9. 6. 2022, 08:45

Tragično: mladi boksar umrl za posledicami dvoboja

Twitter/Boxing UK

Žalostna novica prihaja iz sveta boksa. Ali je boks res primeren šport in kaj bodo pristojni ukrenili, da do takih dogodkov ne bo prihajalo več?

Južnoafriški boksar lahke kategorije Simiso Buthelezi je umrl zaradi možganske krvavitve po boksarskem dvoboju konec prejšnjega tedna v Durbanu.

24-letnik se je v nedeljo pomeril z rojakom Siphesihlom Mntungwo za naslov WBF All Africa v lahki kategoriji, a je tekmovanje v 10 rundah ustavil sodnik, potem ko je Buthelezi napadel nevidnega nasprotnika.

Posnetki dvoboja kažejo, da je Mntungwa padel skozi vrvi, nato pa je Buthelezi po ponovnem začetku boja napadel prazen kot in začel udarjati.

Mntungwa je bil razglašen za zmagovalca, Buthelezi pa se je nato zgrudil in so ga  odpeljali v bolnišnico.

Postavili so ga v inducirano komo, potem ko so ugotovili, da ima krvavitev v možganih.

Boks Južne Afrike (BSA) je v izjavi, ki so jo izdali skupaj z boksarjevo družino,.potrdil, da je Buthelezi umrl v torek zvečer.

Buthelezija so pozdravili kot "velikega boksarja, ki je bil vzoren tako zunaj kot znotraj ringa", BSA pa je tudi dejal, da bo opravil neodvisno zdravniško preiskavo incidenta.

"V bolnišnici so gospodu Butheleziju nudili najboljšo možno oskrbo, vendar je podlegel poškodbi," so zapisali v izjavi. Trener Bheki Mngomezulu je povedal, da je bil Buthelezi pred dvobojem popolnoma zdrav.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije