K. Ž. | 16. 9. 2024, 11:30

Ukrajinec povprašal Slovence, kakšno je življenje v Sloveniji: "Davki in stroški so visoki, ampak ..."

Igor Kupljenik/Bobo

23-letni Ukrajinec razmišlja o selitvi v Slovenijo, zato je na spletni paltformi Reddit povprašal Slovence, kakšno je življenje.

23-letni Ukrajinec se je obrnil na spletno platformo Reddit, kjer je Slovence povprašal, kakšno je življenje v Sloveniji. Sam namreč razmišlja o selitvi na sončno stran Alp, vendar več informacij o tem, kakšna je situacija tukaj, nima.

"Star sem 23 let in res ne vem, kako začeti. Sem iz vzhodne Ukrajine. Dve leti sem živel in delal na Poljskem, vendar sem bil zaradi situacije prisiljen vzeti začasno zaščito na Finskem, kjer sem zdaj že sedem mesecev. Malo sem raziskoval in ugotovil, da je Slovenija država, kamor bi se rad preselil. Nimam več prostora, ki bi mu lahko rekel dom, in ne vidim več drugih možnosti za izhod iz te situacije, zato resno razmišljam, da bi postal prosilec za azil, čeprav je grozno biti begunec in se nočem zanašati na usmiljenje ljudi," je zapisal.

Bobo

"Vprašanje je, kako Slovenci vidijo ljudi, kot sem jaz? Govorim rusko, ukrajinsko, poljsko, angleško in malo finsko, tako da učenje jezika ni težava. Imam dve leti delovnih izkušenj na področju 3D animacij, vendar vem, kako težko je najti tovrstno delo, zato se na vsak način želim naučiti novega poklica. Po katerem poklicu je največje povpraševanje v Sloveniji? Želim si samo tihega in mirnega življenja, to je vse."

"Cene so nekoliko visoke, a razen tega je tukaj mirno in tiho"

Več uporabnikov Reddita je Ukrajincu priskočilo na pomoč ter mu podalo močno potrebne informacije o življenju v Sloveniji. En uporabnik mu je najprej zagotovil, da Slovenci nimamo negativnih stereotipov o Ukrajincih, vseeno pa se najde kakšen "idiot", ki ima napačne predstave.

Pojasnil je tudi, da mu jezik zagotovo ne bo predstavljal tako velike ovire, glede na to, da izhaja iz slovanskega okolja.

Srdjan Zivulovic/Bobo

"Kar zadeva kulturo, dokler spoštuješ, da ima Slovenija posebno zgodovino in kulturo, ti bo uspelo. Vemo, da smo majhni, a ni treba, da nas vsi na to opozarjajo. Zelo smo ponosni na dejstvo, da smo preživeli tisočletja tuje oblasti, ki je zatirala našo kulturo in poskušala izbrisati naš jezik," je razložil.

V nadaljevanju je pojasnil, da je veliko možnosti za zaposlitev, so pa v Sloveniji precej visoki stroški. "Davki in stroški so visoki, ampak je mirno in varno. Ljudje so prijazni, čeprav traja, da se ogrejejo. Slovenci smo na nekakšen način kot hobiti."

Kje je najboljše živeti?

Uporabnik je še pojasnil, da sta Ljubljana in Maribor najbolj živahna, ampak tudi najdražja. "Tudi manjša mesta in vasi so zelo lepi in dobro razviti, če imate raje več tišine. Imel sem nekaj tujih prijateljev, ki so se preselili na podeželje in tam delali od doma. Vse je odvisno, kakšen način življenja imaš raje. Kraji, kot je Ptuj, obstajajo že od kamene dobe. Radovljica ima Festival čokolade, Kamnik ima zelo lepo koncerte, jazz večere in plesne dogodke."

Preostali uporabniki so se strinjali z oceno ter zapisali, da dokler bo trdno delal, ne bo imel nikjer težav.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec