Kupila piščanca, ga prerezala na pol, nato pa - šok! Notranjost zelene barve, strokovnjak osupnil s pojasnilom

4. 2. 2025, 17:00 | L.B.M.
Deli
Kupila piščanca, ga prerezala na pol, nato pa - šok! Notranjost zelene barve, strokovnjak osupnil s pojasnilom (foto: Profimedia)
Profimedia

Si sploh lahko predstavljate, da doživite nekaj takega? Kako bi se odzvali vi?

Zgodba o zelenem mesu je stara dve leti, a še kako aktualna. Takrat je namreč uporabnica Twitterja (zdaj omrežja X) objavila fotografijo filiranih piščančjih prsi, na kateri je jasno viden zelen del mesa. "Hči je danes kupila piščanca na ribji tržnici v Novem Sadu pri registriranem trgovcu, pri katerem običajno nakupuje. Začela ga je rezati, ko... Ali kdo ve, kaj je to? Kaj nam delajo, ljudje moji?!" se je takrat zgroženo spraševala gospa iz Novega Sada.

Okužba ali kaj drugega? Strokovnjak pravi tako

Medtem ko so številni uporabniki komentirali, da gre za okužbo in neustrezno meso, pa strokovnjaki opozarjajo, da ta pojav ni tako nenavaden. Izr. prof. dr. sc. Željko Gottstein, predstojnik Zavoda za bolezni perutnine s kliniko na Veterinarski fakulteti v Zagrebu, je za portal 24sata pojasnil, da gre za spremembo, ki na živali ni vidna od zunaj. Po njegovih besedah je najverjetnejši vzrok pretirano mahanje s krili, ki lahko pri piščancu povzroči kratkotrajno bolečino v prsih, vendar ne povzroča resnih bolečin ali trpljenja.

Gre za poškodbo mišice, ne za bolezen

"To je poškodba prsne mišice, natančneje gre za globoko pektoralno miopatijo, ki se pojavi pri visokoproduktivnih pasmah piščancev za mesno proizvodnjo. Nastane zaradi situacij, v katerih piščanci zaradi strahu pretirano mahajo s krili. To je lahko enkraten ali ponavljajoč pojav," je pojasnil dr. Gottstein.

Zeleni del mesa, ki je na fotografiji, je globoka pektoralna mišica. Ta se nahaja v utesnjenem prostoru med prsno kostjo in zunanjo mišico. Njena ovojnica oziroma fascia je zelo čvrsta, zato se pri intenzivnem mahanju s krili mišica poveča v volumnu, a zaradi prostorske omejitve pride do zmanjšane prekrvavitve. Zaradi pomanjkanja krvi v tem predelu se pojavijo nekrotične spremembe in celično odmiranje, kar se kasneje kaže kot zelen odtenek.

Je tako meso sploh varno za uživanje?

Strokovnjak ob tem poudarja, da meso kljub spremembi ostaja popolnoma varno za uživanje in ne zahteva posebne priprave. Pojav torej ni posledica okužbe ali kvarjenja mesa, gre za fiziološko spremembo, do katere pride pri nekaterih piščancih zaradi specifičnih pogojev reje in njihovega vedenja.

Zeljna solata, ki bo obnorela vaše brbončice: strokovnjaki pravijo, da gre za jed, ki se ji ni mogoče upreti

Novo na Metroplay: Zemlja omogoča, da se zgodi čarovnija | N1 podkast s Suzano Lovec