21. 8. 2024, 10:11 | Vir: STA

Še malo nas loči od največjega športnega spektakla v Sloveniji: seznam udeležencev je veličasten

Profimedia

Kapetan zlate slovenske košarkarske reprezentance Goran Dragić bo športno pot sklenil na spektakularen in veličasten način. Vse skupaj bo trajalo dva dni, saj bosta pred sobotno poslovilno tekmo dan prej potekali še dobrodelna dražba in poslovno-športno družabni dogodek.

Goran Dragić bo s poslovilno tekmo, na kateri se bo trlo nekdanjih in zdajšnjih zvezdnikov košarke in za katero so bile vstopnice razprodane v rekordno hitrem času, zbiral finančna sredstva za mlade iz ogroženih okolij. Njegova fundacija jih bo razdelila med program Botrstvo v športu, katerega nosilec je Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, in Fundacijo Goran Dragić.

"Lažje je igrati košarko, kot govoriti, zato bomo najbolj glasni ravno tam - na parketu - z željo zbrati čim več sredstev za dobrodelne namene in se imeti lepo," meni Goran Dragić.

Pogovarjali se bodo Nash, Nowitzki, Dragić in Duffy

Zadnja tekma Gorana Dragića bo v slovensko prestolnico privabilo skupino izjemnih posameznikov s področja gospodarstva in športa, ki bodo svoje izkušnje delili na mednarodnem poslovnem dogodku Night of the Dragon Business Talk, ki bo potekal v Austria Trend Hotelu v petek, 23. avgusta, med 12.00 in 14. uro.

Profimedia

V prvem delu poslovnega pogovora bodo vodilni slovenski podjetniki razpravljali o tem, kako strateška partnerstva in sponzorstva v športu prispevajo k skupnemu uspehu. Govorci bodo Matevž Frangež, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, Matevž Mazij, predsednik upravnega odbora in izvršni direktor Bragg Gaming Group, Drago Kavšek, član uprave Petrola, ter izvršni direktor Addiko Bank Andrej Andoljšek.

V okviru drugega panela, Kariera po karieri, bodo spregovorili in delili svoje izkušnje Goran Dragić, Steve Nash, nekdanji NBA-igralec in mentor Dragića, Dirk Nowitzki, eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, ter Bill Duffy, eden vodilnih zastopnikov športnikov in ustanovitelj agencije BDA Sports Management.

Na gala večerji bosta izbirala Goran Dragić in Luka Dončić

V petek zvečer se bo dogajanje preselilo na rdečo preprogo, na kateri se bodo v oblekah in kravatah predstavili vsi udeleženci sobotne poslovilne tekme.

Ob bogatem zabavnem programu bosta izstopala dva vrhunca večera, razdelitev igralcev v ekipi ter dobrodelna dražba. Kapetana ekip sta Goran Dragić na eni strani in Luka Dončić na drugi.

Na humanitarni dražbi bodo dražili žogo s podpisi vseh udeležencev (izklicna cena 10.000 evrov), dres s podpisi vseh udeležencev (izklicna cena 10.000 evrov) ter dres Gorana Dragića iz Osnovne šole Koseze (izklicna cena 15.000 evrov), so organizatorji, podjetje Spontanzo pod vodstvom Mateja Avanza in Fundacija Goran Dragić, zapisali na spletni strani Noč zmaja.

"Celotno Slovenijo želimo povezati za dober namen, zbrati čim več denarja ter ga nato skupaj z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje transparentno nameniti mladim športnikom in skupinam, ki so tako ali drugače depriviligirane," pravi vodja projekta Matej Avanzo.

V Stožicah Dončić, Jokić, Bodiroga, Bosh, Kokoškov ...

V soboto sledi ekshibicijska tekma košarkarskih zvezdnikov, ki se bo z neposrednim prenosom na nacionalni televiziji začela ob 20. uri.

Seznam udeležencev je veličasten. Na njem so Steve Nash, Luka Dončić, Dirk Nowitzki, Nikola Jokić, Chris Bosh, Loul Deng, Boban Marjanović, Beno Udrih, Bogdan Bogdanović, Marko Simonović, Luis Scola, Dejan Bodiroga, Predrag Danilović, Marko Gudurić, Saša Zagorac, Nebojša Joksimović, Leandro Barbosa, Zoran Dragić, Jaka Lakovič, Miroslav Berić, Jaka Blažič, Edo Murić, Erazem Lorbek, Domen Lorbek, Žiga Dimec, Nikola Vučević, Aleksej Nikolić, Marko Milić, Matic Rebec, Gašper Vidmar, Aleksandar Ćapin, Vlatko Čančar, Uroš Slokar, Rašo Nesterović, Saša Pavlović, Sani Bečirović, Boštjan Nachbar, Matjaž Smodiš, Primož Brezec, Klemen Prepelič in Miha Zupan.

Poleg bivših in zdajšnjih igralcev bodo v Stožice prišli tudi trenerji in košarkarski delavci, ki so bili povezani z Goranom Dragićem tekom kariere. Med njimi Kevin McHale, Aleksandar Đorđević, Jure Zdovc, Memi Bečirović, Aleš Pipan, Aleksandar Đikić, Rado Trifunović, Spasoje Todorović in Igor Kokoškov.

Profimedia

"Ponosen sem, da se je toliko zvenečih imen domače, evropske in svetovne košarke odzvalo vabilu in bodo na takšen ali drugačen način sodelovali na moji zadnji košarkarski tekmi. To dokazuje, da šport združuje, saj so vezi, ki smo jih spletli med kariero, res trdne," je dejal Goran Dragić.

Tudi številke govorijo o veličini Gorana Dragića

Goran Dragić (38 let) je zadnjo tekmo v ligi NBA odigral aprila lani v dresu Milwaukeeja. V ZDA je prišel 2008. Bil je še član Phoenix Suns, Miami Heat, Houston Rockets, Toronto Raptors, Brooklyn Nets in Chicago Bulls. V ligi NBA je odigral prek tisoč tekem in dosegel 13.448 točk, v dresu Slovenije pa ima 90 nastopov.

Bil je član prve peterke na dveh evropskih prvenstvih (2013, 2017), 2014 je pristal v tretji peterki lige NBA in dobil naziv NBA Most Improved Player. 2018 je igral na tekmi zvezd lige NBA ter bil štirikrat igralec tedna lige NBA.

Njegovo zlato obdobje je bilo med leti 2013 in 2018. Dragić je v rednem delu lige NBA odigral 374 tekem, na katerih je v povprečju dosegal 17,7 točk, 5,4 podaj in 1,1 ukradeno žogo. V dveh sezonah v tem obdobju je v povprečju dosegal več kot 20 točk na tekmo (2013/14 za Phoenix Suns in 2016/17 za Miami Heat). Izjemno obdobje je 2017 nadgradil z zlato medaljo na evropskem prvenstvu v Istanbulu in nazivom MVP evropskega prvenstva.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec