Nika Vajnhandl | 12. 3. 2022, 18:00

Malo dela za velik užitek: preverite preprost recept za domače kvašene ptičke

Profimedia

Sladki kvašeni ptički, ali vozlički, so mehko, puhasto in slastno pecivo, katero nam tekne ob vseh urah. 

Potrebujete idejo, kako obeležiti gregorjevo? Z izdelavo in peko kvašenih ptičkov ne boste zgrešili. Na Oblizniprste.si so razkrili recept, kako jih pripravite.

Katere pripomočke potrebujete?

  • kuhinjska pečica
  • skleda
  • papir za peko
  • kuhinjska tehtnica
  • žlička
  • pekač
  • vilice
  • skodelica
  • čopič

Sestavine:

  • 250 gramov gladke bele moke
  • 250 gramov ostre bele moke
  • dva decilitra mleka
  • pol kocke svežega kvasa - ali ena vrečka suhega
  • 50 gramov stopljenega masla
  • dva rumenjaka
  • 50 gramov sladkorja in dve žlički za kvas
  • dva vaniljina sladkorja
  • žlica ruma

Potrebovali boste še:

  • eno celo jajce za premaz
  • žlico rozin ali brusnic
  • moko za oblikovanje

Postopek:

Preden začnemo, poskrbimo, da so vse sestavine na sobni temperaturi. Nato v skledo zlijemo mleko, v katerega dodamo dve žlički sladkorja in nadrobimo svež kvas, premešamo z žličko in pustimo približno deset minut, da kvas nekoliko vzhaja. Po pretečenem času v skledo dodamo še moko, stopljeno maslo, rumenjaka, sladkor, vanilin sladkor in rum. Vse skupaj zamesimo v gladko testo. Po potrebi, oziroma če je testo premokro, dodamo še žlico do dve moke in zamesimo. Testo naj bo mehko, ampak naj se ne lepi na prste. Skledo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja od 30 do 45 minut.

Po pretečenem času testo kipnemo iz sklede na pomokano površino in ga narežemo na majhne kupčke, velike za približno manjšo pest. Iz kupčka testa, oblikujemo za prst debelo “klobaso”, dolgo približno 20 centimetrov, katero nato oblikujemo oziroma zavežemo v vozel. En konec vozla obrnemo navzdol, drugega navzgor. Spodnji konec potlačimo s prsti in oblikujemo ptičji repek, lahko ga tudi narežemo s škarjami ali nožem. Zgornjemu koncu, s prsti oblikujemo kljunček, poljubne velikosti.

Rozine oziroma brusnice uporabimo za oči, celi kosi bodo najbrž preveliki, zato rozine ali brusnice lahko natrgamo na manjše koščke, katere potisnemo v testo, kjer bodo ptički imeli oči. Ptičke polagamo na pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko. Ko smo oblikovali vse, v skodelici razžvrkljamo eno celo jajce, s čopičem ga premažemo čez vse ptičke. Pekač potisnemo v predhodno ogreto pečico na 170 stopinj Celzija - na ventilacijo - ter ptičke pečemo od 15 do 18 minut.

"Ptičke" pečejo tudi starostniki

Kvašeni ptički so predvsem popularni pri starostnikih. Ti so peko začeli že včeraj.

Novo na Metroplay: “Ljudje mislijo, da je podjetništvo bogastvo brez truda!” | Marko Verdev