11. 7. 2024, 17:36 | Vir: STA

Kakšna smola! Roglič po grdem padcu izgubil skoraj dve minuti, je sanj konec?

X/NBC Sports Cycling

Kisovčan je padel v zadnjem delu etape in se kljub pomoči ekipe ni mogel več vrniti v glavnino.  

Zmagovalec 12. etape kolesarske dirke po Franciji je Eritrejec Biniam Girmay. Vodilni v razvrstitvi je še naprej slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), medtem ko je po padcu 12 kilometrov pred ciljem več kot dve minuti izgubil Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) in izgubil dosedanje četrto mesto.

Slovenski kolesarski zvezdnik je zaradi grdega padca pod vprašaj postavil nadaljevanje francoske pentlje. Za zdaj informacij o njegovem stanju ni, po videnem sodeč pa je padel na desno ramo, ki je bila precej odrgnjena in okrvavljena.

Profimedia

V skupnem seštevku zdrsnil na šesto mesto

Čeprav je Roglič nadaljeval etapo, je v njej kljub pomoči svojih ekipnih kolegov izgubil 2:27 minute Zdaj za vodilnim rojakom Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates) zaostaja že 4:42 minute. Koliko bo ta zaostanek v nadaljevanju pomemben, bo odvisno od Rogličevega nadaljevanja preizkušnje.

X/posnetek zalsona

V zadnjih kilometrih sicer ravninske in na papirju ne preveč nevarne etape nikakor ni mogel dovolj pritiskati na pedala, da bi omejili škodo v primerjavi z glavnino. Iz njegove ekipe Red Bull-BORA-hansgrohe so po etapi sporočili, da bodo Rogliča temeljito pregledali in nato javnosti podali informacije.

Pogačar je po hitrem, a zanj relativno mirnem dnevu z le eno nevšečnostjo zaradi padca ohranil 1:06 minute naskoka pred najbližjim zasledovalcem Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step). Na tretjem mestu je po sredini zmagi v Centralnem masivu Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), ki zaostaja 1:14 minute.

Girmayu 16. zmaga v karieri

V današnji etapi so ekipe najboljših preostalih sprinterjev, odstopil je na tem Touru neprepoznavni Nizozemec Fabio Jakobsen (DSM-firmenich PostNL), skušale držati visok ritem zaradi utrujenih nog. Tudi četverica v ospredju si ni privozila dovolj velike prednosti, da bi obračunala za etapno zmago. Je pa Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) ujel Pogačarja v razvrstitvi najboljšega hribolazca.

Kljub temu ubežniki niso imeli možnosti proti hitri glavnini. Ta jih je ujela 40 km pred koncem, njihovi sprinterski kapetani pa so obračunali za zmago v etapi. Najmočnejši je bil še tretjič na tem Touru Girmay (Intermarche-Wanty), ki je slavil 16. zmago v karieri. Drugo mesto je pripadlo Belgijcu Woutu Van Aertu (Visma-Lease a Bike), tretje pa domačinu Arnaudu Demaru (Arkea-B&B Hotels).

V petek bo na vrsti še druga tranzicijska etapa do Pirenejev od Agena do Pauja.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija