Tomaž Kavčič kuhal za Marino Abramović: "To je moja najboljša večerja!"

31. 10. 2024, 10:11 | P.M.
Deli
Tomaž Kavčič kuhal za Marino Abramović: "To je moja najboljša večerja!" (foto: Instagram/Tomaž Kavčič)
Instagram/Tomaž Kavčič

Priznani slovenski kuhar je svetovni ikoni moderne umetnosti pričaral nepozaben večer, priznala je, da je "prvič jedla iz neba".

V Cukrarni bo konec novembra prihodnje leto pričela gostovati razstava Marine Abramović ART VITAL, kjer gre za skupno delo in življenje priznanega umetniškega tandema Ulaya in Marine Abramović.

Slavna umetnica je zato nedavno tudi obiskala naš prostor za produkcijo in prezentacijo sodobne umetnosti.

Profimedia

Večerja, polna kulinaričnih presenečenj

Njej v čast so v Cukrarni pripravili posebno večerjo za 40 oseb - pod taktirko vrhunskega chefa Tomaža Kavčiča, ki se je Marini in njenemu življenjskemu dosjeju ter Marini, kot ji pravi, ikoni sodobne umetnosti, podrobno posvetil, ter s svojo kuhinjo spektakla pričaral nepozaben večer za vse goste. Med večerjo je umetnica navdušeno izjavila, da je bila to njena najboljša večerja, kar je še posebej ganilo priznanega chefa.

Profimedia

"Marina Abramović je neverjetno pristna in resnično močna ženska. Njena prisotnost V vsakem trenutku napolni prostor – ne le s svojo umetnostjo, temveč z energijo, močno prezenco, ki jo prinaša kot Marina. V čast mi je bilo ustvariti večerjo, kjer sem želel, da bi pogrinjki vsaj malo odražali to moč, iskrenost in globino, ki jo prinaša v vse, kar počne," je o srečanju z Marino Abramović povedal Tomaž Kavčič, ki je na Instagramu delil obsežno serijo fotografij iz Cukrarne.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomaz Kavcic (@tomazkavcic)

Ocvirki in kaviar iz ajvarja

Tomaž je v posebnem jedilniku želel prikazati raznolikost, ki jo tudi Marina kaže v svoji umetnosti, njej ljube jesenske barve in sezonskost, ki ji je še posebej blizu. Najprej je postregel z ocvirki, ki jih Marina obožuje. Ti so viseli s sušilca za perilo, na eni strani lesene, na drugi bolj moderne ščipalke z ocvirki. Zaviti so bili v posebno folijo, ki je spominjala na sladkarije iz časa Jugoslavije, njenega otroštva, ki ga je preživela v Beogradu.

Marina naj bi od nekdaj uživala v ocvirkih, zato ga je prosila za nekaj dodatnih zvitkov, da jih je lahko okušala tekom večera. Ko so vstopili v drug prostor, kjer je bila postavljena miza za 40 oseb, so iz neba viseli kozarčki z ajvarjem in kremo iz slovenskega mladega sira, vrh kozarčka pa je pokrival kaviar iz ajvarja. Marina obožuje ajvar. Takrat je Tomažu navdušeno rekla: "prvič jem iz neba", prav tako pa sta se tako imenovani KAJVAR odločila skupaj postaviti na trgovske police.

Instagram/Tomaž Kavčič

Gin na žlici

Tomaž ni navdušil le nad poznavanjem Marine, njenega življenjepisa in umetnosti, saj je sam njen velik oboževalec, navdušil je predvsem tudi s tem, kako podrobno in zavzeto načrtuje vse, česar se loti. Njej ljube jesenske barve je vkomponiral v več hodov.

Pri glavni jedi, kjer je goveje ličnice 13 ur kuhal na zmerni temperaturi, je jesenske barve na krožnik prenesel z redukcijo zelenjave. Pri eni od jedi je pred prisotne položil list vinske trte, nato pa odprl kozarec za vlaganje, kjer je goste navdušil s prijetnim vonjem po svežem belem tartufu.

Ker Marina Abramović ne pije alkohola, je Chef Kavčič iz svojega vrhunskega gina Monologue, ki je sladil po sladici s kakijem, kostanjem in kozarcem mošta, na žlici prekuhal gin, da je ostal le brezalkoholen ekstrakt gina in ji tako vseeno lahko postregel eno od svojih najznamenitejših mojstrovin Gin na žlici, kjer za spektakel poskrbi čarobna megla.

To je jedilnik večnega mladeniča Zdravka Čolića: osupnili boste, ko boste slišali, kaj priljubljeni glasbenik zaužije vsak dan

Novo na Metroplay: "Dezinformacije so povsod" | N1 podkast s Suzano Lovec