Sladokusci, pozor: v Ljubljani odprt butik Ateliera Karim!

4. 6. 2020, 21:07 | Borut Omerzel
Deli

Med epidemijo smo na na daljavo spremljali, kako pri Atelieru Karim pripravljajo nekaj novega za sladokusce. In res, marljivo so delali in 4. junija odprli butik v centru Ljubljane, na Dalmatinovi ulici 4a. Poklicali smo Karima Merdjadija, ki je eno največjih imen na slovenski slaščičarski sceni in eden od treh sodnikov v šovu Masterchef Slovenija, ter ga povprašali, kaj vse nam s svojo hčerko Niko, s katero imata od leta 2014 v Kamniku slaščičarski atelje, ponujata v svojem novem butiku.

»V novem butiku v centru Ljubljane imamo poleg macaronov (ponašajo se z 38 okusi, skupaj s sezonskimi pa jih je skozi leto kar 50, op. p.) različne monoporcijske čokoladne, čokoladno-sadne in sadne tortice v štirih okusih,« je povedal mojster. »V ponudbi so tudi razni sladkosnedi kozarčki, na primer tiramisu, čoko-karamela in tropikana. Pri nas dobite tudi odlično kavo, ki smo jo izbrali v sodelovanju z Zadrugo Buna, s Tinetom Čoklom, ki je eden najboljših poznavalcev kave v Sloveniji. To 100-odstotno arabiko lahko kupite v zrnju ali pa mleto za kafetjero oziroma za turško kavo. Malce pozneje bomo to kavno zgodbo skupaj s Čoklom nadaljevali še z drugimi kavami. Da, res zelo radi sodelujemo z drugimi manjšimi proizvajalci, tako da pri nas dobite tudi Ta Strletov sladoled s Strletove kmetije. Zanj smo se odločili zato, ker je narejen iz domačega mleka in ker nima dodanih nobenih umetnih barvil, vse sestavine so naravne. Sladoled je izdelan srčno, butično.«

Mojster Karim Merdjadi vse izdelke dela skupaj s hčerjo Niko in poudariti moramo, da sta prav zdaj dodala v ponudbo novo linijo MN, Merdjadi Nika, »v kateri so izdelki brez pšenične moke in brez laktoze,« pravi gospod Merdjadi, »z njimi smo dopolnili svojo klasično slaščičarsko ponudbo, se pravi hard core okuse, in tako odprli k nam vrata še vsem, ki ne želijo uživati pšenične moke ali pa so intolerantni za laktozo.«

Sploh zdaj po koncu epidemije nas je zanimalo, kaj s hčerjo pričakujeta. »Pričakujeva, da se bodo stvari normalizirale in da bomo ljudje živeli tako, kakor se spodobi. Predvsem pa to, da nas bodo ljudje obiskali in da bodo videli, da smo malce drugačni od ostalih, da imamo zelo zanimiv program. Pri nas je namreč zanimivo tudi to, da prodajamo vse sladice v zamrznjenem stanju. Se pravi, sladico odnesete s seboj, ne glede na to, ali je zima ali poletje. Tudi če je zunaj vroče, jo brez težav prinesete do doma. Ni se vam treba bati, da bi se stopila.«

Enkrat za vselej: kako pravilno skuhati jajca

Nova pridobitev Ateliera Karim v Ljubljani torej ni kavarna ali slaščičarna, »ampak gre za butik take away. Ko pridete na primer s tortico domov, jo daste v hladilnik; če pa se vam mudi, jo eno uro pustite na sobni temperaturi in je nared. Macaronsi so prav tako zamrznjeni , v roku 10 do 15 minut pa se že lahko jejo, poleti še prej. Naše redne stranke, teh je veliko, v glavnem delamo z njimi, so že navajene, da imamo zamrznjen program in so zelo vesele, da lahko vse, kar potrebujejo, v miru prinesejo domov. Na primer, če potrebujejo sladico za naslednji dan, pridejo ponjo danes, jo dajo v hladilnik in naslednji dan postrežejo svojim gostom.«

V Atelieru Karim slovijo tudi po slastnih piškotih oziroma cookies in browniejih, ki so zelo kakovostni, sočni in čokoladno intenzivni, »zdaj pa smo naredili še takšne brez laktoze in pšenične moke, okus pa je praktično identičen, nespremenjen. Kadar spreminjaš sestavine, se velikokrat zgodi, da se primaren okus spremeni, nam pa ga je tja do 99 odstotkov uspelo zadeti, se pravi ohraniti takšnega, kakršen je pri naših klasičnih browniejih. Isto je tudi pri cookijih.«

V novi butik lahko pridemo po sladke dobrote od torka do petka med 10. in 18. uro, ob sobotah pa med 9. in 13. uro. Ob ponedeljkih in praznikih je butik zaprt. Pa še tole: plačilo je možno le s kartico.