Uredništvo | 8. 6. 2024, 20:01

Nadarjena slovenska umetnica prejela eno najprestižnejših nagrad: "Nagrada prihaja v popolnem trenutku"

Jaka Babnik

Tanji Pak so podelili prestižno nagrado Grand Prize mednarodne razstave stekla v Toyami na Japonskem.

Priznana slovenska umetnica Tanja Pak je na eni izmed najprestižnejših mednarodnih tekmovalnih razstav sodobne umetnosti v steklu Toyama International Glass Exhibition na Japonskem za delo Rêverie prejela najvišjo nagrado Grand Prize. Delo bo razstavljeno v Toyama Glass Art Museum od 13. julija do 14. oktobra 2024 in bo postalo del stalne zbirke.

Mednarodna razstava stekla v Toyami je trienalni dogodek, ki letos poteka tretjič. Predstavlja najnovejše vrhunske dosežke sodobne umetnosti v steklu z vsega sveta in spodbuja njen razvoj. Letošnja žirija v sestavi direktorice Studia v Muzeju stekla v Corningu Amy Schwartz, glavne urednice pri Novo steklo: umetnost in arhitektura Ute Klotz, ustanovitelja in izvršnega direktorja Šanghajskega muzeja stekla Zhanga Lina, direktorja Nacionalnega muzeja umetnosti v Osaki Shime Atsuhiko in direktorja Muzeja steklarske umetnosti Toyama Tsuchide Rurika je letos izbirala med 785 deli 580 umetnikov iz petdesetih držav. 

Tanja Pak

Tanja Pak

Tone Stojko

Na razstavi v Muzeju steklarske umetnosti Toyama, ki je delo znamenitega arhitekta Kenga Kume, bo razstavljenih približno 50 izbranih del, med njimi tudi najvišje nagrajena prostorska skulpturalna postavitev večjih dimenzij Tanje Pak.

Osnova za njeno delo Rêverie je postavitev Rêverie/Tja, ki ga je izvedla v Križevniški cerkvi v Ljubljani v sklopu 70. Ljubljanskega festivala. Rêveries se sprašuje o krhkosti našega bivanja, o eterični prisotnosti in o našem minljivem, skoraj nematerialnem obstoju. Ob premišljevanju o bistvenih vprašanjih postavlja izziv, kako idejo krhkosti in navidezne lahkotnosti prenesti v materijo, kjer skoraj izgine in za seboj pusti le misel, občutek. Povezuje se z vprašanjem, kaj se skriva za domnevno lahkotnostjo in breztežnostjo ter kaj resnično dela naša hrepenenja in sanje eterične. 

Jaka Babnik

"Prejem glavne nagrade mednarodne razstave stekla v Toyami mi je v veliko čast. To, da je žirija opazila in izpostavila moje delo, zame ni le priznanje, temveč tudi izjemna potrditev. Nagrada prihaja v popolnem trenutku, da mi da motivacijo za nadaljnje iskanje neoprijemljivega, čutnega," je ob prejemu nagrade povedala umetnica. Vsako leto na tekmovanju podelijo en Grand Prize, eno zlato nagrado, dve srebrni in pet nagrad žirije. 

Tanja Pak se ustvarjalno posveča kiparstvu, prostorskim umetniškim postavitvam in oblikovanju uporabnih steklenih predmetov. V umetniških delih raziskuje predvsem občutke osamljenosti in samosti, pri čemer izpostavlja iskanje bližine, krhko naravo medsebojnih vezi in razmerij, in ob tem seveda izmuzljivost naše celosti. Njeni dosežki so bili že večkrat opaženi in nagrajeni s strani domače in tuje strokovne javnosti.

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac