Špela Šimenc | 24. 5. 2024, 07:00

Z vrčkom piva v roki na ogled razstave sodobne umetnosti

Ksenija Mravlja

Kako se lahko spajata sodobna umetnost in kraft pivovarstvo? Zelo uspešno – smo ugotovili po doživetju, ki ga vse do septembra pripravljajo v Kamniku. 

Če se združijo ljudje z dobrimi, a tudi drznimi idejami, potem mora nastati nekaj dobrega in drznega. Točno taka je Pot piva in umetnosti, projekt, ki je te dni ugledal luč sveta v Kamniku, in projekt, kakršnega v Sloveniji še ni bilo. 

Le kdo bi si izmislil nekaj tako 'nespoštljivega', kot je s pivom v roki vstopiti v muzej? Ksenija Mravlja, denimo. Škofjeločanka, ki je že nekaj let Kamničanka in o kateri smo pred časom že pisali. Turistična vodnica in ljubiteljica čeških piv (vzljubila jih je med študijem češčine) je v obeh svojih ljubeznih našla poslovno idejo in že nekaj let uspešno pelje produkt Pot piva.

Temu se je za nekaj mesecev (do konca poletja) pridružila še umetnost. Združila je moči z ekipo umetniškega projekta DOBRE NOVICE! in zamešali so prav poseben koktajl.

Ksenija Mravlja in Mathew McQuarrie sta glavna 'krivca' za eksperiment, ki se odvija v Kamniku. V sredini Luka Svetec, direktor TIC Kamnik.

Ksenija Mravlja in Mathew McQuarrie sta glavna 'krivca' za eksperiment, ki se odvija v Kamniku. V sredini Luka Svetec, direktor TIC Kamnik.

Eva Močnik

Kamnik v teh dneh gosti Dobre novice, ki združujejo dela mednarodno priznanega belgijskega umetnika Williama Sweetlova in več kot dvajsetih sodobnih umetnikov iz šestih držav. Idejni oče projekta, ki so ga snovali dve leti, je Mathew McQuarrie, tema pa skrb za okolje in ekologija.

Projekt se odvija na sedmih lokacijah po mestu (in tudi zunaj njega, ena lokacija je arboretum v Volčjem Potoku). Malokdo v starem delu mesta v zadnjem času ni opazil ogromnega zelenega pingvina ali dveh rdečih psov, ki se vsak dan 'parkirata' na drugo lokacijo in vzbujata med nekaterimi zgražanje, med drugimi navdušenje, predvsem pa radovednost.  

Rdeča psa se vsak dan nahajata na drugi lokaciji v starem delu mesta.

Rdeča psa se vsak dan nahajata na drugi lokaciji v starem delu mesta.

Špela Šimenc

Se dobimo pri rdečem psu

Prav pri rdečem psu je bil tudi zbor prvega dogodka Pot piva in umetnosti. Prvega v vrsti štirih, ki bodo potekala vedno v družbi drugega lokalnega kraft pivovarja in poznavalca umetnosti. Na prvem druženju smo pili piva največje kamniške pivovarne, Pivovarne Maister, o katerih nas je več podučil njen ustanovitelj Janez Skok, skozi razstavo na dveh lokacijah pa nas je popeljal umetnostni zgodovinar Noah Charney. "Ob spoznavanju del več kot 20 mednarodnih umetnikov ter piv štirih kamniških pivovarjev si bomo pustili biti razigrani, provokativni, razmišljujoči in uživajoči," so zapisali v vabilu na doživetje, ki tudi v realnosti prinese vse to. 

Tudi rdeče želve na pročeljih hiš so del Dobrih novic

Tudi rdeče želve na pročeljih hiš so del Dobrih novic

Špela Šimenc

Zbralo se nas je približno 20, vsi polni pričakovanj, a hkrati nihče ni vedel, kaj sploh pričakovati. Le kdo je že šel na pivo in razstavo hkrati? Vse skupaj se sliši kot en velik eksperiment, taka je tudi razstava Dobre novice. Uvodoma so – vsakemu v svoj vrček, ki je udeležencem ostal za spomin - postregli Gallusa, nežnega in pitnega lagerja, ki nas je nežno uvedel v kratko zgodovino Pivovarne Maister.

Ob naslednji degustaciji, pivu Vega (z močnimi bezgovimi esencami in citrusnimi notami), je besedo prevzel Noah Charney, Kamničan, znan ambasador slovenskega turizma, ki sicer prihaja iz Amerike. Je profesor umetnostne zgodovine, ki je uvodoma priznal, da ni velik oboževalec sodobne umetnosti, a da je to čisto v redu, saj da ne obstaja nekaj, kar človeku mora biti všeč.

Prvi spoj piva in umetnosti sta vodila umetnosti zgodovinar Noah Charney in pivovar Janez Skok iz Pivovarne Maister.

Prvi spoj piva in umetnosti sta vodila umetnosti zgodovinar Noah Charney in pivovar Janez Skok iz Pivovarne Maister.

Špela Šimenc

Z vrčki v roki smo se začeli sprehajati po Kamniku, najprej smo zavili v Galerijo Miha Maleš, kjer obiskovalca v okviru Dobrih novic pričakajo takšne in drugačne inštalacije, slike prašičev in njihovi kipi, kot tudi kipi Jezusa, video prezentacije in še marsikaj, kar predvsem sproža veliko radovednosti in človeka ne pusti ravnodušnega.

Če kaj, se gotovo vsi obiskovalci Dobrih novic strinjajo, da gre za zanimivo razstavo, ki človeka predrami, naj bo v eno ali drugo smer. "Če vidiš umetniško delo in če rečeš, da ga sovražiš, je umetniku že uspelo," pravi Noah Charney in doda: "Ker čutiš drugače kot prej. Umetnost ni uspešna, če opazovalca pusti povsem nevtralnega."

V Galeriji Mihe Maleša ...

V Galeriji Mihe Maleša ...

Eva Močnik

Druženje piva in umetnosti se je nadaljevalo s sprehodom po stari kamniški ulici Šutna, ki se jo trudijo oživiti posamezni protaginisti, med njimi tudi prodajalna piv Debeluh (z izjemno ponudbo samo slovenskih piv), ki je naslednji postanek na poti. "A ni fino, da imamo tako trgovinico v Kamniku? Takega koncepta v Sloveniji ni," pravi Janez Skok. Vrčki se v tem trenutku napolnijo z aromatičnim, sadnim pivom Novy (vsako Maistrovo steklenico poleg imena slovenskih izstopajočih osebnosti krasi tudi njegova risba, ki je delo akademske slikarke Kaje Urh). 

Lily Novy, ki ji pravijo tudi prva dama Pivovarne Maister, nas je spremljala na prijetnem sprehodu in kratkem vzponu na Grad Zaprice.

Kratek vzpon na grad Zaprice je poplačan s čudovitim pogledom na mesto.

Kratek vzpon na grad Zaprice je poplačan s čudovitim pogledom na mesto.

Špela Šimenc

Tu je bila tudi zadnja postojanka Poti piva in umetnosti in tu je razstava postala še malce bolj zanimiva, saj so eksponati sodobne umetnosti pomešani z obsoječo razstavo in na trenutke se artefakti tako spojijo, da se mora človek izprašati, kaj je staro in kaj novo. 

Na Gradu Zaprice se staro meša z novim ...

Na Gradu Zaprice se staro meša z novim ...

Špela Šimenc

Ob koncu 'štirihodnega' pivskega menija, ki se je lepo nadgrajeval, je prišla na vrsto svetovna popotnica Alma Karlin. Močna ženska, kot je močno tudi pivo, ki nosi njeno ime. V družbi velikega rdečega prašiča, ki so ga postavili pod staro drevo notranjega grajskega dvorišča, s kuliso gora v ozadju in čudovitim pogledom na Kamnik pod seboj, je prva izvedba Poti piva in umetnosti doživela svoj epilog. Drzno, drugačno in edinstveno doživetje. 

 

 

 

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac