Uredništvo | 18. 7. 2024, 15:02

Tanja Pak z Rêverie v imenitnem japonskem muzeju: "Oblak sanj je le oblak"

Osebni arhiv

Po prejemu najvišje nagrade na mednarodni razstavi v Toyami je njeno delo na ogled v tamkajšnjem muzeju umetnosti v steklu, postalo bo tudi del stalne zbirke.

V muzeju Toyama Glass Art Museum so 13. julija odprli eno izmed najprestižnejših mednarodnih tekmovalnih razstav sodobne umetnosti v steklu, trienalno Mednarodno razstavo umetnosti v steklu v japonski Toyami, na kateri je na ogled tudi z najvišjo nagrado Grand Prize ovenčano delo Rêverie priznane slovenske umetnice Tanje Pak, ki bo postalo tudi del stalne zbirke. Razstava bo na ogled do 14. oktobra 2024. 

Podelitev nagrade in odprtje razstave

Med visokimi japonskimi gosti, ki so se udeležili odprtja razstave, je bil med drugim župan Toyame Hirohisa Fujii, predsednik mestnega sveta Akira Yokono, častni direktor Muzeja umetnosti v steklu Toyama Junji Ito, glavni izvršni direktor družbe Kitanippon Shimbun co., LTD. Makoto Kamachi, direktor Nacionalnega muzeja umetnosti v Osaki Atsuhiko Shima in direktorica Muzeja stekla umetnosti v Toyami Ruriko Tsuchida. Prisotna pa sta bila tudi slovenski veleposlanik RS na Japonskem Jure Rifelj in kulturna atašeja na veleposlaništvu Republike Litve na Japonskem Gabija Čepulionytė

Osebni arhiv

"Nihče od nas ni otok. Zato sem trdno prepričana, da brez vseh ljudi, ki so z mano potovali to pot, nič ne bi bilo mogoče; moje Rêveries bi ostale zgolj moje sanje. To je tudi moje današnje sporočilo: oblak sanj je le oblak. Lahko izraža moja čustva in moja hrepenenja, lahko ponazarja krhkost in neizmerno moč, ki se skriva za njo. Zaobjame lahko tišino in samoto. Pa vendar; ne more biti slišan, kadar je sam," je ob odprtju razstave povedala oblikovalka Tanja Pak. 

Reverie se povezuje z vprašanjem, kaj se skriva za domnevno lahkotnostjo in breztežnostjo ter kaj resnično dela naša hrepenenja in sanje eterične.

Reverie se povezuje z vprašanjem, kaj se skriva za domnevno lahkotnostjo in breztežnostjo ter kaj resnično dela naša hrepenenja in sanje eterične.

Osebni arhiv

"Ko je oblakov veliko, se dotikajo in se med seboj sporazumevajo, razdalje med njimi so tiste, ki določajo njihovo prisotnost. Zato verjamem, da lahko ljudje naredimo ta svet miren, trajnosten in boljši, če si med seboj delimo občutljivost, spoštovanje in notranjo moč, tako kot to počne moje valovanje sanjarij. Le tako bomo, kot to skrajno gracilno in presunljivo na konicah prstov naredi Maja Plisecka, ko v Labodjem jezeru upodobi umirajočega laboda, lahko dosegli skoraj eterično lepoto, ki v sebi nosi vse naše občutke, hrepenenja in bolečine. Le skupaj bomo imeli prostor za sanjanje svojih sanj," je zaključila avtorica.

Tanja Pak s Chie Watanabe in kuratorko Maho Asada.

Tanja Pak s Chie Watanabe in kuratorko Maho Asada.

Osebni arhiv

Veleposlanik poudaril univerzalnost sporočila

Veleposlanik RS na Japonskem Jurij Rifelj je v svojem nastopu poudaril, da Tanja Pak prihaja iz države z močno srednjeevropsko kulturno tradicijo, kjer ljudje cenijo umetnost in kulturo: "Zelo ponosni smo, ko našim umetnikom uspe na svetovni ravni, kot je to uspelo Tanji Pak. Nagrada dokazuje, da je njeno umetniško sporočilo univerzalno in odmeva pri ljudeh po vsem svetu. Na žalost živimo v času, ko se univerzalna sporočila, ki nagovarjajo in pošiljajo pozitivne vibracije celotnemu človeštvu, pogosto izgubijo ali razdrobijo. Umetniki, med katere spada Tanja Pak, s svojimi umetniškimi sporočili pomembno podpirajo to univerzalnost, ki predstavlja element harmonične in pozitivno uravnotežene interakcije med različnimi kulturami in narodi. To priznanje tudi dodatno krepi odlične odnose med Slovenijo in Japonsko."

Slavnostni prerez traku.

Slavnostni prerez traku.

Osebni arhiv

Sodelovalo je 50 držav

Mednarodna razstava stekla v Toyami je trienalni dogodek, ki letos poteka tretjič. Predstavlja najnovejše vrhunske dosežke sodobne umetnosti v steklu z vsega sveta in spodbuja njen razvoj. Letošnja žirija v sestavi direktorice Studia v Muzeju stekla v Corningu Amy Schwartz, glavne urednice pri Novo steklo: umetnost in arhitektura Ute Klotz, ustanovitelja in izvršnega direktorja Šanghajskega muzeja stekla Zhang Lin, direktorja Nacionalnega muzeja umetnosti v Osaki Atsuhiko Shima in direktorice Muzeja umetnosti v steklu Toyama Ruriko Tsuchida je tokrat izbirala med 785 deli 580 umetnikov iz petdesetih držav.

Na razstavi v Muzeju skulpture v steklu Toyama, ki je delo znamenitega arhitekta Kenga Kume, je razstavljenih 50 izbranih del, med njimi je v posebej pripravljenem prostoru tudi najvišje nagrajena velika prostorska skulpturalna postavitev Tanje Pak. Vsaka tri leta na tekmovanju podelijo en Grand Prize, eno zlato nagrado, dve srebrni in pet nagrad žirije.

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac