19. 7. 2022, 13:04 | Vir: Sportklub

Brez logike: bo na evropskem prvenstvu več Američanov kot Slovencev?

Profimedia

Večina reprezentanc, ki se bo septembra v Nemčiji merila na evropskem prvenstvu, ima, kakor dopuščajo pravila Fibe, v kadru po enega naturaliziranega igralca.

Kdo so posamezniki, ki so jih po vzoru klubov angažirale posamezne države? Za odmevno pridobitev so kot zadnji poskrbeli Francozi in se okrepili z NBA zvezdnikom Joelom Embiidom, ki letos še ne bo igral.

Mineva že 21 let, odkar si je zeleno-beli dres slovenske izbrane vrste na evropskem prvenstvu nadel ameriški organizator igre Ariel McDonald. Bil je prvi od mnogih, ki so sledili. A danes 50-letni nekdanji košarkar je v Ljubljani, kjer je tri leta navduševal v dresu Olimpije, še preden je postal tudi reprezentant, pustil velik pečat.

Današnja praksa naturalizacije je nekoliko drugačna. Nepozabni Anthony Randolph ter tudi zdajšnji Američan v taboru Slovenije Mike Tobey pred pridobitvijo slovenskega potnega lista z našo deželo nista imela nikakršne povezave.

Košarkarska zveza Slovenije je tako, kot to počne večina evropskih reprezentanc, le izkoristila možnost, da vrzel v ekipi zakrpa s tujcem. Že več let je največja luknja pod obročem, zato ni nikakršno presenečenje, da je Tobey že tretji visoki Američan, ki je v petih letih oblekel dres Slovenije. Med obema je bil za kratek čas takšen še Jordan Morgan.

Profimedia

Brez "Tončka Randolpha" najverjetneje ne bi bilo zlate medalje, z njim je KZS zadela v polno.

Kdo je lahko naturaliziran?

Igralec, ki je potni list države pridobil po dopolnjenem 16. letu starosti, pri Mednarodni košarkarski zvezi šteje za naturaliziranega. FIBA dovoljuje, da je na seznamu za tekmo največ en takšen košarkar.

Le redke so košarkarske zveze, ki se tako odločno upirajo nekoliko klubskemu obnašanju in v reprezentance tujcev ne novačijo. Ena takšnih je Srbija, kjer so podobne angažmaje v drugih izbranih vrstah tudi že večkrat ostreje obsodili.

V zadnjem obdobju je bil eden glasnejših nasprotnikov naturalizacije tudi legendarni Dino Rađa, ki je bil še nedavno na čelu strokovnega sveta Hrvaške košarkarske zveze. “Za Hrvaško bodo igrali Hrvati,” je ves čas glasno zatrjeval. Pred dnevi je po seriji katastrofalnih izidov članske izbrane vrste ostal brez funkcije.

Slovenijo bo skoraj zagotovo zastopal center Mike Tobey. Razširjeni seznam bo selektor Aleksander Sekulić objavil enkrat v tem tednu. 

Več Američanov kot Slovencev

Ker seznami ekip za prvenstvo še dolgo ne bodo dokončni, gre za zdaj zgolj za predvidevanja na podlagi najbolj svežih novic in selekcij z junijskega in julijskega reprezentančnega okna.

Od 24 reprezentanc, ki bodo igrale na EP 2022, jih je v zadnjem obdobju kar enajst nastopilo z naturaliziranim igralcem. Med njimi je deset Američanov in en Maročan. Tri reprezentance pa vključitev novega tujca še načrtujejo. Za Španijo bo  verjetno zaigral Lorenzo Brown, Italija se spogleduje z letošnjim prvim izborom iz NBA nabora Paolom Bancherom, o naturalizaciji pa po več letih znova razmišljajo Hrvati.

Številka Američanov bi tako lahko narasla vse do 13, lahko tudi višje, v kolikor bi se naturalizacije poslužili še v kakšni od drugih reprezentanc. Povsem mogoče je torej, da bodo imele Združene države Amerike na prvenstvu celine, s katere sploh ne prihajajo, več košarkarjev kot država, ki bo tam branila naslov – Slovenija. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije