Uredništvo | 9. 7. 2024, 14:08

Slavni glasbenik odpovedal koncert pri nas, namesto njega prihaja ... (FOTO)

Arhiv Cankarjev dom

Organizatorji so se znašli po svoje.

Z današnjim odprtjem fotografske razstave Petra Gannushkina v Mali galeriji in s koncertom Gašper Livk Dua v Klubu Cankarjevega doma se začenja 65. Jazz festival Ljubljana, ki traja do 13. julija.

V sredo, 10. julija, je bil za ljubitelje džeza načrtovan koncert Terencea Blancharda, ki pa je žal odpovedal vse nastope v Evropi, zato so morali zanj najti zamenjavo. Namesto njega prihaja Charles Lloyd (flavta, saksofon), ki bo v Križankah nastopil v sredo, 10. julija, ob 20.30 uri z zvezdniško zasedbo: Jason Moran (klavir), Larry Grenadier (bas) in Eric Harland (bobni). Lloyd bo zavzel oder poletnega gledališča pred koncertom Chiefa Adjuaha, ki bo nastopil ob 22. uri.

Kdo je Charles Lloyd?

Charles Lloyd je džezovska eminenca in institucija. Je zadnji še dejaven saksofonist iz "generacije velikanov, ki so se kalili v 50. letih" od boku Rollinsa, Coltrana in Colemana. Kot najstnik je prve odrske izkušnje nabiral kot spremljevalec raznih resnih bluesovskih imen. Leta 1960 je prevzel izjemno službo – postal je glasbeni vodja zasedbe Chica Hamiltona – zanj pa tudi pisal in aranžiral glasbo prelomnih albumov, ki so izšli pri založbi Impulse!

K nam prihaja glasbenik Charles Lloyd.

K nam prihaja glasbenik Charles Lloyd.

Arhiv 65. Jazz festivala Ljubljana

Prvi album kot vodja je Lloyd posnel pred točno šestdesetimi leti, torej 1964, isto leto pa se pridružil sekstetu Cannonballa Adderleya. Ta je nanj ključno vplival pri prvih samostojnih korakih, ti so sledili hitro in pomenijo formacijo Lloydovega prvega kvarteta, že takoj zmagovalnega, saj so bili člani Keith Jarrett, Jack DeJohnette in Cecil McBee. Ustroju je hitro uspel "crossover" uspeh, plošče so se prodajale v več kot milijonskih nakladah (prvi val preboja džeza v glasbeni mainstream) in sledila je logična poteza: 1967 je Charles Lloyd postal džez glasbenik leta po izboru revije Downbeat.

Leta 1970 je sledil veliki prelom, saj se je takrat Lloyd popolnoma umaknil iz scene in se zatekel v kalifornijsko oazo Big Sura, v desetletju izdal album in tu in tam na odrih spremljal nekaj rockovskih zasedb. K džezu se je vrnil leta 1981, leta 1988 pa sestavil nov kvartet, čemur je sledil začetek dolgoletnega plodnega sodelovanja z založbo ECM.

Zadnja leta sodeluje s še eno velikanko Blue Note, k nam pa se vrača po letu 2011 z minimalno spremenjenim in nič manj kot fantastičnim Sky kvartetom, s katerim je letos posnel izjemen album, spiritualno mojstrovino The Sky Will Still Be There Tomorrow, ki ji je britanski Guardian podelil vseh pet zvezdic.

S člani kombota v raznih navezah Lloyd sodeluje že več desetletij, ti pa so: eden najprepričljivejših džezovskih pianistov zadnjih dveh desetletij Jason Moran, avtoriteta kontrabasa Larry Grenadier in bobnar, ki je vnesel kar nekaj svežine v džezovsko igro, Eric Harland (obsežnejša sodelovanja z Davom Hollandom, Ravijem Coltranom ...).

*Čeprav je prišlo do spremembe pri nastopajočih, za koncert veljajo iste vstopnice. 

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac