Kako izbirate meso? Glede na barvo? Razkritje mesarja vam bo zagotovo dalo misliti, da nič ni tako, kot se zdi

12. 2. 2025, 11:31 | Uredništvo
Deli
Kako izbirate meso? Glede na barvo? Razkritje mesarja vam bo zagotovo dalo misliti, da nič ni tako, kot se zdi (foto: Profimedia)
Profimedia

Ob pogledu na meso v vitrini nam v oko pade tisto, ki je na pogled videti rdeče in sveže, a mesar opozarja, da je pri tem potrebna previdnost.

Verjetno marsikdo domneva, da barva mesa nakazuje njegovo svežino. Zato se pogosto zgodi, da v mesnici nočemo vzeti kosa, ki ima rahlo sivkast odtenek, saj smo prepričani, da to kaže na manjšo svežino. "Kupec tega ne razume, jaz pa mu ne zamerim. A moral bi razmisliti o tem, da opazuje naravni proces, ki nima nobene zveze s kakovostjo klobase ali mesa," je dejal mesar za Feniks magazin.

Industrija "plasira" napačna prepričanja

Dodal je, da gre pravzaprav za optični proces. "Kljub temu nas je industrija naučila, da mora biti mleto meso rdeče." Mleto meso v supermarketih s svojo svetlo rdečo barvo v embalaži privablja k nakupu, v nasprotju z nekoliko sivkastim mletim mesom na mesarskem pultu, ki tam stoji že nekaj časa. Pogosto spregledamo dejstvo, da nas lahko prehranska industrija zlahka zavede. Vrsto let je namreč mesna industrija s pomočjo oglasov promovirala idejo, da mora biti sveže, visokokakovostno meso vedno svetlo rdeče barve, zato se številni raje izognejo mesu, ki je sivkaste ali rjavkaste barve.

Rdeča barva še ne pomeni, da je meso sveže

Svetlo rdeča barva številnim potrošnikom daje občutek svežine in visoke kakovosti, industrija pa to percepcijo izkorišča, da bi ustvarila vtis svežega in sočnega mesa. V večini primerov pa takšne barvne spremembe ne pomenijo težave s kakovostjo. "Ko v trgovinah pakirajo mleto meso, imajo dve možnosti. Embalažo lahko izpihajo s plinom in običajno je v njej zelo visok odstotek kisika. To pa - še posebej pri govejem mesu - pomeni lepo, rdečo barvo. To je dovoljeno in ne gre za barvilo, temveč za tako imenovani osveževalec," je še dejal mesar. "Če uporabimo ta postopek, bo na primer klobasa v jedru ostala rdeča, navzven pa siva. Če jo prerežete in pustite pol ure, bo spet postala rdeča, a kupcu najprej v oči pade sivi odtenek," je sogovornik še razložil novinarju Feniks magazina.

Meso vsebuje mioglobin, beljakovino, ki je odgovorna za rdečo barvo. Ko pride meso v stik s kisikom, mioglobin oksidira in meso lahko dobi sivkast ali rjavkast odtenek. To se pogosto zgodi pri sveže narezanem mesu, ki ni bilo dolgo pakirano ali hranjeno v vakuumu. "Mi klobase delamo brez barvil, medtem ko industrija tega ne počne, saj ve, da bodo v embalaži izgubile barvo. Ko jih postavimo na pult, posvetlijo zaradi svetlobe in posivijo zaradi oksidacije kisika," je dejal mesar.

Ti triki vplivajo na nas

Ko gledamo fotografije mesa, ki jih industrija uporablja v namene oglaševanja, je sveže meso lepe, skorajda bleščeče rdeče barve. A pri fotografiranju si pomagajo z raznimi triki. Meso premažejo z oljem in vodo, da se sveti. Če želijo močno rdečo barvo, ga obarvajo s slaščičarskimi barvili ali celo lakom za nohte. Poleg tega ga poškropijo z lakom za lase. Tisti, ki snemajo video oglase, uporabljajo lažno meso, izdelano iz silikona in barvil, pogosto s 3D-tiskom. Zato ne čudi dejstvo, da potrošniki pogosto izbiramo prav tisti kos mesa, ki je najbolj rdeč, saj smo prepričani, da je tudi najbolj svež. Pa to drži? No, morda ne ...

Mercator odpoklical nov izdelek

Novo na Metroplay: Kraj, ki me je spremenil | N1 podkast s Suzano Lovec