Rok Kodba | 1. 8. 2024, 11:39

Mnoge razburili boksarki, ki naj bi kot transspolni osebi tekmovali v ženski konkurenci: pa to res drži?

Profimedia

Da bi športnica iz muslimanske Alžirije kot otrok spremenila spol, je skoraj nemogoče.

Svetovno javnost vse bolj razburja nastop alžirske boksarke Imane Khelif in tajvanske boksarke Lin Yu-ting na olimpijskih igrah v Parizu. Očitajo jima, da naj bi bili biološko moškega spola, njun nastop v ženski konkurenci pa naj bi nepravičen in neupravičen. Zgodbo so povzeli številni tuji in celo slovenski mediji, medtem ko uporabniki družbenih omrežij, kjer je ogorčenje postalo množično, namigujejo, da naj bi šlo za transspolni ženski - torej biološka moška, ki sta spremenila spol v ženskega. 

Umar Kremlev

Umar Kremlev

Profimedia

Govorice temeljijo na izjavah iz Rusije

Govorice, da naj bi šlo za osebi, ki sta biološko moška, so leta 2023 prišle iz Rusije, ki sicer z Zahodom že nekaj let ni v dobrih odnosih, Rusom pa tudi niso dovolili nastopa na letošnjih olimpijskih igrah. Sprožil jih je ruski predsednik Mednarodne boksarske zveze (IBA) Umar Kremlev, ki je po tem, ko sta bili omenjeni boksarki leta 2023 diskvalificirani na svetovnem prvenstvu v New Delhiju v Indiji, na Telegramu zapisal, da naj bi na podlagi DNK testov identificirali več športnic, ki so poskušale prevarati svoje kolegice in se izdajale za ženske.

Dodal je, da naj bi DNK testi pokazali, da imata obe omenjeni športnici kromosome XY, ki so značilni za moški biološki spol, vendar pa IBA tega uradno ni nikoli potrdila. Njegove besede je povzela ruska tiskovna agencija Tass.

Imane Khelif je leta 2019 izgubila dvoboj proti Rusinji  Natalii Shardini.

Imane Khelif je leta 2019 izgubila dvoboj proti Rusinji Natalii Shardini.

Profimedia

Mednarodni organizaciji z nasprotujočimi si izjavami

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je kasneje sporočil, da naj bi IBA Imane Khelif in Lin Yu-ting diskvalificirala zaradi previsoke ravni testosterona, kar pa so v najnovejši izjavi, ki so jo objavili v sredo, pri IBA zanikali. Na uradni spletni strani organizacije so namreč zapisali, da športnici nista opravili preiskave v zvezi s testosteronom, temveč sta bili podvrženi "ločenemu in priznanemu testu, pri čemer podrobnosti ostajajo zaupne". Čeprav so si objave obeh organizacij nasprotujoče, IBA pod vostvom Kremleva ni razkrila nobenih podrobnosti o tem, za kakšno testiranje naj bi šlo in kakšni naj bi bili rezultati.

Izjave, ki sta jih v javnost lasnirali mednarodni športni organizaciji IBA in MOK so si torej nasprotujoče, kar je eden od razlogov za dodatno zmedo.

Finalni dvoboj svetovnega prvenstva v Turčiji leta 2022, kjer je Imane Khelif izgubila proti Irki Amy Broadhurst.

V Alžiriji nezakonita celo homoseksualnost

Kakšna je verjetnost, da bi alžirska boksarka Imane Khelif na neki točki v življenju spremenila spol in postala transspolna oseba, kar ji očitajo mnogi uporabniki družbenih omrežij, ni težko ugotoviti. Khelifova je stara 25 let, z boksom se je začela ukvarajati leta 2016, na svetovnem prvenstvu pa je prvič nastopila leta 2018. Od vsega začetka nastopa v ženski konkurenci. Preprost izračun pokaže, da je bila na začetku boksarske kariere stara 17 let. Ker prihaja iz Alžirijie, ki je muslimanska država, v kateri je celo homoseksualnost nezakonita, je zelo majhna verjetnost, da bi bila tam kot mladoletna oseba podvržena spremembi spola.

Na spletu se je mogoče dokopati tudi do otroških fotografij Khelifove, ki dodatno ovržejo namigovanja, da je bila rojena kot moški in spremenila spol v ženskega. Na fotografijah, ki so jih v intervjuju s Khelifovo pokazali na alžirski državni televiziji, je namreč jasno videti deklico, ki je oblečena v dekliška oblačila

Imane Khelif, ko je bila še majhna deklica (v rožnatih oblačilih)

Imane Khelif, ko je bila še majhna deklica (v rožnatih oblačilih)

Youtube/Canal Algérie/posnetek zaslona

Mogoče je, da gre za hermafroditizem

Khelifova torej skoraj zagotovo ni spremenila spola in ni transspolna oseba, kljub temu pa je mogoče, da so testi resnično pokazali moške lastnosti. Obstajajo namreč tudi tako imenovani hermafroditi, oziroma interspolne osebe. Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika je hermafrodit, "komur glede na spolne organe in druge spolne značilnosti ni mogoče pripisati ženskega ali moškega spola," interspolnost pa "stanje koga, da mu glede na spolne organe in druge spolne značilnosti ob rojstvu ni bilo mogoče pripisati ženskega ali moškega spola."

V svetovni javnosti že več kot 15 let odmeva primer dvojne olimpijske prvakinje v atletiki Caster Semenye, ki se je leta 2009 soočala z obtožbami, da je hermafrodit, kar naj bi se potrdilo tudi s testiranjem. Južnoafričanka je lahko kasneje spet nastopala na atletskih mitingih, a je morala jemati zdravila, ki so ji zniževala raven testosterona. Zaradi odločitve mednarodna športne zveze World Athletics, da mora jemati zdravila, če želi tekmovati, je več let bila sodno bitko, nazadnje pa je Evropsko sodišče za človekove pravice junija letos ugotovilo, da so ji bile človekove pravice dejansko kršene.

Caster Semenya

Caster Semenya

Profimedia

V nekaterih državah takšnega stanja ne opazijo ob rojstvu

Hermafroditi se sicer rojevajo povsod po svetu, tudi v Sloveniji, vendar so pri nas otroci, ki se rodijo s takšnim stanjem ob rojstvu nemudoma operirani. Večja težava lahko nastane pri interspolnih otrocih, ki niso rojeni na Zahodu, saj se lahko zgodi, da njihovega specifičnega stanja ob rojstvu ne opazijo in otroku pripišejo spol glede na njegove zunanje spolne organe. Danes namreč vemo, da ima posameznik več lastnosti, ki določajo njegov spol in da merilo za to ni le videz genitalij. 

"Žensko zaznamuje kromosomska garnitura XX, progesteron in estogen, menstuacija in večje prsi, moškega pa kromosomska kombinacij XY, višji nivo vsebnosti testosterona, večja mišična masa, poraščenost itd.", sta v monografiji Hegemonija Zahoda: spol kot neodvisna spremenljivka zapisali avtorici Tonja Zadnik in Lucija Mulej Mlakar

Profimedia

Povsem mogoče bi bilo torej, da so zdravniki Imane Khelif ob rojstvu pripisali ženski spol in ni nihče opazil, da ima tudi določene značilnosti moškega spola. Pri takšnih otrocih se namreč včasih zgodi, da odraščajo kot deklice, nato pa doživijo moško puberteto. Ali se je to zgodilo tudi v primeru Khelifove in Yu-tingove, lahko odgovorijo le strokovnjaki za medicino. Ker do takšnih primerov v sodobnem času prihaja predvsem v državah, ki niso del Zahoda, vse tri omenjene športnice pa tudi dejansko prihajajo iz takšnih držav, bi lahko bil to eden od pokazateljev, v katerem grmu v resnici tiči zajec.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec