25. 4. 2012, 19:33 | Vir: Playboy

Moskva, prestolnica pohote in užitkov

Moskva

Tisti, ki želi v ruski prestolnici prešteti vse gostinske lokale, potrebuje ogromno potrpljenja, časa in še česa. In ker kar veliko Slovencev in Slovenk službuje v ruski prestolnici, številni pa tja potujemo gledat kulturo in druge lepote, je prav, da ne samo zanje predstavimo deset tamkajšnjih lokalov, med katerimi si je mesto na lestvici vsak priboril na svoj poseben, edinstven način.

Najdražja točka - Ritz-Carlton, Tverskaja 3

Z vidika alkoholnega turizma je tukajšnja zanimivost kaviar bar Caviarterra in dizajnerska kavarna na strehi 02 Lounge, ki ponujata moderne pijače, nastope didžejev in zrezke ali ribo na žaru.

Dogajanja v najdražjem hotelu prestolnice ni težko uganiti. Tu je vedno dovolj alkohola višjega razreda in diplomiranih strokovnjakov, ki ga znajo pravilno zmešati/pretresti/premešati/ohladiti/prižgati/natočiti. Ko se ustavite pri enem od priporočil someljeja, lahko steklenico šampanjca odprete tudi sami, s sabljo, predhodno preoblečeni v huzarja …

Za vse tiste, ki se ne pišete Abramovič ali Baturin, razkrivamo skrivnost: v RitzCarlton se ne smete odpraviti spontano, ampak morate ujeti nedeljski brunch. Zajtrk s fiksno ceno in z neomejenimi količinami brezplačnih pijač, ki neopazno preide v kosilo, pozneje pa v zgodnjo večerjo – kaj je lahko lepšega?

Najbolj ruska restavracija - Kafe Puškin, Tverskoj bulvar 26a

Vse značilnosti najpomembnejše ruske restavracije v državi so očitne: razpokana fasada, potemneli stekleni vitraži, standardni kamini. To ni kraj za umazane kavbojke, neolikanost in razuzdanost. Tukaj obiskovalci najdejo občutek gospostva. To je svet slavnih osebnosti, pomembnih tujcev, starinskih mikroskopov, debelih vzvišenih predalnikov, redkih alkoholnih pijač in ruske carske kuhinje.

V Puškinu morate med pitjem biti lep in aristokratski. V vinski karti in ceniku pijač se skriva ogromna izbira z vsega sveta: vodka, grapa, konjak, armagnac, tekila, džin, rum, calvados, viski, vermut, šeri in še marsikaj drugega. Prigrizke izberete iz menija z arhaičnimi imeni jedi v slogu celotne restavracije.

Številnih plemenitih pijač ne boste našli nikjer drugje. Denimo viskija iz majhnih škotskih družinskih podjetij, ki so že ustavila proizvodnjo, ali izjemno redke vrste konjaka iz 19. stoletja. Toda bodite previdni s starinskimi pijačami. Če nas spomin ne vara, 25 mililitrov konjaka iz leta 1848 (edina steklenica na svetu) stane kar 925 evrov.

Najbolj prefinjen bar - Vodka bar, Bolšaja Nikitinskaja 22/2

Avtentičen pozdrav iz sovjetske preteklosti, ko so se pri proletariatu priljubljene pivnice in beznice spremenile v pozneje nič manj priljubljene tretje­razredne restavracije, torej v vodka bare in menze, specializirane za kotlete, čebureke, pelmene, varenike in podobne preproste jedi.

V kraljestvu samopostrežbe, brušenih kozarcev in krožnikov z modro obrobo je skrajno pri­jetno, čisto in poceni. Ponudba vključuje nekaj vrst piva, vodke, konjaka in sovjetsko klasiko: boršč, testenine z mletim mesom in druge socialistične dobrote vse do kompota iz suhega sadja.

Stranke so najpogosteje zaposleni v akademiji, igralci gledališča Majakovskega, profesorji in študenti državne glasbene akademije Gnesin, državne fakultete za gledališče in fakultete za književnost. Brezdomcev in alkoholikov ni, pogovori po telefonu niso zaželeni. Bančnih kartic ne sprejemajo. Imajo stranišče. Edini minus je, da se zapre ob 23. uri.

Za največje pivske junake - Dream Bar, Mjasnickaja 17, str. 1

Neustavljivo zabaven bar prvaka v umet­nosti barmanov Dmitrija Krilova. Kilometer dolg seznam koktajlov, ki je razdeljen po vrstah alkohola (s podrobnim opisom vsake mešanice in tehnike njene priprave), vsebuje nekaj sto različno močnih pijač. Spretni obiskovalci z nekaj domišljije si lahko koktajl pripravijo sami.

Najbolj praktična lokalna posebnost je jetrna medalja za veterane pitja. Junaki, ki premagajo 20 kozarcev alkohola, dobijo zlato medaljo (20-odstotni popust v baru), nakup 15 koktajlov prinese srebro (15-odstotni popust), pogumneži, ki spijejo deset mešanic, pa prejmejo nič manj prepričljivo bronasto medaljo (10-odstotni popust).

Meni vsebuje modne transnacionalne uspešnice, kot so mini čebureki z jagnjetino, špagetini z morskimi sadeži in številne druge specialitete.

Najbolj razuzdan bar - Bar Coyote Ugly, Kuzneckij most 6/3

Raj za ljubitelje ženskih čarov, dobre pijače in nočnega življenja. Prvi bar Coyote Ugly so odprli leta 1993 v New Yorku, svetovno znan pa je postal po filmu Coyote Ugly. Podlaga za scenarij je bila biografija lastnice bara Liliane Lovell, ki se je odpovedala karieri v posredniški agenciji zaradi plesa na točilnem pultu. V eni noči dela v baru je zaslužila toliko, kolikor je v agenciji zaslužila v celem tednu. Zdaj si lasti 14 takih barov na različnih koncih sveta, ruskega vidite na www.coyoteugly.ru. Glavna posebnost bara so privlačne in razposajene natakarice, kojotke, ki strežejo pijačo med plesom na točilnem pultu. Druge posebnosti: bikini parti, zbirka nedrčkov obiskovalk nad šankom, hišni koktajli iz popka, mini bazen, dež po naročilu in mokre majice.

Najlegendarnejša restavracija - Yar, Leningradskij prospekt 32/2

»Restavracijo s kosili in večerjami, veliko izbiro grozdnih vin in likerjev, sladicami, kavo in čajem s precej zmernimi cenami« je leta 1826 odprl moskovski Francoz, ki je restav­raciji posodil svoj priimek. Med drugim so sem zahajali Puškin, ki je Yar omenil celo v eni od svojih pesnitev, Baratinski, Vjazemski, Turgenjev, Tolstoj in drugi. Razposajeni ruski jedec in gurman je tukaj lahko naletel na kopico veselih posebnosti – Rome, medvede, kurtizane na mizah, vedra z vodko, krožnike z jezički slavcev in kadi šampanjca.

Restavracija je imela poseben cenik 'za tiste, ki so že precej globoko pogledali v kozarec': za sto rubljev so lahko razbili ogledalo po izbiri, za 120 rubljev pa z gorčico namazali natakarja po obrazu. Nekoč je mecen Sava Morozov ugotovil, da je Yar zaprt, in v jezi poskusil podreti steno. Zgodovine polna restavracija!

Sodobni Yar je re­stavracija z večernimi šovi. Podobno kot Moulin Rouge, toda z ruskim pridihom: dvonadstropni oder, žameten zastor, dolgonoga dekleta, še vedno Romi z medvedi, malo morje slavnostnih jedi in najrazličnejših alkoholnih pijač.

Od vodke se zvrti - Muzej ruske vodke, Smolenska 5

Ljubitelje globokih vpogledov v iskanje odgovorov pričakuje Muzej ruske vodke v sklopu restavracije Ruski lov. Razstavni eksponati so izbrani glede na kakovost vsebine in unikatno oblikovanje. Kolekcija vsebuje vodko za posebne prilož­nosti, poroke, obletnice, darilne in šaljive izdaje, vodko na osnovi izvirske vode, izvlečka ovsenih kosmičev, listov in vejic črnega ribeza, ovsa, jantarnega meda in zlatih ter srebrnih lističev.

Med razstavljenimi so demokratične znamke, zeliščni in sadni likerji, zelo pitna košer vodka v izvirnih steklenicah, umetnine, okrašene s kristali Swarovski, in steklenice iz predstavitvenih serij, ki jih v omejenih koli­činah z obvezno serijsko številko na dnu pro­izvedejo po najboljših letinah iz posebej izbranih pošiljk zrna.

Najpomembnejše pa je, da lahko pokusite skoraj vse razstavljene pijače. Degustacijski paket vključuje tri ali pet vzorcev vodke in prigrizkov iz kuhinje restavracije Ruski lov: slanik s čebulo in gorčično omako, vložena jabolka, kislo zelje, marinirane gobe. Torej jedi, ki se krasno priležejo k vodki. Edina težava je pomanjkanje žensk, saj je degustiranje ruske ognjene vode predvsem moška naloga.

Najbolj sofisticiran bar - Simachev bar, Stolešnikov pereulok 12, str. 2

Kljub imenu je lokal enega najuspešnejših ruskih modnih oblikovalcev Denisa Simačeva, pravzaprav srednje velik klub, ki zaseda pritličje istoimenskega butika. Fasada je okrašena v ruskem slogu hohloma. V prvem nadstropju so naprodaj valenki, iphoni, puloverji, babuške z napisi CCCP in Denis Simachev ter majice z različnimi napisi.

Spodaj obiskovalci najdejo koktajle, zabave s tujimi didžeji in pisano transnacionalno mešanico: dekleta zgoraj brez v slogu mange, masko hladilnika rolls-roycea, kristalne lestence iz osemdesetih, angleški točilni pult z začetka 18. stoletja, tkanine v kolonialnem slogu, s ploščicami obložen kamin, mini plesišče, disko krogle in druge zabavne posebnosti glamurja. Glasen, moderen in nekoliko snobovski klub za zlato mladino, ki se na pamet uči vsako številko revij Vogue in Harper's Bazaar.

Na vhodu v svet kavbojk iz lateksa, umet­nih nosov in silikona boste seveda naleteli na zelo strog 'face control'.

   
Najbolj antikulturen vodka bar - Vtoroe dihanie, Pjatnickij pereulok 10

Še en predstavnik sovjetskih restavracij tretjega razreda, ki se je ohranil vse do danes. Precej brutalen, toda zelo približan klasičnemu formatu lokalov: polklet, okrogle mizice, pivski kozarci sovjetskega videza, zatohel vonj po alkoholu, polmrak, gole žarnice in globoki pogovori. Pije se stoje. Meni se ponaša s skozi leta nespremenjeno izbiro prigrizkov: sendviči s slanikom, hrenovke, jajca z majonezo. Med pijačami kraljujeta vodka in 'sveže' pivo. Obiskovalci so večinoma moški sumljivo marginalnega videza. Sodeč po obrazih vam ne bodo znali povedati, kaj je pina colada ali mojito, bodo pa brez pomisleka navedli sestavine za avtentične recepte, kot sta jorš in koktajl molotov.

Najbolj peterburški moskovski bar - XXXX, Savvinskaja naberežnaja 21

Veriga barov XXXX ali Iksi, kot jo preprosto imenujejo, je prodor v prestolnico zelo skrbno načrtovala. Najprej je nekaj let živela in rasla v domačem Sankt Peterburgu, kjer trenutno obratuje že več lokalov s tem imenom. Prvi in trenutno edini bar te verige so v Moskvi odprli jeseni 2009 na Savinskem obrežju, znanem po velikih dogodkih in cestnih zastojih, ki jih spremljajo. Lokal si je takoj izboril stalno mesto na zemljevidu barov v prestolnici. Tukaj imajo vse: dobrovoljne točajke, veliko izbiro koktajlov, džez v živo, skrite kotičke in privlačne obiskovalke, ki so ravno prav žejne in ki z veseljem splezajo na točilni pult, kjer plešejo na glasbo klubskih priredb popularnih pesmi.

TEKST Dimitrij Aleksejev, Miloslav Čemodanov
Foto Aleksej Kiselev, Shutterstock, promocijske fotografije

Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice