Uredništvo | 18. 6. 2024, 13:37

Irena Svetek o novem projektu: "Beletrina Digital ni knjižnica, na police katere se samo odlaga knjige in filme"

Irena Svetek

Arhiv Irene Svetek

Pred kratkim je slovenski kulturni prostor obogatila nova platforma Beletrina Digital, ki na enem mestu prinaša več kot 6.000 kakovostnih elektronskih in zvočnih knjig, slovenske in tuje festivalske filme, teh je na platformi že zdaj več kot 500, vznemirljive podkaste in različne novinarske prispevke. 

Kot pravijo pri Beletrini, ki je edinstveno platformo ob pomoči tujih strokovnjakov in domačega studia Trampolin razvila povsem sama, je to šele začetek, saj bodo nabor kakovostnih kulturnih vsebin ves čas dopolnjevali. 

"Največji izziv pri razvoju platforme je bil tehnološke narave, saj na trgu ni bilo že razvite tehnološke rešitve, ki bi omogočala tako raznovrstno ponudbo, zato smo jo morali razviti sami. Gre namreč za multimedijsko platformo, ki je unikum v svetovnem merilu, saj združuje izjemno širok spekter kulturnih vsebin, ki jih do zdaj ni združil še nihče," je povedala direktorica Beletrine Digital Alma Čaušević Klemenčič.

Alma Čaušević Klemenčič

Alma Čaušević Klemenčič

Matej Pušnik

Posebnost platforme pa je tudi ta, da so vsebine kurirane, za kar med drugim skrbi glavna in odgovorna urednica Beletrina Digital dr. Irena Svetek, ki jo ljubitelji kriminalk najbolj poznajo po izjemni trilogiji (Rdeča kapica, Beli volk, Črni princ), manj pa je znano, da je tudi izjemno uspešna scenaristka različnih domačih serij.

In ker je Irena Svetek znana po tem, da se v vsakega projekta loti 150-odstotno (ne, ni napisala ene kriminalke, ampak v treh letih tri!), je tako tudi z novo platformo, ki ji že nekaj časa posveča čas, najbolj pa jo veseli, da lahko prostor izražanja s svojimi sodelavci ustvarja povsem na novo. Pri tem poudarja, da Beletrina Digital ni še en novičarski portal, ki jih imamo pri nas dovolj, pri čemer so številni na svojem področju, kot denimo portal, ki ga pravkar berete, zelo uspešni, temveč za povsem novi preplet vsebin, ki omogoča njeni ekipi nenehno igranje, kombiniranje žanrov in nove novinarske kreacije, uporabnikom pa nova presenečenja. 

Instagram/Beletrina

"Beletrina Digital ni knjižnica, na police katere se samo odlagajo knjige in filmi, gre za živ organizem, za medij, ki se ves čas nadgrajuje in dopolnjuje, ki je drzen, saj na novo definira nekatere vsebine ali pa jih podaja z drugega zornega kota, predvsem pa se igra z njihovo formo," pravi Irena Svetek in dodaja, da enako velja za jezik, ki ga jemlje kot živo stvar.

"Jezik se ves čas spreminja in se skupaj s časom na novo gnete, vsaka generacija ima svoje specifike, vsako geografsko področje je unikum, na njem puščajo svoj pečat tudi različne subkulture. Zato smo se odločili, da jeziku na Beletrini Digital pustimo nekoliko več svobode."

 

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave