5. 6. 2024, 13:09

Poletna noč: glasbeni večer v poklon trem velikim glasovom slovenske popevke

Bobo/Alen Milavec

Festival Ljubljana bo z dogodki 72. Ljubljana Festivala poskrbel za še eno kulture polno poletje.

V najtoplejše mesece bomo vstopili 20. junija ob 20:45 s Poletno nočjo, ki bo letos posvečena nepozabnim popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Marjetke Nece Falk, ki so zaznamovale zgodovino festivala Slovenska popevka in ki jih povezuje tudi rojstno mesto – Maribor.

V interpretaciji najvidnejših slovenskih pevcev popularne glasbe bodo na Kongresnem trgu zazveneli največji hiti, ki so jim legendarne pevke dale glas, kot so Nad mestom se dani, Samo nasmeh je bolj grenak, Mlade oči, Vila z rimskega zidu, Kot nekdo, ki imel me je rad, Dan ljubezni, Sto majhnih nežnosti, Povabi srečo, Štajerska lady, Mini maxi, Krašovc, S kitaro in dolgimi lasmi, Prva ljubezen, Kako sva si različna, Dobro jutro, dober dan, Banane, Vsi ljudje hitijo  idr. Pri izvedbah bodo pevke in pevce spremljali Simfonični orkester, Big Band in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija pod taktirko maestra Patrika Grebla. Voditelj večera bo Mario Galunič.

Arhiv Festival Ljubljana

Solisti: Nina Strnad, Nuška Drašček, Darja Švajger, Nuša Derenda, Eva Hren, Lara Jankovič, Anika Horvat, Lara Baruca, Saša Lešnjek, Zala Smolnikar Záli, Andraž Hribar, Oto Pestner.

Večer bo sklenil tradicionalni glasbeni dodatek popevka Poletna noč Elze Budau in Mojmirja Sepeta, ki letos praznuje že 60. obletnico.

  • Ditka Haberl je za pesem Samo nasmeh je bolj grenak leta 1976 prejela prvo nagrado mednarodne strokovne žirije in prvo nagrado občinstva na Slovenski popevki
  • Ditka Haberl je s skupino Pepel in kri leta 1975 s pesmijo Dan ljubezni zastopala Jugoslavijo na Tekmovanju za Pesem Evrovizije v Stockholmu
  • Pesem Dan ljubezni  je doživela veliko izvedb, med drugim jo je izvajal Royal Philharmonic Orchestra (Londonski kraljevi filharmonični orkester)
  • Glasbeno in življenjsko pot je Alenka Pinterič na humoren način leta 2006 predstavila v avtobiografiji The Beatles, Tito in jaz
  • Alenka Pinterič se je predstavila na več regionalnih festivalih, med drugim na Slovenski popevki, Veseli jeseni, Opatijskem festivalu in festivalu Vaš šlager sezone
  • Neca Falk je v karieri izdala 11 albumov, med njimi sta najbolj znana Vsi ljudje hitijo (1978) ter Maček Muri in Muca Maca (1984)

Že v prvem tednu festivala bodo odprtju sledili vrhunski dogodki z zvezdniškimi umetniki, kot so Rebeka Lokar, Jonathan Tetelman, Željko Lučić, Rade Šerbedžija, in Arturo O'Farrill.

Tosca v zvezdniški zasedbi

Opera, ki nas skozi preplet čustev in iger moči vodi čez vzpon naslovljene junakinje, je eno izmed petih največkrat izvajanih opernih del na svetu. Tosca bo 26. junija ob 19.30 izvedena v režiji Piera Francesca Maestrinija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, glasbena spremljava pa v izvedbi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča, umetniškega in glasbenega direktorja Opere SNG Maribor.

Predstava je bila 17. maja premierno že izvedena v matični Operi SNG Maribor, na Ljubljana Festivalu pa se nam obeta spektakularno doživetje z zvezdniško zasedbo. Florio Tosco, glavno junakinjo in edini ženski lik v operi, bo uprizorila Rebeka Lokar. Leta 2017 se je predstavila v Arena di Verona (Veronski areni) v vlogah, kot so Turandot (Turandot), Abigaille (Nabucco) in Aida (Aida). V vlogi Maria Cavaradossija bo nastopil tenorist Jonathan Tetelman, ki je na 71. Ljubljana Festivalu je občinstvo povsem navdušil s koncertom opernih arij z baritonistom Ludovicom Tézierjem.

Opera Torca

Opera Torca

Arhiv Festival Ljubljana

Njegov nastop pa smo si lahko ogledali že na 69. Ljubljana Festivalu v koncertni izvedbi opere Carmen, kjer je nastopil z mezzosopranistko Elino Granačo. Tretjo glavno vlogo, Barona Scarpio, bo uprizoril Željko Lučić. Baritonist redno nastopa v vodilnih svetovnih opernih hišah, kot so Metropolitan Opera (Metropolitanska opera v New Yorku), Lyric Opera of Chicago (Chicaška opera), Royal Opera House (Kraljevska operna hiša v Londonu), Arena di Verona (Veronska arena), Opéra national de Paris (Pariška nacionalna opera), Wiener Staatsoper (Dunajska državna opera) in Deutsche Oper Berlin (Nemška opera v Berlinu).

Koncert hollywoodskega zvezdnika

Na prvemu koncertu 72. Ljubljana Festivala v Poletnem gledališču Križank boste 28. junija ob 21. uri lahko prisluhnili Radetu Šerbedžiji. Rade Šerbedžija ni zgolj ena najbolj prepoznavnih igralskih osebnosti – videli smo ga v uspešnicah, kot so Harry Potter in Svetinje smrti – 1. del (7. film po vrsti), Možje X: Prvi razred, Misija nemogoče 2 in Ubežni delci, temveč je tudi režiser, pesnik in glasbenik.

Rade Šerbedžija

Rade Šerbedžija

Žiga Živulović jr. /Bobo

S svojo skupino Zapadni kolodvor je že večkrat navdušil slovensko občinstvo, tokrat pa bo pripravil še en neponovljiv večer. Predstavil bo bogat izbor pesmi iz svojega glasbenega opusa, ki ga ustvarja že vse od leta 1974. Njegove "pesmi o ljubezni, prijateljstvu in čustvovanju" lahko označimo za hite, zimzelene in starograjske pesmi ter šansone, ki jih začini z vložki proze in poezije. Na odru ga bodo spremljali pianist, skladatelj, aranžer, producent in pedagog Vasil Hadžimanov, kitarist, skladatelj, improvizator in pedagog Miroslav Tadić ter violinistka, pevka, skladateljica in pesnica Yvette Holzwarth. Gost večera bo Jure Ivanušič, ki od leta 1992 redno koncertira s Šerbedžijo po Evropi ter svetu.

Jazz koncert leta

30. junija ob 21. uri bo v Poletnem gledališču Križank na sporedu prvi izmed dveh koncertov, ki ju Festival Ljubljana pripravlja z mednarodno priznanim umetniškim vodjem festivalov, radijskim in televizijskim voditeljem Branetom Rončelom, s katerim ga veže že več kot 30-letno sodelovanje. Prvič v Slovenijo prihaja pianist in vodja najpomembnejšega latino-jazz banda Artura O'Farrilla, to pa bo tudi njegov edini nastop v Evropi.

Artura O'Farrilla

Artura O'Farrilla

Arhiv Festival Ljubljana

Glasbenik izhaja iz glasbene družine – njegov oče Chico O'Farrill je sodeloval z velikani, med katerimi so bili Count Basie, Dizzy Gillespie, Stan Getz iz sveta jazza, na področju latino glasbe pa z Machitom, Celio Cruz, Titom Puentejem … Izkušnje v Mehiki rojenega Artura so se tudi po zaslugi njegove matere, pevke Lupe Valero, nakopičile v močno glasbi predano osebnost, ki se je razvijala v mladosti ob igranju klavirja, še posebej po letu 1965, ko se je družina iz Mehike preselila v New York. Ob koncu 70. let je njegov talent prva zaznala Carla Bley. O'Farrill je z Afro Latin Jazz Orchestra dobil sedem grammyjev, zadnjega lani za album Fandango at the Wall in New York.

Križanke v ritmih brazilskega afropopa

Na drugem koncertu v sodelovanju z Branetom Rončelom bo nastopila brazilska ministrica za kulturo Margareth Menezes. Prvič je v Sloveniji nastopila leta 1991 v Cankarjevem domu, tri leta po prelomnem koncertu Gilberta Gila v Križankah.

Gilberto Gil je bil med prvimi brazilskimi glasbeniki, ki so polnili naše koncertne dvorane od leta 1988, sledili pa so Caetano Veloso, Jorge Ben Jor, Milton Nascimento, Maria Bethania, João Bosco, Marcos Valle, Tania Maria, Eliane Elias, Ivan Lins ... Menezes je zvesta svojim glasbenim koreninam in prepleta brazilske (samba), afriško-karibske, reggae, calypso, salsa in pop elemente v gibanje, imenovano brazilski afropop.

Margareth Menezes

Margareth Menezes

Ljubljana festival

Gibanje afropop, polno estetskih simbologij, si prizadeva za ohranitev tradicije in zgodovine, hkrati pa dodaja nove plasti inovacij. Oblikuje nekaj povsem novega, navdihujočega in sodobnega. Vse našteto lahko slišimo na njenih številnih albumih, od tistega zgodnjega z naslovom Elegibô, ki ga je produciral David Byrne (Talking Heads) in ji je tudi sicer bil v veliko pomoč. Autêntica (2019) pa je naslov albuma, za katerega je prejela nominacijo za latino-grammy. Leta 2021 je bila uvrščena med sto najvplivnejših temnopoltih osebnosti na svetu.