornih vsebin, sogovorniki so skrbno izbrani posamezniki s katerimi se spušča v globine človeške duše in razkriva njihove poglede na svet. Privlačijo jo teme, ki družbi in človeku kažejo zrcalo sveta v katerem živimo.

Zadnja leta nabira izkušnje s samostojno organizacijo dogodkov, PR storitvami, kreativnim pisanjem in osebnim svetovanjem posameznikom ter podjetjem. Mamica dveh otrok je z izdajo prve knjige postala tudi pesnica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katjuš 💫 (@katjusastingl_triniti)

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac