U. P. | 13. 9. 2024, 09:47

Na 24-urni dirki bo po 30 letih spet nastopil Slovenec

David Smole

Na 24-urni vztrajnostni dirki bo ta konec tedna prvič po 30 letih nastopil slovenski tekmovalec.

Miha Ambrož, 33-letni Dravograjčan in član kluba V Racing iz Velenja, bo ta konec tedna v Barceloni v Kataloniji nastopil na 24-urni vztrajnostni dirki serije 24H. Skupaj s tremi dirkači iz tujine bo nastopil v razredu GT4 z dirkalnikom KTM X-BOW GT4. Dirkalnik je v celoti pripravljen v Sloveniji, logistiko in vodenje moštva pa je prevzela ekipa Razoon - more than racing, ki je lani s svojim dirkalnikom zmagala na 24 ur Barcelone v razredu GTX.

David Smole

Ob Mihi Ambrožu bodo dirkalnik KTM X-BOW GT4 s štartno številko 414 ekipe Apex MP Racing vozili še Srba Miloš Pavlović in Petar Matić ter Italijan Alessio Ruffini. Ambrož bo prvi slovenski dirkač na 24-urni dirki po nastopu Matjaža Tomljeta v Le Mansu 1994. Miha Ambrož je sicer v sezonah od 2016 do 2018 vozil tovarniški pokal Xbow Battle.

Slovenski dirkač je v četrtek na treningih že preizkusil stezo na dirkališču v Barceloni. "Dirka bo zahtevna zaradi močne konkurence, vendar pa je 24 ur zmeraj nepredvidljivih z vidika vzdržljivosti avtov, tako da je prav vse odprto. Glede na treninge imamo dober ritem in upamo še na tisti kanček sreče, da se nam vse sestavi," je strnil prve vtise.

Start dirke je v soboto ob 12. uri, konec pa 24 ur pozneje. Prenos dirke in kvalifikacij si je mogoče ogledati prek spleta in v aplikaciji 24h Series, iz dirkalnika pa bo prav tako na voljo ogled v živo. Lani je na več kot 26 različnih platformah dirko spremljalo 450.000 gledalcev iz 86 držav.  

Novo na Metroplay: "Mislim, da se s pomočjo humorja stvari prej rahljajo kot pa zaostrujejo." | Alenka Marinič