Ne gre samo za cene, kakovost je tista, ki je vprašljiva, bi lahko rekli ob zanimivi razpravi, ki so jo sprožili jezni potrošniki.
Čokolada, meso, mlečni izdelki ... Čedalje več potrošnikov očitno ni zadovoljnih z okusom izdelkov nekoč priljubljenih živilskih blagovnih znamk. Na spletni platformi Reddit se je namreč razvila živahna razprava uporabnikov, ki so izražali svoja opažanja in razkrili, kateri izdelki so tisti, katerih kakovost se jim zdi tako zelo sporna, da jih preprosto ne kupujejo več.
"Katerim živilom se je po vašem mnenju tako močno spremenila kakovost, da jih ne jeste več ali jih uživate manj, ker preprosto niso več takšna, kot so bila?" se je glasilo vprašanje enega od uporabnikov v objavi z naslovom "Slaba kakovost živil?" Odgovori so pokazali zanimiva spoznanja, ki so zagotovo uporabna tudi za proizvajalce.
Prehrambeni proizvodi loše kvalitete?
byu/Brilliantthing6118 inaskcroatia
Čokolada? Okus ni več tak, kot je bil
Najpogosteje so omenjali priljubljeno sladico - čokolado. Marsikomu se je zdelo, da je nekoč bogat in razkošen okus kar nekako poniknil in da so zdaj na voljo le še blede, nekoliko "razvodenele" različice. "Čokolade Dorina in Milka so same sladkorne bombe," je zapisal uporabnik, nekdo drug je dodal: "Bajadera je postala čisti sladkor. Alternativa? Cremini iz Eurospina." Tretji se je lotil legendarnih izdelkov, ki so zaznamovali otroštva številnih generacij. "Kinder čokolada, Milka … Vse je veliko slajše kot prej, tistega pravega okusa pa ni več," se je pritožil še en nezadovoljen kupec.
"Na tnalu" tudi mlečni izdelki
Nekoč priljubljene blagovne znamke mlečnih izdelkov zdaj očitno niso več prva izbira, vsaj tako bi lahko sklepali po izraženih mnenjih. "Vse od Kraša, jogurtov Dukat ... Zdaj kupujem samo Z’bregov ali Pilos iz Lidla. ABC sir tudi ni več takšen, kot je bil," je zapisal uporabnik, razpravljavci pa so se dotaknili tudi razlik v cenah in kakovosti svežih mlečnih izdelkov. "Ko boste naslednjič v Plodinah, poglejte sveži skuti Dolina z 0,5 % mlečne maščobe, ki stane 2 evra, medtem ko ima Z’bregov 5 % mlečne maščobe in je bil v akciji za 2,39 evra. Sicer pa je njegova običajna cena okoli 4 evre."
Meso? Še ena "sporna" kategorija
Očitno pa se sodelujočim potrošnikom meso zdi tisto, s katerim je največ težav - oziroma njegova kakovost v trgovinah. Pridušali so se, da je meso povsod slabo, celo v mesnicah. "Svinjina je polna vode, smrdi, ko se kuha. Sadje in zelenjava sta obupna, stara," je zapisal eden izmed uporabnikov. Drugi so se takoj strinjali, en uporabnik pa je bil še posebno kritičen. "To ni več sveže meso, to so bolj trupla. Kdo ve, od kod to pripeljejo." Zato ne preseneča dejstvo, da številni iščejo alternative. Neka ženska je tako zapisala, da je povsem prešla na puranje in piščančje meso, občasno si privošči tudi ribe.
Jasno je, da kupci iščejo alternative in da jih okus nekoč priljubljenih živil ne zadovoljuje več. Proizvajalci spreminjajo recepture, posegajo po drugih, verjetno cenejših ali alternativnih sestavinah, potrošniki pa s tem niso zadovoljni. In če proizvodnja išče alternative, jih prej ali slej začnejo iskati tudi potrošniki. No, tudi cene teh izdelkov se niso znižale, kvečjemu višje so, tako da je izražanje nezadovoljstva res utemeljeno.
Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja