E. Č. | 19. 6. 2024, 13:54

Za slavo, čast in tudi denar - goro denarja! Noro, koliko bo prejela Slovenija, če bo na Euru premagala Srbijo

Profimedia/AI/fotomontaža

Nogometno evropsko prvenstvo je tudi čisto prava tovarna denarja. Poglejte, koliko bo zaslužila Slovenija, če bo premagala Srbijo.

V četrtek bo na Euru 2024 na sporedu druga tekma slovenske nogometne reprezentance. Slednja je v prvem krogu v Stuttgartu pomerila z Dansko in po izjemni igri v drugem polčasu prišla do remija z 1:1. Z osvojeno točko ostaja v igri za zgodovinski uspeh - preboj v izločilne boje, v katerih na velikih tekmovanjih ni igrala še nikdar. Osmino finala bi si lahko bolj kot ne priigrala že v Münchnu, če bi v bavarski prestolnici premagala Srbijo, bi bil uvodni cilj bolj kot ne dosežen oziroma bi se moral zgoditi čudež, da se Slovenija ne bi prebila v naslednji krog tekmovanja.

Ob tem nikakor ni zanemarljivi niti finančni vidih nastopa na tekmovanju, kakršno je evropsko prvenstvo. Že z uvrstitvijo na Euro 2024 je Nogometna zveza Slovenije (NZS) zaslužila kar 9,25 milijona evrov! Ampak to je šele začetek naravnost osupljivega denarnega plesa, ki ga vodi Evropska nogometna zveza (UEFA). Slednja je v skupni denarni sklad nakazala 331 milijona evrov, dejansko pa na tekmovanju šteje vsaka točka.

profimedia

Slovenija je tako z remijem proti Danski na račun dodala še dodatnih 500.000 evrov! Zmaga je vredna okrogel milijon evrov, napredovanje v osmino finala pa še dodatnega 1,5 milijona evrov. Če bi torej Slovenija premagala Srbijo, kar bi načeloma moralo zadostovati za napredovanje, bi na Euru 2024 še pred zadnjo tekmo rednega dela proti Angliji zaslužila kar 3 milijone evrov oziroma skupno z uvrstitvijo že 12,25 milijona evrov!

Napredovanje v četrtfinale je ovrednoteno na 2,5 milijona evrov, polfinale prinese 4 milijona evrov, poraženi finalist bo prejel 5 milijonov evrov, prvak pa kar 8 milijonov evrov. Najvišji možen znesek, ki ga lahko sodelujoči osvoji na Euru 2024, torej znaša 28,25 milijona evrov! Skratka - za slavo, čast in tudi … denar!

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan