Mesar zgrozil javnost s svojo izpovedjo, razkril je umazan trik za prevaro potrošnikov

9. 2. 2025, 12:00 | Uredništvo
Deli
Mesar z nožem v roki (foto: Profimedia)
Mesar z nožem v roki
Profimedia

Ob tem bi lahko rekli: saj ni res, pa je. Vse skupaj pa se dogaja ne tako daleč stran od nas.

V času, ko smo pozorni na to, kaj jemo in koliko za to odštejemo, prihajajo novice o raznih trgovskih trikih, nekateri med njimi pa so resnično pritlehni. Pred časom je v Srbiji odmevala izpoved mesarja, ki je želel ostati anonimen. Razkril je, kaj počnejo zaposleni v znani trgovski verigi z mesom, ki mu je potekel rok uporabe. Jasno je, da obstajajo trgovci, ki jim je dobiček na prvem mestu in da je včasih (ali pa v nekaterih državah) nadzor pomanjkljiv, zato je dodatna previdnost na mestu.

Pretečene izdelke tudi skrivajo

Občasno se zgodi, da rok poteče, preden je izdelek prodan. V takšnih primerih bi bilo treba izdelek umakniti iz prodaje – in to večina trgovskih verig tudi stori. Vendar se očitno tu in tam pojavijo tudi nepošteni trgovci. "Vsi delamo vse. Hkrati premeščamo škatle iz prehodov, režemo meso, skrivamo izdelke, ki jim je potekel rok uporabe, jih vračamo na police, popravljamo hladilnike, ki se pokvarijo vsaj enkrat na teden," je povedal mesar, čigar identitete srbski mediji niso razkrili.

meso
Profimedia

"Meso perejo v kisu"

Nato je razkril še, kaj se dogaja z mesom, ki mu poteče rok uporabe. "Če se sveže meso ne proda, se ne zavrže. Pošlje se v nadaljnjo obdelavo. Takšno meso se pere v kisu in vodi, večkrat zmelje v stroju, dodajo se mu začimbe in iz njega se izdelajo klobase in čevapčiči," je bil odkrit. Dodal je, da izdelki s pretečenim rokom uporabe najpogosteje niso umaknjeni iz prodaje, saj se s tem prepreči izguba. "Namesto tega so delavci zadolženi za spreminjanje nalepk z datumi na izdelkih," se glasijo besede, ki so dodatno razburile srbsko javnost. Potrošnike je še opozoril, naj bodo pri nakupu živilskih izdelkov zalo previdni in se "oborožijo" z znanjem oziroma naj upoštevajo nasvete, ki jim lahko pomagajo prepoznati stare izdelke. 

Bizarne teorije o slavnih, ki jim številni verjamejo: kdo je nesmrten, kdo klon

Kako prepoznamo kakovostno in sveže meso?

Svežino mesa v mesnici lahko preverimo na več načinov. Treba je upoštevati, nekaj ključnih znakov, med drugim je treba biti pozoren na njegovo barvo. Za goveje meso velja, da je najbolje, če je svetlo do temno rdeče barve. Če je rjavkaste ali sivkaste barve, to pomeni, da ni več sveže. Svinjsko meso naj bo bledo rožnate barve, izognite pa se mu, če je postalo sivkasto ali zelenkasto. Piščančje meso mora biti svetlo rožnato, če ima temnejše madeže, ni več sveže.

Ko gre za vonj, je treba vedeti, da sveže meso nima močnega ali neprijetnega vonja. Če ga zaznate, se nakupu takega mesa raje izognite. Prav tako je sveže meso čvrsto in se po pritisku s prstom hitro vrne v prvotno obliko, njegova površina pa ni lepljiva in ne sluzasta. Tako meso je rahlo vlažno. Če je videti preveč mokro ali pa je na dnu embalaže, v katero je zapakirano, veliko tekočine, je meso verjetno že starejše. Seveda pa vedno preverite datum pakiranja in rok uporabe, če kupujete sveže pakirano meso.

Obalni podjetnik v boju za pravico: malomarnost znanega podjetja mu je uničila zlatarno, zdaj gladovno stavka

Novo na Metroplay: Zemlja omogoča, da se zgodi čarovnija | N1 podkast s Suzano Lovec