21. 4. 2024, 09:41 | Vir: STA

Čestitke! Slovenca sta zmagovalca evropskega pokala v Tacnu

Bobo

Kajakaški center Tacen ta konec tedna gosti evropski pokal v slalomu na divjih vodah, ECA I Feel Slovenia Tacen 2024. Tekmovanje hkrati šteje tudi za prvi izbirni tekmi za sestavo slalomske reprezentance. 

Sobota je že prinesla prvi finalni dan in zmag sta se veselila Lea Novak med kanuistkami in Luka Božič med kanuisti. V obeh tekmovalnih dneh sta na sporedu kvalifikacijski vožnji, ki jima popoldne sledi še finale. Za sestavo slovenske reprezentance šteje le kvalifikacijska vožnja, zato nekaj slovenskih tekmovalcev, ki so se sicer uvrstili v finale, tam ni startalo, saj jih danes dopoldne čaka še ena tekma.

V finalu evropskega pokala je slovenska ekipa dosegla dve zmagi, za kateri sta poskrbela kanuistka Lea Novak in kanuist Luka Božič. Lea Novak je v finalu kanuistk postavila 72 stotink boljši čas od Italijanke Marte Bertoncelli na drugem mestu, medtem ko je Španka Nuria Vilarrubla zasedla tretje mesto s skoraj dvema sekundama in pol zaostanka za Leo Novak. V finale se je uvrstila tudi Eva Alina Hočevar, a zaradi priprav na nedeljsko izbirno tekmo v finalni vožnji ni startala.

Na prvo mesto v finalu kanuistov se je uvrstil Luka Božič, ki je bil tri sekunde in pol hitrejši od Italijana Raffaella Ivaldija. Ta je naredil dotik, ki mu je prinesel dve kazenski sekundi. Tretji je bil Slovak Matej Benuš. Benjamin Savšek je v finalu storil napako, ki mu je prinesla dve kazenski sekundi, kar ga je uvrstilo na peto mesto, mesto za njim je bil Nejc Polenčič. Žiga Lin Hočevar, ki se je prav tako uvrstil v finale, v finalu nato ni nastopil.

Bobo

V finalih kajakašic in kajakašev Slovenija tokrat ni imela predstavnikov med najboljšo trojico. Med kajakašicami je bila Eva Terčelj sedma, medtem ko Ajda Novak in Eva Alina Hočevar v finalu nista startali. Zmagala je Avstrijka Corinna Kuhnle, druga je bila Italijanka Stefanie Horn, tretja pa Nizozemka Lena Teunissen.

Moški finale v kajaku je pripadel Britancu Christopherju Bowersu, ki je bil dobro sekundo hitrejši od Švicarja Martina Dougouda, na tretje mesto pa je prišel Italijan Giovanni de Gennaro. Nastop v finalu sta si zagotovila Lan Tominc in Žiga Lin Hočevar, a sta se nastopu odpovedala.

Za slovenske izbirne tekme štejeta sobotna in nedeljska kvalifikacijska vožnja. Peter Kauzer, Eva Terčelj, Eva Alina Hočevar ter Luka Božič in Benjamin Savšek imajo nastop v reprezentanci že zagotovljen, potekal pa bo oster boj za preostala prosta mesta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol