Gre za posušene olupke priljubljenega sadja, ki dosegajo astronomsko ceno in veljajo za pravo dragocenost.
Na prvi pogled se zdi Šinhui mirna in povprečna četrt v kitajskem mestu Džiangmen, a slovi po eni posebnosti. Vsako leto se v jesenskih in zimskih mesecih po njegovih ulicah širi edinstven vonj, ki priča o starodavni zgodovini mesta, pa tudi odlični sedanjosti.
Gre za vonj po posušenih olupkih mandarin, imenovanih chenpi. Za prebivalce Šinhuja je to dobesedno vonj po denarju, poroča CNN. V kantonščini se beseda za mandarino izgovori enako kot beseda za zlato – gam. Seveda je to zelo pomenljivo, saj so nekateri od teh posušenih olupkov vredni pravo bogastvo.
Dolgotrajen postopek pridelave
Čeprav mandarine gojijo tudi v drugih regijah, imajo samo olupki tistih iz Šinhuija veliko vrednost. Chenpi pridobivajo tako, da v jesenskih in zimskih mesecih sušijo olupke mandarin, ki jih nato skrbno shranijo. Ves postopek pridelave traja najmanj tri leta, da olupki dobijo poseben status - status chenpi.
Starejši kot so, dragocenejši so. Obstajajo štiri glavne vrste olupkov: zeleni (te mandarine so obrane, preden dozorijo), svetlo rdeči (obrane novembra), rdeči (popolnoma zrele decembra) in veliki rdeči olupki pozimi (obrane so po koncu zime, ko sadeži vsebujejo več sladkorja).
View this post on Instagram
Uporabnost v medicini
Chenpi ima številne zdravstvene koristi, saj je bil v tradicionalni kitajski medicini prvič dokumentiran že v letu 1127. V tradicionalni kitajski medicini na splošno velja, da krepi vranico, izboljšuje prebavo in podpira dihalni sistem. Raziskave še kažejo na to, da chenpi vsebuje antioksidante in flavonoide, poleg tega pa naj bi pomagal stabilizirati krvni tlak in preprečevati debelost.
Domneva se, da so chenpi uporabljali v jedeh, ki so jih postregli cesarjem in cesaricam v pekinškem Prepovedanem mestu. Danes se najpogosteje uporablja v tradicionalnih zdravilnih pripravkih in vsakodnevni kulinariki, še posebej na jugu Kitajske.
Idealni pogoji za pridelavo
"Voda in prst na tem območju ustvarjata idealne pogoje za gojenje mandarin," pojasnjuje Li, kuhar hongkonške restavracije The Legacy House, ki nosi Michelinovo zvezdico. Li je kot najstnik zapustil Šinhui in se preselil v Hongkong. Po desetletjih dela je začel bolj ceniti izdelke iz svojega rojstnega kraja. "Zaradi kemične sestave vode in zemlje je to območje popolno za pridelavo mandarin. Velja prepričanje, da so olupki s tega območja bogatejši in vsebujejo več mikrohranil kot olupki iz drugih regij," pravi Li.
Odlična priložnost za podjetništvo
Podobno kot Li se je tudi Zhou v 80. letih za krajši čas preselil v Hongkong, a se je po tem, ko je prepoznal potencial mandarinskih olupkov, leta 1996 vrnil v Šinhui. Danes je eden ključnih akterjev v tej industriji – certificirani ocenjevalec chenpija in proizvajalec posušenih olupkov mandarin.
"Moj oče in dedek sta gojila mandarine. Ko sem začel trgovati s suhimi olupki mandarin, so se ljudje posmehovali. A vedel sem, da imajo potencial," se spominja Zhou. Imel je prav. V zadnjih 20 letih je industrija chenpija doživela izjemno rast. Kilogram suhih olupkov iz leta 1968 je bil leta 2023 na dražbi v Hongkongu prodan za vrtoglavih 75.000 hongkonških dolarjev, kar je nekaj več kot 9000 evrov.