L. PA. | 30. 5. 2024, 12:30

Legendarna slovenska pravljica prvič na velikem platnu (VIDEO)

Youtube/posnetek zaslona

Kultna pravljica letos praznuje 65. obletnico, ob tej priložnosti pa je dobila svoj animirani film. 

Muca Copatarica, kultna pravljica Ele Peroci, ki jo je ilustrirala ena najbolj prepoznavnih slovenskih ilustratork Ančka Gošnik Godec, letos praznuje 65. obletnico. Knjiga je prvič izšla leta 1957 in do danes doživela več kot trideset natisov. Prevedena je bila v številne tuje jezike ter doma in na tujem večkrat uprizorjena tudi kot lutkovna igrica.

Ob tej priložnosti je ponarodela zgodba o zakrpanih copatkih, ki razveseljuje vedno nove generacije otrok in odraslih, dobila svoj kratki animirani film, pod katerega se podpisuje Rok Predin, za scenarij pa je poskrbel Andrej Predin.

Predpremiera filma bo 5. junija ob 13:30 v ljubljanskem Kinodvoru, na dan, ko ilustratorka Ančka Gošnik Godec praznuje svoj 97. rojstni dan, premiera pa v petek, 7. junija, ob 18:00 v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor.

Zaključku obeh projekcij bo sledil pogovor z ustvarjalci filma: v Mariboru ga bo vodila Ksenija Repina, v Ljubljani pa Toni Cahunek, zatem pa še druženje ob torti in maskoti muce Copatarice.

Morda vas zanima tudi:

Glas posodila Silva Čušin

Muci Copatarici glas posoja legendarna gledališka in filmska igralka Silva Čušin. "So pravljice, ki preživijo generacije in Muca Copatarica je ena od njih. Jaz sem jo brala, ko sem bila otrok, brala sem jo svojim otrokom, ko so bili majhni, in zdaj med našimi knjigami čaka na novega malega bralca. Zelo sem vesela, da sem ji lahko posodila svoj glas," je povedala.

Radijsko igro Muca Copatarica je kot otrok vsak večer poslušal tudi režiser Rok Predin, ki so se mu z risanko uresničile dolgoletne sanje. "Poslušal sem jo, še preden sem znal brati. Nato sem jo prebiral sam, danes pa jo berem hčerkama. Resnično gre za edinstveno klasiko slovenske literature, zato sem vselej menil, da bi si zaslužila zaživeti tudi kot animirani film."

V sodelovanju z DSAF/Društvom slovenskega animiranega filma bo Muca Copatarica začela kinodistribucijo po celotni Sloveniji Art kino mreže v septembru 2024 z najavo v drugi polovici meseca avgusta in bo pospremljena s pedagoškimi materiali (3+) za strokovne delavce vrtcev ter prve triade osnovnih šol.

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac