Medtem ko pri nas to zavržemo, Danci z odpadkom, ki ga je veliko v vsakem domu, obračajo denar, našli so odličen in ekološki način

2. 3. 2025, 09:00 | Uredništvo
Deli
Koebenhaven (foto: Profimedia)
Koebenhaven
Profimedia

Skandinavske dežele so že dolgo časa predane skrbi za okolje, tako da je recikliranje del njihove miselnosti.

Podjetje Beyond Coffe iz danskega Københavna je udejanilo odlično poslovno zamisel, ki je hkrati še okolju prijazna. Pokazali so, da je mogoče gobe gojiti v kavni usedlini, kar je res odlična rešitev. Po celem svetu se namreč vsak dan porabi ogromna količina kave, njena usedlina pa je - odpadek. A v podjetju Beyond Coffe jo uporabljajo na drugačen način.

Za njih je kavna usedlina pravzaprav surovina. Zbirajo jo iz lokalnih kavarn, s pomočjo izdelka, ki so ga ustvarili, pa jo koristno uporabijo. Gre za GrowKit (začetni komplet), ki omogoča ponovno uporabo kavne usedline za gojenje užitnih gob ostrigarjev v majhnem vedru. Za rast potrebujejo samo štiri tedne, poroča spletni portal GoExplorer.org.

Kako deluje GrowKit oziroma začetni komplet?

Za gojenje gob je treba ohlajeno kavno usedlino zmešati z vrečko micelija - vegetativnega dela gobe -  in pustiti na temnem mestu nekaj dni. Ko bela plast micelija prekrije površino, lahko postopoma dodajamo več kavne usedline tri tedne oziroma dokler ni vedro polno. S tem se sproži faza rasti gob. Nato se vedro premakne na svetlejše, hladnejše in bolj vlažno mesto. Po približno enem tednu se prvi ostrigarji začnejo prebijati skozi majhne luknje, prekrite s trakom, in že nekaj dni kasneje so pripravljeni za pobiranje.

Ste čutili potres? Streslo je območje Žalca
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Esther Merino Velasco (@esthy_merino)

Ta poslovni model dokazuje, kako pomembno je gledati na odpadke kot na vir, ne kot na nekaj, kar zavržemo. Z recikliranjem in ponovno uporabo kavne usedline Beyond Coffee ne le zmanjšuje količine odpadkov, ampak tudi spodbuja lokalno pridelavo hrane in motivira druge k ekološkim projektom.

Ljubitelji gob, ki si ne želijo čakati, lahko v trgovini Beyond Coffee kupijo že vzgojene in nabrane ostrigarje, ki jih gojijo iz kavne usedline, zbrane v lokalnih restavracijah. Gobe gojijo na urbani farmi, ki je le en kilometer stran od trgovine, kjer prodajajo svoje pridelke. Da nič ne gre v nič, se preostali gobji substrat reciklira pri ekoloških kmetih in uporablja kot naravno gnojilo za prst. Danska tako še naprej ostaja vodilna na področju trajnostnih rešitev, saj dokazuje, da lahko inovacije in ekološka ozaveščenost hodita z roko v roki pri ustvarjanju boljše prihodnosti za vse.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GEORG WORKS (@georg.works)

Večkratna uporaba kavne usedline

V prvih treh tednih se micelij razvija v toplih in temnih pogojih, ki posnemajo naravno okolje tal. V zadnjem tednu se gobe prenesejo v prostor z večjo vlažnostjo, nižjo temperaturo in več svetlobe, kjer začnejo kliti in se razvijati v užitne ostrigarje. Usedlino je mogoče večkrat uporabiti, ko pa izgubi hranilne snovi, jo podjetje preda kmetom kot organsko gnojilo, s čimer se zaključi krog recikliranja.

Z malo truda in uporabo odpadne kavne usedline lahko v le enem mesecu pridelamo sveže užitne gobe, zaradi česar je ta projekt še posebej privlačen za vse, ki želijo živeti bolj trajnostno. Danska tako še naprej ostaja vodilna na področju trajnostnih rešitev, saj dokazuje, da lahko inovacije in ekološka ozaveščenost hodita z roko v roki pri ustvarjanju boljše prihodnosti za vse.

Bi šli v "Tri pite materine"? Je v tem obmorskem mestu, ki je zelo priljubljeno tudi med Slovenci (vsi množično derejo tja)