Nina Vodeb | 2. 7. 2024, 07:00

Ljubljanski hokejisti vstopajo v novo ero: hokejske tekme v Olimpiji bodo postale najboljši šov v mestu

Dan Kariž Meško

Hokejski klub Olimpija Ljubljana je vstopil v novo ero. Za to je zaslužen novi strateški partner, 43-letni Alexandre Lefebvre, ki v klub poleg ogromnih vložkov prinaša svežo energijo in ambicije. 

V trenutku, ko vstopi v prostor, s seboj prinese dih svetovljanskega Montreala, kjer je odraščal in prevzel družinsko podjetje. Njegova strast do hokeja se prepleta z globoko povezavo s Slovenijo – deželo njegove žene, kjer je našel novo poslanstvo. Alexandre Lefebvre pa ni zgolj poslovnež, ki bo zmajevim hokejistom pomagal, da bodo z njegovim finančnim vložkom postali bolj konkurenčni na vseh področjih.

Je vizionar, ki vidi prihodnost hokejskega kluba Olimpija Ljubljana skozi prizmo mladih talentov, ledenih ploskev in zvestih navijačev. Ko govori o svojem 15-letnem sinu, ki ga je ljubezen do hokeja pripeljala vse do Olimpije, njegove oči še posebej zasijejo. "Vse se je začelo z majhnimi koraki, s pogovori med prijatelji," pravi. Z novim vlagateljem pa je klub dobil tudi novo ime. HK Olimpija se po novem imenuje Olimpija Ljubljana. "To ni zgolj prenova logotipa, to je nov začetek," poudarja Lefebvre. Z njim smo govorili ob njegovem nedavnem obisku Slovenije. 

Dan Kariž Meško

Povezava s Slovenijo in družinsko ozadje

Alexandre Lefebvre, rojen v Montrealu, je prevzel družinsko podjetje za gradbene materiale. Sam pravi, da gre za podobno podjetje, kot je pri nas Merkur. "Ženo sem spoznal med študijem, skupaj sva diplomirala na univerzi Queen's v Kingstonu v Ontariu. Je slovenska državljanka, njen oče je bil Slovenec, tako da od tod izvira povezava s Slovenijo," pojasnjuje Lefebvre. Skupaj imata tri otroke, ki so po materi prav tako dobili slovensko državljanstvo. Z družino redno obiskujejo Slovenijo, ki jim je zelo prirasla k srcu. Cenijo svoje korenine.

Domen Jančič

"Moj 15-letni sin je hokejist, tako sem tudi odkril Olimpijo - prek njegovega trenerja, ki je pred tem treniral v Innsbrucku v isti ligi. On je prvi, ki mi je povedal o slovenskem hokeju in vzpostavil povezavo," pravi Lefebvre. Trener Rob Pallin, ki je treniral v Avstriji in na Madžarskem, je predlagal Lefebvreju, da bi njegov sin William nekoč morda lahko igral za slovensko nacionalno ekipo, kar bi bila uresničitev sanj. "Povabil me je na tekmo v Avstriji, kjer sem srečal Miho Butaro in izvedel, da potrebujejo sveže ideje in več finančnih sredstev. Tako smo začeli pogovore."

Potencial za izboljšave

Lefebvre je v slovenskem hokeju hitro prepoznal potencial. "Moji otroci hodijo v šolo v Las Vegasu, kjer imajo glede upravljanja verjetno najboljšo NHL-ekipo. Lani so osvojili Stanleyjev pokal in delajo zelo dobro. Vidim veliko malenkosti, ki jih lahko prenesemo na Olimpijo, da bi bila celotna izkušnja za navijače boljša," je navdušen novi strateški partner Olimpija Ljubljana. V Slovenijo želi prenesti vse najboljše prakse iz ZDA in Kanade.

"Svojega dobrega prijatelja, ki igra v NHL, sem vprašal, kdo je najboljši trener za tehniko, ki ga je kadar koli imel. Omenil mi je dva Šveda, ki sem ju povabil, da sta na drsalnem kamPu delala tako s profesionalno ekipo kot z mladinci in kadeti," pravi Lefebvre.

Dan Kariž Meško

"Opazil sem, da so vsi mladi fantje v slovenskem hokeju zelo dobri športniki. So v formi, treninge pa jemljejo zelo resno. To je velika prednost. Poleg tega so Slovenci zelo disciplinirani, osredotočeni in spoštljivi ljudje, kar je pri tem športu zelo pomembno." 

Izzivi in prednosti majhnega naroda

Čeprav slovenski hokejisti priložnosti in boljšo konkurenco pogosto iščejo v tujini, Lefebvre verjame, da je majhnost države pri hokeju lahko tudi prednost. "Ena od prednosti je, da prinaša veliko priložnosti za otroke. V Kanadi se s hokejem ukvarja okoli 2 milijona otrok, tako da so možnosti za preboj na višjo raven majhne. V manjši državi, kot je Slovenija, je lažje reči, da lahko nekdo uspe in igra za Olimpijo ali drugo ekipo, kar motivira otroke, da trdo delajo," pojasnjuje Lefebvre.

Dan Kariž Meško

Svojo naložbo vidi predvsem kot priložnost, da prispeva k skupnosti in okrepi povezavo z dediščino svoje družine."Letos sponzoriramo dva slovenska otroka, ki bosta igrala v ZDA z mojim sinom. To je zelo pomembno leto za njiju, saj jih ameriške univerze na ta način opazijo, ko so še mlajši. Tako jim pomagamo, da se razvijajo in pridobijo življenjske izkušnje," dodaja Lefebvre.

Vsekakor pa je njegov dolgoročni cilj pomagati Olimpiji, ki ima "super ekipo, ki je z zelo majhnim proračunom ustvarjala čudeže," da ohrani nadarjene igralce. S poslovnimi povezavami, ki jih ima, želi pridobiti kar najboljše nove sponzorje, z novimi vložki pa v ekipo pripeljati najboljše slovenske hokejiste, ki trenutno igrajo v tujini. 

Novo ime pomeni tudi naznanitev nove ere

HK Olimpija se je pred kratkim tudi preimenovala oz. preznamčila v Olimpija Ljubljana, kar je del strategije za dvigovanje prepoznavnosti in izboljšanje celotne podobe kluba. "Rebranding je le en korak k temu, da Olimpijo pripeljemo na svetovno raven. Želeli smo poslati sporočilo, da je to nova era. Del tega pa so investicije v igralce in izboljšanje izkušnje za navijače," pojasnjuje Lefebvre.

Domen Jančič

Verjame, da bodo lahko z boljšo organizacijo dogodkov in izboljšanjem infrastrukture po zgledu najboljših praks iz NHL izboljšali celotno izkušnjo za navijače in jih bolj vključili v dogajanje, kar bo posledično pritegnilo več pozornosti za ta šport. Otroci pa si bodo tako še bolj želeli trenirati in uspeti v tem športu.

Rad bi, da bi hokejske tekme v Olimpiji postale najboljši šov v mestu

"Cilj je, da postanemo resnično konkurenčni, kar verjamemo, da nam lahko uspe. V Ljubljani ljudje pridejo na tekme, če zmaguješ, zato moramo in želimo zmagovati na vseh ravneh. Upam, da nam bo, ko dosežemo to raven, uspelo razprodati areno. Ves zasluženi denar bomo nato investirali v mladinski program ali profesionalno ekipo, da dobimo najboljše igralce in ustvarimo najboljše vzdušje."

Več uspeha pomeni več navijačev, kar bo Ljubljančane popeljalo na višjo raven, je prepričan. "Rad bi, da bi hokejske tekme v Olimpiji postale najboljši šov v mestu, nekaj popolnoma drugačnega od vsega, kar so navijači do zdaj doživeli. To so naše dolgoročne sanje, ki jih bomo uresničevali korak za korakom. Že prva tekma bo zelo drugačna. Želim si, da vsi, tudi tisti, ki ne poznajo hokeja, rečejo, da morajo iti v Tivoli, ker tega res ne smejo zamuditi. Želimo, da hokejske tekme postanejo najbolj zabavni način preživljanja večerov."

Pogled na Slovenijo

Lefebvre Slovenijo vidi kot čudovito državo: "Zelo mi je všeč. To je šestič letos, ko sem tu. Rad bi prihajal pogosteje, a je težko zaradi dela in otrok v šoli. Slovenija je lepa, varna, ljudje so prijazni, imaš mesto, obalo in gore. Kanadčani zelo radi in vedno pogosteje prihajajo sem na počitnice."

Njihov cilj je postati "top ekipa" v ligi in v naslednjih štirih letih osvojiti prvenstvo. "Želimo izboljšati tako profesionalno ekipo kot razvoj mladih igralcev. Imamo odlično ekipo za hokejski razvoj, ki bo z večjim proračunom lahko dosegla še več."

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan