Veljajo za zelo priljubljen sadež, a bodite previdni.
Banane so običajno na tehtnicah v trgovinah označene s številko ena. To niti ne preseneča, saj velja za sadje, ki ga obožujejo številni in ga tudi pogosto nakupujejo. Sicer banane pridelujejo v 150 državah in niso sezonsko sadje, saj jih tam lahko gojijo skozi vse leto. Po podatkih National Geographica banane predstavljajo okrog 75 odstotkov trgovine s tropskim sadjem in veljajo za sadje, ki ga najbolj izvažajo.
A pri nakupu tega sadeža je treba biti pozoren in poznati nekaj trikov. Najprej moramo paziti na barvo lupine, saj ta jasno pokaže, ali so zrele ali prezrele. Ena stvar pa je še posebej pomembna: verjetno ste že kdaj opazili, da se na lupini pojavi vlažna obloga, za katero se zdi, da se kar "lepi" za prste.
Logistika in skladiščenje
Za to obstaja več razlogov - morda je to posledica logistike, saj se ta sadež pogosto skladišči v hladilnicah. Ko nato pride v toplejše okolje, se lahko pojavi kondenzacija. To se zgodi pri velikih temperaturnih razlikah, ko banane dostavijo iz hladilnice v trgovino, kjer je precej toplejši zrak. Če ima banana prijeten vonj in na olupku ni velikih rjavih madežev, je povsem v redu. V nasprotnem primeru se raje ne odločite za nakup in obvestite trgovce, da take banane niso primerne za prodajo. V bistvu je tako, da lahko v vlažni banani hitro nastane plesen.
Po nakupu je dobro oprati banane - in to je razlog
Čeprav banane lupimo pred uživanjem, je priporočljivo, da jih pred tem operemo. Razlog za to je preprečevanje vnosa morebitnih bakterij ali pesticidov z lupine na užitni del sadeža med lupljenjem. Poleg tega lahko pranje pomaga preprečiti pojav vinskih mušic v vašem domu. Te male žuželke pogosto odlagajo jajčeca na lupine banan, ki jih nato prinesemo domov, kjer se izležejo nove mušice. Pranje banan takoj po nakupu lahko zmanjša tveganje za njihov pojav.
Kako pravilno oprati banane?
Pranje banan je preprosto. Pod hladno tekočo vodo jih izpirajte približno 30 sekund in jih z rokami nežno podrgnite, da odstranite vidno umazanijo. Nato jih obrišite s čisto kuhinjsko krpo ali papirnato brisačo do suhega. Oprane banane je najbolje hraniti na kuhinjskem pultu, stran od neposredne sončne svetlobe in toplotnih virov, pa tudi ločeno od drugega sadja. Če že imate težave z vinskimi mušicami, je priporočljivo, da banane hranite v hladilniku.
Uporaba bananinega olupka v gospodinjstvu
Bananinega olupka ne zavrzite! Uporabite ga lahko za poliranje usnjenih izdelkov, na primer čevljev ali torbic, saj kalij v olupku pomaga obnoviti sijaj. Prav tako lahko z notranjo stranjo olupka obrišete liste sobnih rastlin, da odstranite prah in jim povrnete lesk.