Natakar razkril, kako lahko zasluži več: na pamet mu ne pade, da bi zamenjal poklic

17. 2. 2025, 06:00 | Uredništvo
Deli
Natakar razkril, kako lahko zasluži več: na pamet mu ne pade, da bi zamenjal poklic (foto: Profimedia)
Profimedia

Za številne mlade ljudi je občasno delo v lokalih in restavracija priložnost za zaslužek. A nekateri se v tem poklicu dejansko tudi najdejo.

Dandanes se lastniki kavarn in restavracij "pulijo" za dobre natakarje in natakarice. Gre za poklic, ki res zna biti zahteven, običajno plače niso ravno visoke, a s pomočjo iznajdljivosti je mogoče mesečno zaslužiti kar zajeten znesek. O tem dovolj zgovorno priča zgodba natakarja iz Srbije, natančneje iz Beograda, ki je za Nin razkril, kako je to uspelo njemu. Veliko njegovih kolegov se v poletni sezoni odpravi na delo v Črno goro ali na Hrvaško, sam pa se je odločil, da ostane doma, saj je našel službo, v kateri odlično zasluži. Kot je dejal, so ključ njegovega uspeha napitnine premožnih gostov.

"Odličen natakar je psiholog"

"Dober natakar je akrobat, odličen natakar pa psiholog," je dejal. "Star sem 35 let in pogosto razmišljam, ali bi si lahko ustvaril kariero na katerem drugem področju, a sem ugotovil, da je delo v gostinstvu podcenjeno. To je naporna služba, v kateri moraš ugotoviti, kako iztržiti čim več zase, prav tako kot v drugih službah," je pojasnil. V tem poklicu je po 15 letih dela prišel do odlične priložnosti, dobil je službo v kavarni, v katero zahajajo premožni gostje, kar je močno vplivalo na njegov dohodek.

natakar.jpg
Natakar
Profimedia

Ena noč je nanesla dovolj za pol meseca

Kot natakar je začel delati v študentskih letih, sčasoma se je začel dogovarjati za sezonske službe. Zaslužek je bil tako dober, da je opustil študij, a danes zasluži več kot njegov brat, ki je programer.

Mamila, orožje in moč: kdo resnično vlada Kolumbiji? Govorili smo s prebivalci

"Na začetku sem delal tako, kot so takrat delali vsi, na črno in za drobiž. V kavarnah sem poleti dobival dobre napitnine, a delo je bilo res zahtevno. Danes delam v lokalu, ki je priljubljen na Trip Advisorju in privablja tujo klientelo, ob koncu tedna pa delam v klubu, kamor hodijo nogometaši. Tja podjetja pripeljejo tuje goste, zapravijo pa toliko, da je končni račun primerljiv s povprečno plačo. Zlasti takrat, ko nekaj praznujejo. Zgodilo se mi je, da sem od samo ene noči od napitnin lahko živel pol meseca, a to se res ne dogaja vsak dan," je pojasnil sogovornik.

Meni, da zneski, ki jih gostje pustijo v kavarni, odražajo družbene spremembe. "Po mojih izkušnjah obstajata dve vrsti gostov. Eni natančno odmerijo deset odstotkov napitnine, ne glede na znesek računa, drugi pa napitnino obravnavajo kot dražbo. To so gostje, ki glasbenikom za srajce tlačijo 100-evrske bankovce in radi pokažejo, da so premožni," je dejal. Najvišja napitnina, ki sem jo prejel v eni noči, je bila skoraj tisoč evrov, šlo pa je za praznovanje ob rojstvu otroka. "Takšni primeri so redki, a zgodi se, da s tedenskim delom in honorarnimi posli ob koncu tedna zaslužim približno 3000 evrov na mesec. Seveda ni isto pozimi in poleti, mesec ni enak mesecu, a če se znajdeš, lahko dobro živiš," pravi natakar. Preizkusil se je v delu na križarkah, a ljubše mu je delo na kopnem. 

Dodobra je spoznal, kakšno je življenje

Jasno je, da je zaradi narave svojega dela spoznal marsikaj, saj pravi, da v gostinstvu vidiš in slišiš veliko stvari. Najbolj zanimivo se mu zdi, da pri zapravljanju v restavracijah ne drži pravilo, da trošijo samo tisti, ki imajo "ljudje gredo pogosto v lokale, kot je moj, da se pokažejo, in pogosto pustijo več, kot si lahko privoščijo. Recimo, naročijo drage jedi, a ko pride do napitnine, jim je preveč, kar razumem. Meni je to dobri pokazatelj stanja v družbi, vidim, za kaj ljudje zapravljajo denar." 

Strinja se z dejstvom, da si je treba privoščiti nekaj lepega, a pravi, da imajo pri njih sladico, ki je nesramno draga, a povsem običajna. Gostje pa jo pogosto naročijo samo zato, da bi pokazali, da imajo denar. "Kupujejo tudi zelo draga vina, čeprav nimajo pojma o njih, samo zato, da bi se s tem pohvalili," je bil iskren. Pravi, da v njegovem poklicu, ki ga opravlja v Beogradu, na mesec lahko zasluži od 1000 evrov do precej višjih zneskov, kar je odvisno od tega, v katerem lokalu dela. Hkrati pa priznava, da leta prinašajo svoje. "S starostjo ne morem več zdržati toliko kot prej. Čeprav je moj zaslužek odličen, poleti nimam niti dneva počitka, vse do jeseni. Jasno je, da ima to svojo ceno.

natakar.jpg
Natakar
Profimedia

Nasvet mlajšim kolegom

"Brez napitnin natakarji ne preživijo, morate si izboriti svoje mesto. Če delate v lokalu, kjer bodo tri prijateljice ure in ure pile eno kavo, ne boste zaslužili dovolj. Če ste še na minimalcu, bo zelo težko preživeti. Če delate v lokalu, ki ponuja tudi hrano in ima večje račune, bo bolje. Po mojih izkušnjah je tako kot v vsakem poslu – biti moraš delaven, pošten, imeti dobre živce, saj vsak dan delaš z ljudmi," je dejal in dodal, da je treba izkoristiti vsako priložnost za zaslužek. Treba je vedeti, kaj imajo gostje radi in česa ne marajo. "Zavedajte se, da to, da nekdo ima denar, še ne pomeni, da je radodaren. Seveda pa je treba prilagoditi svoja pričakovanja, kar velja za vsak posel," je še dodal.

Načrtujete dopust na Hrvaškem? Pozor, že zdaj se napoveduje sprememba, kar žepom ni niti najmanj prijazno

Novo na Metroplay: "To je farsa demokracije" | N1 podkast s Suzano Lovec