A. B. | 5. 9. 2022, 19:05

Enemu izmed košarkarjev BiH, ki so ponagajali slovenski zlati ekipi, še aprila letos življenje ogrozila poškodba

Instagram/Twitter/Dzanan Musa/fotomontaža

Čeprav se mu to, da med tekmo ni uspel spregovoriti niti besede, sprva ni zdelo usodno, se je izkazalo, da je le 23-letni košarkar za kanček ubežal smrti. "Če vas ne operiramo takoj, se zjutraj ne boste več prebudili," mu je takrat rekel eden izmed njegovih zdravnikov. 

23-letni bosanski košarkar Džanan Musa je blestel v tekmi tretjega kroga skupinskega dela evropskega prvenstva. BiH je Slovenijo porazila s 97:93. Prav Musa pa se je še aprila letos boril za svoje življenje. 

Na tekmi španske lige ACB med Breoganom in Unicajo si je poškodoval grlo. "Bilo je grozno. Prijel sem se za vrat, iz sebe pa nisem mogel spraviti niti besede. Pristopil sem do sodnika, mu poskušal nekaj reči, a nisem imel glasu," je pred kratkim povedal v podkastu Inkubator. 

Med polčasom je ugotovil, da njegov vrat izgleda otečeno 

"Med polčasom sem se v garderobi pogledal v ogledalo in opazil, da moje grlo stoji postrani. Mislil sem, da je nekaj narobe z mojimi očmi. Neverjetno. Nato je prišel še klubski zdravnik, mi poskusil naravnati grlo in takrat sem lahko spet spregovoril," je zaupal Musa in dodal, da je tekmo sicer odigral do konca, po tekmi pa mu je tudi klubski zdravnik svetoval, naj se odpravi na pregled. 

Dan po tekmi so mu diagonosticirali frakturo sapnika. Ta je zahtevala urgentno oeracijo. 

"Rekli so mi, da me morajo v 10 minutah nujno operirati."

"Čakal sem zdravnika in medtem pisal soigralcu, naj mi nekaj naroči v restavraciji. Trenutek pozneje je v sobo vstopilo pet zdravnikov. Eden od njih me je prijel za roko in mi rekel: 'Ne prestrašite se, vse bo v redu, a če vas izpustimo domov, se zjutraj ne boste več prebudil," je košarkar zaupal za portal 24 sata in povedal, da so mu pojasnili, da morajo operacijo izvesti v roku desetih minut. 

"Pokazali so mi sliko grla ter mi povedali, da diham samo še z dvema odstotkoma in da se mi grlo lahko vsak čas zapre. V tem primeru zame ne bi bilo več rešitve. V tistem trenutku je vse drugo postalo nepomembno, tudi košarka in tekme," je povedal Musa. Vedel je, da na nitki visi njegovo življenje. 

"Poklical sem družino, samo zato, da bi se poslovil. V skupinski klepet ekipe Breogana sem poslal sporočilo, naj pazijo nase, in jim zaželel veliko uspeha v njihovih karierah. Prepričan sem bil, da se ne bom izvlekel," je povedal.

Po večurni operaciji in mesecu dni se je vrnil na košarkarsko igrišče, na tekmi proti Sloveniji pa je dosegel kar 22 točk, pet skokov in pripeval pet asistenc. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije