Nedavno je odjeknila novica, da se je za vedno poslovil izumitelj Nutelle.
Francesco Rivella je umrl na valentinovo. Dočakal je visoko starost, imel je 97 let. Umrl je natanko 10 let po smrti ustanovitelja družbe Ferrero Micheleja Ferrera, s katerim sta tesno sodelovala. Rivella je prispeval k nastanku najbolj znanega in priljubljenega lešnikovega namaza na svetu, Nutelle.
V podjetju Ferrero je začel delati 1952. Bil je del ekipe, ki je bila odgovorna za preučevanje surovin za razvoj novih izdelkov. Po smrti Rivelle se zdaj številni sprašujejo, kaj se bo zgodilo z Nutello in ali bodo Ferrerovi dediči lahko ohranili to uspešno blagovno znamko.
View this post on Instagram
Vse se je začelo tako ...
Zgodba se začne leta 1806 v Torinu v Italiji, v času, ko je Napoleon želel onemogočiti trgovino z Britanijo, da bi zmagal v vojni. Zaradi blokade je postala čokolada zelo dragocena in pomanjkanje kakava je prisililo tamkajšnje proizvajalce čokolade, da začnejo eksperimentirati z novimi okusi.
Iznajdljiv proizvajalec čokolade v Torinu je začel mešati lešnike s čokolado, da bi podaljšal oziroma "raztegnil" zaloge kakava. Tako je nastala nova krema, ki je dobila ime po liku iz torinske Commedie dell’Arte – Gianduja. Ker je bilo lešnikov v tej regiji v izobilju, so bili cenejši od kakava, zaradi česar je bila čokolada "gianduja" dostopnejša širši množici.
Cene čokolade so šle v nebo
Med drugo svetovno vojno so se cene čokolade vnovič močno zvišale. Zato se je leta 1946 italijanski slaščičar Pietro Ferrero iz mesta Alba v Piemontu - sicer ustanovitelj znane italijanske slaščičarske znamke Ferrero - odločil, da bo ponovno uporabil "čudežno" lešnikovo kremo.
Ferrero je predstavil novo različico, imenovano "Supercrema Gianduja." Krema je hitro postala priljubljena po vsej Italiji. Ljudje so jo mazali na toast in rogljičke, jo mešali s sladoledom ali pa jedli naravnost iz kozarca z žlico. Šolarji so hiteli k trgovcem s popečenim toastom v upanju, da bodo dobili prigrizek.
Leta 1963 je Ferrerov sin Michele Ferrero prenovil recepturo in jo hotel promovirati po vsej Evropi. Izdelku so ime spremenili v Nutella. Prvi kozarec Nutelle je zapustil tovarno v Albi 20. aprila 1964. Nutella je doživela takojšen uspeh, poroča portal Moja čokolada. Danes so glavne sestavine Nutelle lešniki in kakav, skupaj s palmovim oljem, sladkorjem in posnetim mlekom.
Nekaj zanimivosti o nutelli
- Priljubljeni namaz so v ZDA spoznali leta 1983. Od takrat je dosegel ikonični status in ima celo svoj svetovni dan nutelle, ki ga obeležujemo 5. februarja.
- Ferrero vsako leto kupi okrog četrtino svetovne zaloge lešnikov, kar znaša več kot 100.000 ton.
- V vsakem 400-gramskem kozarcu nutelle je natančno 52 lešnikov
- Italijani kar pokajo od ponosa, da nutella prihaja prav iz njihove države - tako zelo, da so jo upodobili na poštni znamki.
- Leta 2015 je francosko sodišče nadobudnim staršem, ki so očitno veliki ljubitelji tega namaza, prepovedalo, da bi svojo potomko poimenovali Nutella, saj bi lahko to vodilo do posmeha in poniževanja.
- Neki oblikovalec je razvil posebno ključavnico, s katero je mogoče zakleniti kozarec nutelle. Njegova zamisel je hitro postala tako priljubljena, da je oblikovalec začel svojo ključavnico prodajati na eBayu.
Novo na Metroplay: Zemlja omogoča, da se zgodi čarovnija | N1 podkast s Suzano Lovec